ΗΠΑ: Η γιγαντιαία φούσκα των μη τραπεζικών εταιρειών στεγαστικών δανείων

 18/05/2024    09 : 14 : 09
baltimore usa
68 / 100

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκληθεί από μια κλιμακωτή σειρά καταρρεύσεων στον κλάδο των στεγαστικών δανείων εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών των κατοικιών, τις παγωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές και την άνοδο των καθυστερήσεων στις πληρωμές δανείων.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των ΗΠΑ (FSOC), μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών άμεσης δράσης που σχηματίστηκε μετά την κρίση του 2008, σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου την Παρασκευή για μια γωνιά του κλάδου με αυξανόμενη επιρροή που έχει σε μεγάλο βαθμό διαφύγει του ελέγχου: Τις μη τραπεζικές εταιρείες στεγαστικών δανείων.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τράπεζες, οι μη τραπεζικές εταιρείες στεγαστικών δανείων εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε διακυμάνσεις στην αγορά στεγαστικών δανείων, εξαρτώνται από χρηματοδότηση που μπορεί να εκλείψει σε περιόδους οικονομικού άγχους και δεν διαθέτουν τις σταθερές καταθέσεις στις οποίες να βασίζονται ως δίχτυ ασφαλείας. Και, σε αντίθεση με τις τράπεζες, αυτές οι εταιρείες ελέγχονται ελαφρά σε εθνικό επίπεδο.

Η FSOC προειδοποίησε ότι αυτές οι ευπαθείς εταιρείες κινδυνεύουν να ενταχθούν σε ένα φαινόμενο ντόμινο υπό μια μελλοντική κρίση όπου πολλές εταιρείες στεγαστικών δανείων θα καταρρέουν, οι δανειολήπτες θα παραμένουν έξω από την αγορά ενυπόθηκων δανείων και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τελικά θα μείνει να παρακολουθεί χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι.

«Με απλά λόγια, τα τρωτά σημεία των μη τραπεζικών εταιρειών στεγαστικών δανείων μπορούν να ενισχύσουν τους κραδασμούς στην αγορά στεγαστικών δανείων και να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε σχετικά με την έκθεση η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, η οποία προεδρεύει της FSOC.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ζητούν από τις Πολιτείες των ΗΠΑ και το Κογκρέσο να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των κινδύνων που τίθονται, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός backstop που να χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία για να αμβλύνει την αναταραχή που προκαλείται όταν μια εταιρεία στεγαστικών δανείων καταρρέει.

Οι μη τραπεζικές εταιρείες στεγαστικών δανείων έχουν γίνει ζωτικής σημασίας παίκτες που εκδίδουν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα. Περιλαμβάνουν μεγάλες φίρμες όπως οι Rocket Mortgage, PennyMac και Mr. Cooper. Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, από τις μη τραπεζικές εταιρείες στεγαστικών δανείων προέρχονταν περίπου τα δύο τρίτα των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και κατείχαν τα δικαιώματα εξυπηρέτησης στο 54% των υπολοίπων στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με την FSOC. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με την κρίση του 2008.

Στην πραγματικότητα, οι μη τραπεζικοί υπάλληλοι στεγαστικών δανείων κατέχουν τα δικαιώματα εξυπηρέτησης σχεδόν 6,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε απλήρωτα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων που υποστηρίζονται δια αντιπροσώπου –που αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου.

Οι μη τραπεζικές εταιρείες στεγαστικών δανείων έχουν «τρωτότητες» που θα μπορούσαν να τις αναγκάσουν να «ενισχύουν και να μεταδίδουν την επίδραση ενός σοκ στην αγορά στεγαστικών δανείων και στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε η FSOC.

Για παράδειγμα, εάν οι τιμές των κατοικιών καταρρεύσουν σε μια μελλοντική κρίση, οι εταιρείες στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν ταυτόχρονα να χάσουν χρήματα και να αντιμετωπίσουν προβλήματα μετρητών που θα τους δυσκόλευαν να κάνουν τις απαιτούμενες πληρωμές προς τους επενδυτές για λογαριασμό δανειοληπτών που μάχονται για τις πληρψωμές, είπε η FSOC. Αυτές οι προκλήσεις θα επιδεινωθούν από τα σχετικά υψηλά ποσά χρέους που έχουν αυτές οι εταιρείες.

Αυτή η πίεση στις μη τραπεζικές εταιρείες στεγαστικών δανείων θα πλήξει στη συνέχεια τους δανειολήπτες που αναζητούν στεγαστικά δάνεια και θα μπορούσε να αναγκάσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές.

