Ντόμινο κατάρρευσης τραπεζών λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ με τον Τ.Μπάιντεν να χρεώνεται την μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία μετά την οικονομική κρίση του 2008. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της First Republic Bank και της Signature Bank, οι μετοχές των εξής τραπεζών βούλιαζαν:
– Western Alliance Bancorp: -64%
– PacWest Bancorp: -42%
– Charles Schwab: -7%
Οι δύο πρώτες τράπεζες βρίσκονται στο χείλος της τραπεζικής κατάρρευσης.
Αμερικανικές πηγές μιλούν για ακόμη εννιά τράπεζες που είναι στο χείλος πτώχευσης.
Η τραπεζική χρεοκοπία στις ΗΠΑ συνδέεται με την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed, η οποία οδήγησε σε υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι τράπεζες έχασαν 620 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την FDIC.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τ.Μπάιντεν πραγματοποίησε μια ενημέρωση όλων των γερουσιαστών τώρα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της τράπεζας Silicon Valley Bank από την Fed, σύμφωνα με πηγές εντός της Ουάσιγκτον.
Η ενημέρωση περιγράφει ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο και εάν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, μπορεί να συμβεί μια ολοκληρωτική κατάρρευση.
Κατέρρευσε η First Republic Bank
Δεκάδες πελάτες παρατάχθηκαν έξω από την τράπεζα First Republic Bank στη νότια Καλιφόρνια το Σάββατο, για να αποσύρουν τα χρήματά τους στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.
Το Τμήμα Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια έκλεισε την τράπεζα την Παρασκευή, αφού οι καταθέτες, ανήσυχοι για την οικονομική υγεία της τράπεζας , έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Η ξέφρενη διήμερη κίνηση στην τράπεζα σόκαρε τους παρατηρητές και κατέπληξε τις αγορές, εξαλείφοντας περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία για τις τράπεζες των ΗΠΑ.
Η τράπεζα, που ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1985, διαθέτει 80 υποκαταστήματα σε 11 πολιτείες σε εθνικό επίπεδο – κυρίως στις δυτικές και ανατολικές ακτές. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο τραπεζών είναι ότι το χρέος της Silicon Valley Bank ήταν σε τίτλους, ενώ της First Republic σε δάνεια.
Ομοίως, τόσο η First Republic όσο και η Silicon Valley Bank βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις καταθέσεις πελατών: στην First Republic, πλούσιων ιδιωτών, και στην Silicon Valley Bank, σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Η γενική αναταραχή την οποία έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνέχισε να διασπείρεται ευρύτερα τη Δευτέρα, με την αμερικανική First Republic Bank να βλέπει τη μετοχή της να καταβαραθρώνεται κατά 67% με την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, παρά τις προσπάθειες της διοίκησής της να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
Οι συναλλαγές που αφορούν τη μετοχή διεκόπησαν μετά τη δραματική πτώση της τιμής της, η οποία επιταχύνθηκε παρά την ανακοίνωση της τράπεζας, αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι διέθετε άνω των 70 δισ. δολ. μη χρησιμοποιούμενο ρευστό προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της μέσω συμφωνιών, μεταξύ άλλων, με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve και με τη JPMorgan Chase.
Οι φόβοι για μαζική φυγή καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες έχουν κορυφωθεί λίγε ώρες πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την Fed να βάζει στο τραπέζι έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς τους
Λίγη ώρα αφότου η Washington Post ανέφερε ότι η Fed «σκέφτεται σοβαρά να διασφαλίσει όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις στη Silicon Valley Bank», το Bloomberg δημοσιεύει την είδηση ότι η Federal Reserve «εξετάζει επίσης τη διευκόλυνση των όρων πρόσβασης των τραπεζών στο λεγόμενο «παράθυρο έκπτωσης» (discount window), δίνοντας στις εταιρείες τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν χάσει την αξία τους σε μετρητά αποφεύγοντας το είδος των ζημιών που οδήγησαν την SVB σε κατάρρευση.
Δείτε βίντεο
CONTAGION: Customers Outside First Republic Bank to Withdraw $$$ After SVB Collapse pic.twitter.com/HWd8mLbiHF
— Breitbart News (@BreitbartNews) March 13, 2023
Κατέρρευσε και η Signature Bank
Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής τοπική ώρα (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδος και Κύπρου) ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).
Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.
Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε κάποιο σχόλιο.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».
Είναι η δεύτερη αμερικανική τράπεζα που καταρρέει μέσα σε λίγες ημέρες.
Δηλώσεις Ν.Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος Ν.Τραμπ θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης ύφεσης χειρότερης από αυτής του 1929, όπως δήλωσε στο κοινωνικό του δίκτυο Truth Social.
«Με βάση αυτό που συμβαίνει με την οικονομία μας και με βάση τις εισηγήσεις που γίνονται για την μεγαλύτερη και ηλιθιότερη αύξηση φόρων στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο Χέρμπερτ Χούβερ (Αμερικανός πρόεδρος από το 1929 έως το 1933) της σύγχρονης εποχής. Θα έχουμε μια Μεγάλη Ύφεση, πολύ ισχυρότερη από ό,τι το 1929.
Ως απόδειξη, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να καταρρέουν», έγραψε.
Bank Panic! Is this Donald Trump prediction about to come true?
SVB, First Republic Bank, Signature Bank, JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America & Citigroup all losing HUGE. It was the worst day for bank stocks since 2020 which fell over 4% Per FBN. pic.twitter.com/CogDtMf9GP
— SweetPeaBelle (@SweetPeaBell326) March 10, 2023
Διάγγελμα Μπάιντεν για τις τράπεζες
«Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να «ανασάνουν πιο εύκολα ξέροντας ότι θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στο έθνος μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.
«Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές» συνέχιζε ο Μπάιντεν.
«Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε. Οι μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν καταθετικούς λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες μπορούν να αναπνεύσουν ευκολότερα γνωρίζοντας ότι θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».
Στο έκτακτο διάγγελμά του, ο ένοικος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμπολίτες του επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς υπήρξε παρέμβαση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ύστερα από τις χρεοκοπίες δύο μεγάλων τραπεζών.
«Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται, εν γνώσει τους πήραν ρίσκο και όταν ο κίνδυνος δεν απέδωσε, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους: έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός. Στην κυβέρνησή μου κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Μπάιντεν.
Όπως αναφέρει το CNN, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης:
«Θα ζητήσω από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να ενισχύσουν τους κανόνες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έτσι ώστε να καταστήσουν λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο μιας νέας χρεοκοπίας. Κι αυτό για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τις μικρές επιχειρήσεις».
Δείτε βίντεο
Biden: “The Banking System Is Safe”
Banking stocks plummet in premarket trade:
– First Republic Bank: -65%
– Western Alliance Bancorp: -64%
– PacWest Bancorp: -42%
– Charles Schwab: -7%Biden couldn’t organise a hooker in a whore house… pic.twitter.com/e2tnpTqrQ7
— I Stand For Freedom (@LorriganMichael) March 13, 2023
BANKING: President Biden on Silicon Valley Bank and Signature Bank: “No losses will be born by the taxpayers.” pic.twitter.com/V1roAjJFmU
— Forbes (@Forbes) March 13, 2023
NEW:
*Signature Bank has been closed
*All depositors of Silicon Valley Bank and Signature Bank will be fully protected
*Shareholders and certain unsecured debtholders will not be protected
*New Fed 13(3) facility announced with $25 billion from ESF to backstop bank deposits pic.twitter.com/LKipIRMg1T
— Nick Timiraos (@NickTimiraos) March 12, 2023
…………………………………………………………..
Δέκα τράπεζες που κινδυνεύουν μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank (SVB)
Προτού η SVB χρεοκοπήσει, η κίνηση του καθαρού επιτοκιακού της περιθωρίου έδειχνε ότι η τράπεζα δεν ήταν σε καλή κατάσταση, καθώς είχε χάσει την ισορροπία μεταξύ των αυξανόμενων επιτοκίων και των venture capitals. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου είναι μια μέτρηση επιδόσεων που εξετάζει πόσο επιτυχημένες είναι οι επενδυτικές αποφάσεις μιας επιχείρησης σε σχέση με τις καταστάσεις του χρέους της. Μια αρνητική τιμή υποδηλώνει ότι η επιχείρηση δεν έλαβε μια βέλτιστη απόφαση, επειδή τα έξοδα τόκων ήταν μεγαλύτερα από το ποσό των αποδόσεων που δημιουργούν οι επενδύσεις. Δηλαδή, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου είναι ένας δείκτης που μετρά πόσο επιτυχής είναι μια επιχείρηση στην επένδυση των κεφαλαίων της σε σύγκριση με τα έξοδα για τις ίδιες επενδύσεις.
