ΗΠΑ: Σχέδιο αυστηρότερης εποπτείας για τις «σκιώδεις τράπεζες»

 18/05/2024    06 : 45 : 00
γελεν
68 / 100

Οι κορυφαίες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πρότειναν την ενίσχυση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των μη τραπεζικών χρηματοοικονομικών εταιρειών, γνωστών και ως «σκιωδών τραπεζών».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παρουσίασε την Παρασκευή πρόταση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) που θα αναθεωρεί τον τρόπο με τον οποίο ορίζονται οι μη τραπεζικές εταιρείες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γέλεν ανέφερε ότι οι ενέργειες για τη σταθεροποίηση της τραπεζικής αναταραχής από τις πτωχεύσεις των SVB και Signature σταθεροποίησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Και το τραπεζικό μας σύστημα παραμένει υγιές, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα» τόνισε η Γέλεν. «Φυσικά συνεχίζουμε να είμαστε σε εγρήγορση και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» πρόσθεσε.

Αλλά η τραπεζική αναταραχή έδειξε ότι το έργο των εποπτικών αρχών δεν έχει ολοκληρωθεί και απαιτούνται αλλαγές, σημείωσε η Γέλεν.

Η ίδια δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός μη τραπεζικών εταιρειών ως συστημικά σημαντικών, μια κίνηση που θα τις έθετε υπό την εποπτεία της Fed, έχει καταστεί δύσκολος από αλλές που θέσπισε η κυβέρνηση Τραμπ το 2019. Οι νέες οδηγίες καταργούν αυτά τα «αχρείαστα εμπόδια», υπογράμμισε η Γέλεν.

O χαρακτηρισμός τους ως συστημικά σημαντικών θα καθορίζεται από το «αν η ύπαρξη σημαντικών πιέσεων στην εταιρεία» και η φύση και το εύρος των δραστηριοτήτων της αποτελούν απειλή για την αμερικανική χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}