Wall Street Journal: Μία μετά την άλλη καταρρέουν οι μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ

Τρίτη 04/06/2023    09 : 57 : 53
banking collapse τραπεζες bank
68 / 100

ΗΠΑ: Οι μετοχές της Regional Bank κλείνουν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020.Η αποτυχία της First Republic και οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για τον κλάδο!

Οι μετοχές ορισμένων τραπεζών μεσαίου μεγέθους υποχώρησαν απότομα την Τρίτη μετά την κατάρρευση της First Republic Bank, ένδειξη ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την υγεία του κλάδου σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων.

Οι τράπεζες που δέχθηκαν πλήγμα μετά την κατάρρευση του Μαρτίου της Silicon Valley Bank σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Gina Heeb και Rachel Louise Ensign στη The Wall Street Journal.

Η PacWest με έδρα το Λος Άντζελες σημείωσε πτώση 28%, ενώ η Western Alliance με έδρα το Phoenix υποχώρησε 15%. Η Metropolitan Bank, με έδρα τη Νέα Υόρκη, υποχώρησε 20%.

Ένας ευρύτερος δείκτης μετοχών περιφερειακών τραπεζών υποχώρησε περισσότερο από 5% στο χαμηλότερο κλείσιμό του από το 2020. Οι Citizens, η Truist και η U.S Bank σημείωσαν πτώση περίπου 7%. Οι μεγαλύτερες τράπεζες υποχώρησαν επίσης, αλλά οι μειώσεις ήταν λιγότερο σοβαρές. Η Bank of America και η Wells Fargo υποχώρησαν αντίστοιχα 3% και 4%, ενώ η JPMorgan υποχώρησε σχεδόν 2%.

Τραπεζίτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η κατάσχεση και πώληση της First Republic Bank (-43,30%) στην JPMorgan Chase θα σήμαινε το τέλος ενός τραπεζικού πανικού που ξεκίνησε με την κίνηση του Μαρτίου στη Silicon Valley Bank. «Αυτό το μέρος της κρίσης έχει τελειώσει», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Οι επενδυτές δεν πείθονται. Ένας λόγος γιατί: Παρά την τραπεζική αναταραχή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια όταν συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα.

Τα αυξανόμενα επιτόκια ώθησαν τους πελάτες των τραπεζών να μεταφέρουν τα χρήματά τους από λογαριασμούς όψεως σε προϊόντα όπως τα Treasurys που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Τράπεζες όπως η Silicon Valley Bank και η First Republic που εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από μεγάλες, φθηνές καταθέσεις ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες.

«Η αγορά φαίνεται να ανησυχεί πάντα για κάποιον», δήλωσε ο αναλυτής της Barclays, Jason Goldberg. «Με την αποχώρηση της First Republic Bank , ψάχνουν για ποιον άλλον που μπορεί να αμφισβητηθεί».

Οι μετοχές της PacWest και της Western Alliance υποχωρούν αισθητά από τις αρχές Μαρτίου. Όπως η Silicon Valley Bank, το ζεύγος εξυπηρετεί πολλές startups τεχνολογίας—μια στενή ομάδα που αποδείχτηκε ευέλικτη όταν η τράπεζα χτύπησε μια δύσκολη θέση.

Οι καταθέσεις και στις δύο τράπεζες σταθεροποιήθηκαν μετά από διψήφιες εκροές το πρώτο τρίμηνο. Η PacWest είπε ότι θα διερευνήσει «στρατηγικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων» για να αυξήσει τη ρευστότητα.

«Μπορεί να κινούμαστε σε μια χρόνια φάση της κρίσης», δήλωσε ο Julian Wellesley, αναλυτής παγκόσμιων τραπεζών στο Loomis Sayles με έδρα τη Βοστώνη. «Είναι μια δύσκολη προοπτική για τις περιφερειακές τράπεζες».

Κάποιοι είπαν ότι οι ανησυχίες για τις περιφερειακές τράπεζες ήταν υπερβολικές μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Οι περισσότεροι εξακολουθούσαν να σημείωσαν σταθερά κέρδη το πρώτο τρίμηνο, αν και ορισμένα από αυτά ήταν κατώτερα των προσδοκιών της Wall Street.

Το πρόσφατο selloff στον κλάδο αντανακλά «αδικαιολόγητο αρνητικό συναίσθημα» και όχι οποιαδήποτε νέα πληροφορία, έγραψε ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Jon G. Arfstrom, σε ερευνητικό σημείωμα της Τρίτης το απόγευμα.

Ωστόσο, οι περιφερειακές τράπεζες προειδοποίησαν για ένα πιο σκληρό περιβάλλον. Πολλές τράπεζες ανέφεραν μέτριες μειώσεις στις καταθέσεις και μείωσαν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη, λέγοντας ότι θα έπρεπε να πληρώσουν υψηλότερους τόκους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και πιστοποιητικά καταθέσεων για να κρατήσουν τους πελάτες τους κοντά.

«Οι αποτυχίες δημιούργησαν ένα σημείο καμπής για τον κλάδο», δήλωσε στη Wall Street Journal ο διευθύνων σύμβουλος της Huntington Bank, Steve Steinour.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}