ΗΠΑ: Τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την FED

 13/04/2024    02 : 51 : 48
fed
65 / 100

ΗΠΑ: Σε νέα ισχυρή αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε χθες η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve). Η αύξηση είναι της τάξεως των 75 μονάδων βάσης σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, με την τράπεζα να «βλέπει» τουλάχιστον άλλη μία μεγάλη άνοδο για φέτος.

Η χθεσινή απόφαση, της τρίτης σερί αύξησης κατά 0,75%, σηματοδοτεί την πιο «σκληρή» κίνηση πολιτικής της Fed από τη δεκαετία του 1980.

Η εν λόγω αύξηση, που θεωρούνταν αδιανόητη κίνηση πριν από μερικούς μήνες, οδηγεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κεντρικής τράπεζας σε ένα νέο εύρος στόχου 3%-3,25% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Παράλληλα, η Fed σηματοδότησε νέες μεγάλες αυξήσεις, με στόχο το επιτόκιο πολιτικής της να «αγγίξει» το 4,40% μέχρι το τέλος του 2022, πριν ξεπεράσει το 4,60% το 2023 ώστε να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

Εν τω μεταξύ, οι τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται επικίνδυνα, με οριακή ανάπτυξη στο 0,2% στο τέλος του έτους. Για το 2023 «βλέπει» αύξηση στο 1,2%, πολύ κάτω ωστόσο από τις δυνατότητες της οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Fed, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023.

Ο πληθωρισμός φαίνεται να επιστρέφει αργά στον στόχο του 2% της Fed το 2025.

Η κεντρική τράπεζα ξεκαθαρίζει μάλιστα πως δεν προβλέπονται μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2024.

Το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, που προβλέπεται για το τέλος του τρέχοντος έτους, σηματοδοτεί συνολικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 1,25% στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις πολιτικής της Fed για το 2022. Πρόκειται για επίπεδα που συνεπάγονται νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης στο προσεχές διάστημα.

Η Fed «αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχων θα είναι κατάλληλες», ανέφερε σε δήλωσή της η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της τράπεζας για τη χάραξη πολιτικής.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}