Έκκληση για δράση
Η Yellen και οι συνάδελφοί της ζήτησαν την Παρασκευή από τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να βελτιώσουν τις απαιτήσεις και τα πρότυπα για τις μη τραπεζικές εταιρείες στεγαστικών δανείων, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησής τους να χαρτογραφήσουν το πώς θα μπορούσαν να καταρρεύσουν με ασφάλεια σε μια κρίση.

Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας σε μια περίοδο πίεσης, οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν από το Κογκρέσο να εξετάσει τη νομοθεσία που θα παρέχει νέες αρχές στην Ginnie Mae, μια κρατική εταιρεία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, για να επεκτείνει ένα πρόγραμμα υποβάθρου βοήθειας.

Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης ενός ταμείου —χρηματοδοτούμενο από μη τραπεζικές εταιρείες στεγαστικών δανείων— για να «παρέχει ρευστότητα σε μη τραπεζικούς φορείς παροχής στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε πτώχευση ή έχουν φτάσει στο σημείο καταρρευσης».

Σε απάντηση, η Mortgage Bankers Association, ένας εμπορικός όμιλος του κλάδου, δήλωσε ότι υποστηρίζει τους στόχους της FSOC για μια «ασφαλή, σταθερή και βιώσιμη αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», αλλά περιέγραψε ορισμένες από τις συστάσεις ως «περιττές».

«Τα χρόνια τιμωρητικής εποπτικής κεφαλαιακής μεταχείρισης έχουν ήδη περιορίσει την προθυμία και την ικανότητα των ιδρυμάτων καταθέσεων να συμμετάσχουν στις αγορές στεγαστικών δανείων και εξυπηρέτησης», δήλωσε ο Bob Broeksmit, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MBA, σε δήλωση την Παρασκευή. «Ενώ υποστηρίζουμε τα εθνικά πρότυπα για τις απαιτήσεις κεφαλαίων και ρευστότητας, η τοποθέτηση διπλών απαιτήσεων εποπτείας ή εποπτικών οντοτήτων σε μια έντονα ρυθμιζόμενη αγορά θα προσθέσει σημαντικό κόστος και πολυπλοκότητα». Η ΜBA προειδοποίησε ότι η διαχείριση αυτών των αλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τον ανταγωνισμό και να αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Ωστόσο, ακόμη και ορισμένες ρυθμιστικές αρχές έχουν ανησυχίες σχετικά με το νέο σχέδιο της FSOC.

Ο Brandon Milhorn, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Conference of State Bank Supervisors, προειδοποίησε σε δήλωση του την Παρασκευή ότι η σύσταση για τη δημιουργία νέου ταμείου ρευστότητας είναι «πρόωρη στην καλύτερη περίπτωση». «Πριν εξετάσει οποιαδήποτε τέτοια πρόταση, το Κογκρέσο θα πρέπει να απαιτήσει ουσιαστικά περισσότερη έρευνα και ανάλυση σχετικά με τις δυνητικά δραματικές, ακούσιες συνέπειες αυτής της σύστασης», είπε ο Milhorn. «Ανησυχώ ότι αυτή η σύσταση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αγορά ενυπόθηκων δανείων εκτός τραπεζών, ιδιαίτερα για δανειολήπτες χαμηλού και μέτριου εισοδήματος, έγχρωμες κοινότητες, αγοραστές κατοικιών της πρώτης φοράς και παλαιότερους».

Παρόλα αυτά, η Patricia McCoy, καθηγήτρια στο Boston College Law School, προειδοποίησε ότι η εξάρτηση των μη τραπεζικών εταιρειών στεγαστικών δανείων σε βραχυπρόθεσμα δάνεια για χρηματοδότηση «τις καθιστά ευάλωτες σε κατάρρευση» εάν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν ή στεγνώσουν.

«Οι μη τραπεζικές εταιρείες ενυπόθηκων δανείων έχουν μικρή κεφαλαιοποίηση, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε κατάρρευση εάν απωλέσουν τη χρηματοδότηση ή αν αυξηθούν οι αθετήσεις των στεγαστικών δανείων», δήλωσε η McCoy, πρώην ρυθμίστρια στεγαστικών δανείων. «Ξεκινώντας στις αρχές του 2007, είδαμε ένα τσουνάμι μη τραπεζικών εταιρειών στεγαστικών δανείων να αποτυγχάνουν ακριβώς για αυτούς τους λόγους».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}