ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν διαγράφει δάνεια αξίας 39 δις σε περισσότερους από 800.000 δανειολήπτες

 22/06/2024    08 : 24 : 44
biden ape
67 / 100

Τη διαγραφή φοιτητικών δανείων ύψους 39 δισ. δολαρίων, που αφορά σε 804.000 δανειολήπτες, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα διορθώσεων στα προγράμματα αποπληρωμής του συστήματος φοιτητικών δανείων που βασίζονται στο εισόδημα. Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια αποπληρωμής, διαγράφεται το υπόλοιπο του κάθε δανείου από την κυβέρνηση, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει πληρωμές για 20 ή 25 χρόνια, ανάλογα με το πότε δανείστηκαν, τον τύπο του δανείου και του σχεδίου τους.

«Για πάρα πολύ καιρό, οι δανειολήπτες έπεφταν μέσα στις ρωγμές ενός χαλασμένου συστήματος, που απέτυχε να παρακολουθεί με ακρίβεια την πρόοδό τους προς τη διαγραφή», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μιγκέλ Καρντόνα.

Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ θα ενημερώσει τους επιλέξιμους δανειολήπτες τις επόμενες ημέρες.

Νέα ελάφρυνση
Ο Μπάιντεν είπε ότι θα ακολουθήσει νέα μέτρα για την παροχή ελάφρυνσης φοιτητικών δανείων στους Αμερικανούς αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε το σχέδιό του να ακυρώσει χρέη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει μια ρυθμιστική διαδικασία «θέσπισης κανόνων» για να συνεχίσει το σχέδιο ανακούφισης δανείου ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Η σχετικά μικρότερη ελάφρυνση της Παρασκευής εμπίπτει σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα προσαρμογής του αριθμού πληρωμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο Απρίλιο, ανέφερε το υπουργείο.

Η απόφαση του δικαστηρίου
Η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκε υπέρ έξι συντηρητικών πολιτειών (Άρκανσο, Άιοβα, Κάνσας, Μιζούρι, Νεμπράσκα και Νότια Καρολίνα) οι οποίες είχαν προσφύγει εναντίον του σχεδίου Μπάιντεν να διαγραφούν 430 δισεκ. δολάρια φοιτητικού χρέους, κάτι που θα ωφελούσε έως και 43 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί πλήγμα για τους 26 εκατομμύρια Αμερικανούς που είχαν υποβάλει αίτηση για διαγραφή του χρέους τους από τον Αύγουστο του 2022, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το μέτρο, ως τον Νοέμβριο του 2023, όταν κατώτερα δικαστήρια μπλόκαραν την εφαρμογή του.

Παράλληλα αποτελεί πισωγύρισμα για τον Δημοκρατικό πρόεδρο, καθώς ακυρώνει μία από τις βασικότερες προεκλογικές του δεσμεύσεις του 2020. Ωστόσο ο Μπάιντεν δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει με τα σχέδιά της να ανακουφίσει εκατομμύρια Αμερικανούς από τα φοιτητικά τους δάνεια με διαφορετικό τρόπο.

«Σχεδόν το 90% της διαγραφής του χρέους βάσει του σχεδίου μας θα αφορούσε δανειολήπτες που κερδίζουν λιγότερα από 75.000 δολάρια ετησίως, ενώ δεν αφορούσε κανέναν που να κερδίζει περισσότερα από 125.000 δολάρια. Θα άλλαζε τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών και των οικογενειών τους. Και θα ήταν καλό για την οικονομική ανάπτυξη τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», επεσήμανε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

Λίγο αργότερα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που αισθάνονται απογοητευμένοι, αποθαρρυμένοι και ίσως λίγο θυμωμένοι από την απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο σήμερα για το φοιτητικό χρέος, και πρέπει να παραδεχθώ πως κι εγώ».

«Η σημερινή απόφαση έκλεισε έναν δρόμο, τώρα θα ανοίξουμε έναν άλλο», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Πιστεύω ότι η απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει το πρόγραμμά μου για την ανακούφιση από το φοιτητικό χρέος ήταν ένα σφάλμα, ήταν λάθος. Δεν θα σταματήσω να πολεμώ για να προσφέρω στους δανειολήπτες αυτό που χρειάζονται».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}