ΗΠΑ: Βουλιάζει η αγορά κατοικίας λόγω ληστρικών επιτοκίων!

 20/07/2024    06 : 01 : 38
ηπα σπιτια
70 / 100

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 7,5%, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2000.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο ενός 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου αυξήθηκε κατά 0,12% στο 7,53 την εβδομάδα που έληγε στις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τραπεζιτών Υποθηκών.

Με τη σειρά τους, οι αιτήσεις αγοράς κατοικίας μειώθηκαν κατά 5,7% την εβδομάδα έως τις 4 Οκτωβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.

Τα επιτόκια αυξάνονται από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει το επιτόκιο των κεφαλαίων της σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό και να ελαχιστοποιήσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ωστόσο, η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ έχει φτάσει σε ένα ουσιαστικό αδιέξοδο, σε ένα συνδυασμό των υψηλών επιτοκίων και των υψηλών τιμών που προκαλούνται εν μέρει από τα περιορισμένα αποθέματα που έχουν αποτρέψει όλους όσοι θα ήθελαν να αλλάξουν κατοικία.

Το περιορισμένο απόθεμα έχει προκύψει καθώς πολλοί Αμερικανοί είναι πλέον παγιδευμένοι στα σημερινά τους σπίτια επειδή τα υπάρχοντα επιτόκια στεγαστικών δανείων τους είναι χαμηλά σε σύγκριση με τα επιτόκια της αγοράς σήμερα. Περισσότερο από το 90% των ιδιοκτητών σπιτιών έχουν επιτόκιο υποθήκης κάτω από 6% και πολλοί έχουν επιτόκια πιο κοντά στο 2 ή 3%, κάτω από το τρέχον ποσοστό πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Αλλά όσοι θέλουν να πουλήσουν είναι πλέον σε όλο μεγαλύτερη απελπισία.

Τα στοιχεία από την πλατφόρμα ακινήτων Zillow δείχνουν ότι το 9,2% των καταχωρήσεων έχουν αρκετά πιο μειωμένες τιμές την εβδομάδα που έληγε στις 23 Σεπτεμβρίου -κατά 6% συγκριτικά με τον περασμένο Απρίλιο και κατά 7,9% σε σχέση με την εβδομάδα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο ανώτερος οικονομολόγος της Zillow, Jeff Tucker, έγραψε σε μια έκθεση: «Για αποφασιστικούς αγοραστές, με αρκετό οικονομικό χώρο για να αντιμετωπίσουν το πρόσφατο άλμα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, αυτό το φθινόπωρο μοιάζει λίγο καλύτερο. Υπάρχουν περισσότεροι πωλητές με κίνητρα και πιο ενεργές καταχωρίσεις συνολικά από κάθε άλλη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο, βελτιώνοντας την πιθανότητα των αγοραστών να βρουν τη σωστή λύση».

Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις της Fed, μια ισχυρή αγορά εργασίας έχει διατηρήσει τις καταναλωτικές δαπάνες και οι αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι μια νέα αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή πριν από το τέλος του έτους. Αυτό υποδηλώνει ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, έχει προειδοποιήσει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για τα επιτόκια να φτάσουν το 7%. Επί του παρόντος, το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού είναι μεταξύ 5,25 και 5,5%.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}