Διαβάστε και εδώ:
Κίνα και Ρωσία πάτησαν το κουμπί και…βομβαρδίζουν οικονομικά της ΗΠΑ
Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν τόκους για καταθέσεις από πελάτες, γενικά με ετήσιο επιτόκιο 1%. Η λιανική τράπεζα σε αυτό το σημείο, γυρίζει και δανείζει ένα σύνολο καταθέσεων πολλαπλών πελατών ως δάνειο σε μικρούς επιχειρηματίες με ετήσιο επιτόκιο 5%. Το περιθώριο μεταξύ αυτών των δύο ποσών θεωρείται το καθαρό περιθώριο επιτοκίου. Σε αυτή την περίπτωση, εξελίσσεται σε μια ακόμη διαφορά 4% μεταξύ του κόστους δανεισμού των κεφαλαίων από τους πελάτες της τράπεζας και της αξίας των τόκων που αποκτώνται με το δανεισμό τους σε άλλους πελάτες. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου προσθέτει μια άλλη διάσταση στο καθαρό περιθώριο επιτοκίων, βασίζοντας την αναλογία σε ολόκληρη τη βάση περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, εάν αυτή η αναλογία παρουσιάζει αρνητική απόδοση, η τράπεζα ή η επιχείρηση επενδύσεων δεν έχει επενδύσει αποτελεσματικά τα κεφάλαιά τους. Σε αρνητικό σενάριο καθαρού περιθωρίου επιτοκίου, η εταιρεία θα είχε εξυπηρετηθεί καλύτερα εφαρμόζοντας τις αποδόσεις των τόκων έναντι του ανεξόφλητου χρέους ή θα χρηματοδοτούσε πιο επικερδείς ροές εσόδων.
Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου της SVB μειώθηκε σημαντικά κατά το τέταρτο τρίμηνο και διευρύνθηκε ελαφρά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Tώρα το ερώτημα είναι ποιες άλλες τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πίεση επειδή τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου τους έχουν συρρικνωθεί ή επειδή έχουν αυξηθεί ελάχιστα;
Ακολουθούν oι 10 τράπεζες που σύμφωνα με τη λίστα του FactSet διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους:
- Customers Bancorp
- First Republic Bank
- Sandy Spring Bancorp
- New York Community Bancorp
- First Foundation
- Ally Financial
- Dime Community Bancshares
- Pacific Premier Bancorp
- Prosperity Bancshares
- Columbia Financial
………………………………………………………….
Guardian: Γιατί «καταρρέουν» οι τράπεζες στις ΗΠΑ – Φόβοι για «νέο 2008»
Ανησυχητικές ομοιότητες με την χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 βλέπουν οι αναλυτές στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της τράπεζας εταιριών υψηλής τεχνολογίας που «γεννήθηκε» πριν από τέσσερις δεκαετίες. Είναι η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες των εταιριών τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, προτού μια σειρά από λάθος επενδυτικές αποφάσεις οδηγήσουν στην κατάρρευσή της.
Υπάρχουν βέβαια και διαφορές σε σχέση με το 2008. Τότε, οι μηχανισμοί είχαν καθυστερήσει να αντιμετωπίσουν το θέμα, κάτι που σήμερα, με την SVB, γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις. Επίσης, το 2008 η πέτρα του σκανδάλου ήταν η μόχλευση με τα δομημένα ομόλογα, σήμερα είναι οι καταθέσεις.
Ο Guardian σε ένα αναλυτικό explainer που δημοσιεύει, εξηγεί τα πώς και τα γιατί μιας «πτώχευσης» που έγινε σε 48 ώρες και αναλύει την επόμενη μέρα.
