Τουρκία: Το δικό του 1999 ζει το χρηματιστήριο της γειτονικής χώρας, καθώς η «μαρίδα» ρέει στις μετοχές αναζητώντας προστασία από την υποτίμηση της λίρας και αποδόσεις. Την τάση σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες με αθρόες εισαγωγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν πιο επιτυχημένη στην προσέλκυση IPO από χρηματιστήρια-κολοσσούς, όπως αυτά του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης ή του Μιλάνου.
Τριάντα εταιρείες εισήχθησαν στο Borsa Istanbul φέτος, αντλώντας συνολικά 1,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, φέτος τα IPO στο Λονδίνο συγκέντρωσαν μόλις 967 εκατομμύρια δολάρια και στη Φρανκφούρτη 1,1 δισ. δολάρια.
Ενώ οι ξένοι επενδυτές εγκατέλειψαν τη χώρα εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν, μικροεπενδυτές συνέρρευσαν στο χρηματιστήριο ελπίζοντας σε μεγάλες αποδόσεις που θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις μιας μακροχρόνιας πληθωριστικής κρίσης και της πτώσης της λίρας.
Ο αριθμός των επενδυτών σε μετοχές της Τουρκίας έχει υπερτετραπλασιαστεί από τις αρχές του 2019 φτάνοντας τα 5,1 εκατομμύρια. Οι μετοχές που κατέχουν αντιστοιχούν στο 38% της κεφαλαιοποίησης.
Το στοίχημα μέχρι τώρα φαίνεται πως βγαίνει. Ο δείκτης αναφοράς Bist 100 ανέβηκε 318% από τις αρχές του 2022. Τα κέρδη φτάνουν το 104% σε όρους δολαρίων. Ηδη, όμως, υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για εισαγωγές εταιρειών αμφιβόλου ποιότητας.
Και όλοι γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν ξαφνικά όλοι τρέξουν προς την έξοδο…