Τι έγινε με την Silicon Valley Bank και την πτώχευση;
Σύμφωνα με το έγκριτο βρετανικό μέσο, η SVB καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας είχε μεγάλη «ζήτηση» στον τεχνολογικό τομέα. Και παρά το αρχικό σοκ το 2020, ακολούθησε γρήγορα μια «χρυσή» περίοδος για νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρίες τεχνολογίας, αφού οι καταναλωτές ξόδεψαν μεγάλα ποσά σε gadgets και ψηφιακές υπηρεσίες. Ορισμένες εταιρίες χρησιμοποίησαν την SVB για να κρατήσουν τα μετρητά που διέθεταν για μισθοδοσίες και άλλα επιχειρηματικά έξοδα, οδηγώντας έτσι σε εισροή καταθέσεων. Και όπως κάνουν οι τράπεζες, έτσι και η SVB επένδυσε ένα μεγάλο μέρος αυτών των καταθέσεων.
Η αντίστροφη μέτρηση της πτώχευσης ξεκίνησε όταν επένδυσε σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα με μεγάλο φάσμα ωρίμανσης -δηλαδή μακροχρόνια- συμπεριλαμβανομένων και ενυπόθηκων ομολόγων. Όμως τα ομόλογα έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Δηλαδή, όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν. Και όταν η Federal Reserve Bank άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια γρήγορα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της SVB άρχισε να χάνει σημαντική αξία.
Εάν μπορούσε να κρατήσει αυτά τα μακροχρόνια ομόλογα μέχρι να λήξουν, τότε θα έπαιρνε πίσω το κεφάλαιό της. Όμως, επειδή επιδεινώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες τον τελευταίο χρόνο, πολλοί άρχισαν να αντλούν τις μεγάλες καταθέσεις τους.
Αδειάζοντας τα ταμεία, η SVB δεν είχε αρκετά μετρητά, και άρχισε να πουλά τα ομόλογα που κατείχε με μεγάλες απώλειες όμως. Και κάπως έτσι, επενδυτές και πελάτες της άρχισαν να τρομάζουν, οδηγώντας μέσα σε 48 ώρες στα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα.
Το μεγάλο bank run της Silicon Valley Bank
Τα προβλήματα της SVB πηγάζουν από προηγούμενες επενδυτικές της αποφάσεις, όμως η πτωτική της πορεία ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου 1,75 δισ. δολαρίων. Ουσιαστικά, είπε στους επενδυτές της ότι έπρεπε να καλύψουν την «τρύπα» που έχει προκληθεί από την πώληση του ζημιογόνου χαρτοφυλακίου ομολόγων.
«Ξαφνικά όλοι ανησύχησαν ότι η τράπεζα είχε έλλειψη κεφαλαίων», εξηγεί στον Guardian ο Fariborz Moshirian, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και διευθυντής του Institute of Global Finance.
Όταν αποκαλύφθηκαν τα βαθιά οικονομικά προβλήματα της τράπεζας, οι πελάτες της άρχισαν να αποσύρουν χρήματα μαζικά.
Σε αντίθεση με μια τράπεζα λιανικής που εξυπηρετεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι πελάτες της SVB είχαν πολύ μεγαλύτερους λογαριασμούς. Άρα το λεγόμενο «bank run» που μάθαμε από το 2008 ήταν πολύ γρήγορο και άμεσο.
Δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει κεφάλαια, η εταιρεία των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέρρευσε, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στις ΗΠΑ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Βάρεσε «κανόνι» και η Signature Bank μετά τη Silicon Valley Bank
Παρά τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ωστόσο, κατέρρευσε και η Signature Bank. Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank «θα λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε τη Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Είναι αυτή η αρχή μιας νέας τραπεζικής κρίσης;
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανησυχίες ήταν άμεσες, όμως φαίνεται προς το παρόν πως γρήγορη απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την εγγύηση όλων των καταθέσεων των πελατών των τραπεζών, περιόρισε τα προβλήματα.
Η αμερικανική κυβέρνηση, με πιο απλά λόγια, εγγυήθηκε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεων όλοι οι πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank. Αν δεν εφαρμοστεί αυτή η εγγύηση, οι κάτοχοι λογαριασμών της SVB δεν θα μπορούσαν -για παράδειγμα- να πληρώσουν τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων τους, προκαλώντας τρομακτικούς κραδασμούς στην οικονομία.
Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, κάνουν τώρα ελέγχους για τη δική τους έκθεση στην κατάρρευση της SVB.
Το πιο μακροπρόθεσμο ερώτημα είναι εάν η «ευαισθησία» της SVB στην αύξηση των επιτοκίων θα υπάρχει και σε άλλες τράπεζες λόγω της πτώσης των τιμών των ομολόγων.
………………………………………………………………
Morgan Stanley: Θα χτυπήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο «ιός SVB»;
Στο μικροσκόπιο των επενδυτών μπαίνουν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εν μέσω των τριγμών που προκαλεί στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τη Morgan Stanley να επισημαίνει ότι η προσοχή στρέφεται κυρίως στις συνέπειες των ανταγωνιστικών πιέσεων στις καταθέσεις.
Η άποψη των αναλυτών της είναι ότι η ισχυρή ρευστότητα και η δομή των ισολογισμών στην Ευρώπη θα επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποφύγουν την όποια αναγκαστική ρευστοποίηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων και swaps. Στο μέτωπο των καταθέσεων, η Morgan Stanley βλέπει αύξηση στα beta των καταθέσεων στο 30% έως τα τέλη του έτους, με τα περιθώρια να κορυφώνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, επιτρέποντας, ωστόσο, στον κλάδο να εμφανίσει υγιή κερδοφορία το 2024.
Μία βασική διαφορά σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες είναι, σύμφωνα με την Morgan Stanley, ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος ξεκινά από υψηλότερο σημείο ρευστότητας (ο μέσος δείκτης ρευστότητας διαμορφώνεται στο 149% έναντι ελάχιστης απαίτησης 100%) και χαμηλότερη αύξηση των δανείων (περίπου 2% έναντι 11% ετησίως στις ΗΠΑ), κάτι που εξηγεί γιατί ο ανταγωνισμός για καταθέσεις είναι λιγότερο έντονος στην Ευρώπη.
Η Morgan Stanley δεν βλέπει κίνδυνο αναγκαστικών ρευστοποιήσεων χαρτοφυλακίων ομολόγων στην Ευρώπη, καθώς όπως εξηγεί, τα χαρτοφυλάκια hedges/ομολόγων του κλάδου αποτελούν το 30% της καταθετικής βάσης, ενώ ακόμα και εάν προστεθούν τα στεγαστικά δάνεια χωρίς swap, το ποσοστό είναι μικρότερο του 50%. Συγκρίνοντας με το γεγονός ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις στην Ευρώπη αποτελούν το 15% του συνόλου των καταθέσεων, ο οίκος θεωρεί απίθανο μια αλλαγή στο μείγμα αυτό να πυροδοτήσει αρνητικό carry και να αναγκάσει μια τράπεζα να κλείσει τα hedges.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι το συσσωρευμένο beta διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 14%, την ώρα που στις ΗΠΑ είναι στο 23%. Στα μοντέλα τους, υποθέτουν ότι αυτό θα αυξηθεί στο 30% προς τα τέλη του έτους, με τα περιθώρια να κορυφώνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Συνολικά, κάθε αύξηση 5% στο beta των καταθέσεων μειώνει τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2024 περίπου κατά 3%.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα χαμηλότερα επίπεδα των καταθέσεων ενισχύουν μεν τον ανταγωνισμό, όμως η τάση θα είναι σταδιακή. Ειδικότερα, οι καταθέσεις του Ιανουαρίου ήταν μειωμένες κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση στην Ευρωζώνη, αλλά και πάλι, παραμένουν αυξημένες κατά 1,4% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου του 2022. Για κάθε μείωση των καταθέσεων κατά 1%, ο μέσος δείκτης ρευστότητας μειώνεται κατά 3%, σε σχέση με τα επίπεδα του 149% για το σύνολο του κλάδου. «Πιστεύουμε ότι το σημείο εκκίνησης για τους παίκτες με μεγάλα μερίδια αγοράς και οι δεξαμενές καλυμμένων ομολόγων που είναι διαθέσιμες για έκδοση δίνουν ένα άνετο περιθώριο για να αποφευχθεί η όποια απότομη κλιμάκωση του ανταγωνισμού», εξηγούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.