Ηλεκτρονικός βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη θα μας καθοδηγεί στο gov.gr

 15/09/2024    04 : 12 : 03
ai
68 / 100

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, που αποτελεί την πρώτη χώρα η οποία πρόκειται να λανσάρει έναν ψηφιακό βοηθό που θα καθοδηγεί πολίτες και επιχειρήσεις στη διάδρασή τους με το Δημόσιο, με την κυβέρνηση να καλεί για νέες επενδύσεις στον κλάδο καθώς ενισχύεται ως επενδυτικός προορισμός με εφόδιο το υψηλού επιπέδου ελληνικό επιστημονικό δυναμικό.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης μέσα στην εβδομάδα από το βήμα του 27ου Συνεδρίου του Economist δήλωσε πως «στέλνουμε ένα μήνυμα στη διεθνή τεχνολογική κοινότητα ότι στην Ελλάδα είμαστε ανοιχτοί να υποδεχτούμε επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη», ενώ νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου είχε παρουσιάσει τον νέο ψηφιακό βοηθό του Gov.gr που λειτουργεί με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να υποδεχθεί νέες επενδύσεις στην ακμάζουσα τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, με την κυβέρνηση να ρίχνει στον συγκεκριμένο τομέα μεγάλο βάρος και με την ίδρυση Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Ο δημόσιος υπάλληλος με Τεχνητή Νοημοσύνη
Όπως ανάφερε ο κ. Παπαστεργίου σε 20 ημέρες θα παρουσιαστεί η νέα γενιά του gov.gr με τον βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης ο οποίος θα βοηθάει τους πολίτες που δυσκολεύονται να βρουν το τι θέλουν στο Gov.gr. «Βασιζόμενο στην πρώτη υλοποίηση κυβερνητικού ΑΙ, το chatbot του gov.gr θα απαντάει με μια φυσική γλώσσα σε ό,τι χρειάζεται ο πολίτης για τη σχέση του με το ελληνικό Δημόσιο» ανέφερε.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολίασε ότι είναι σημαντικό η Τεχνητή Νοημοσύνη και γενικότερα η τεχνολογία να τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου και τόνισε πως «εκεί που σήμερα δυσκολευόμαστε να βρούμε πιθανώς αυτό που θέλουμε, με έναν πολύ απλό οδηγό, ένα Chatbot πλέον σε φυσική γλώσσα το gov.gr θα απαντά σε οτιδήποτε το ρωτάμε σε σχέση με αυτό που ψάχνουμε. Άρα, ένα καινούργιο gov.gr πολύ πιο γρήγορο, πιο διαλειτουργικό, πιο αποτελεσματικό για ακόμη μεγαλύτερη διάδραση με τους πολίτες».

Ο ψηφιακός βοηθός στον οποίο έχουν προστεθεί περίπου 35 νέες υπηρεσίες και βρίσκεται σε διαδικασία πιλοτικής εφαρμογής, έχει στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών που είτε πληκτρολογούν, είτε εκφωνούν ζητήματα προς επίλυση που θα «πέφτουν» στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, «Μίτος».

Από την πλευρά του, ο κ. Κυρανάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ, που θα εισάγει έναν βοηθό LLM στην αλληλεπίδραση Δημοσίου-πολίτη, ο οποίος θα απαντά σε όλες τις απαντήσεις των πολιτών σχετικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κράτους. Πρόκειται για τη δημιουργία chatbot στο gov.gr, το οποίο θα συμβάλλει στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρήσεων 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στοχεύει η Ελλάδα
Όπως είχε δηλώσει ο κ. Κυρανάκης κατά τη διάρκεια του Economist, «κάθε κυβέρνηση στον Δυτικό κόσμο διερευνά νέους τρόπους χρήσης του ΑΙ, για να γίνει πιο παραγωγική και αυτό κάνουμε και εμείς», σημειώνοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια σειρά από τομείς όπως η πολιτική προστασία ή η υγεία.

Τόνισε πως «θέλουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο διαφανείς σε όσα κάνουμε ως Κράτος και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό» υπογραμμίζοντας ότι «δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε λάθη».

Ο κ. Κυρανάκης επισήμανε παράλληλα και το ζήτημα της εκπαίδευσης τόσο των πολιτών όσο και των πολιτικών πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη. «Βασική προτεραιότητα είναι να εκπαιδεύσουμε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες πολιτών, πάνω στην ορθή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνη. Η πρώτη ομάδα είναι οι ίδιοι οι νομοθέτες, που θα κληθούν να ψηφίσουν νομοθετήματα για την τεχνητή νοημοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης πως η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. «Πρέπει να επικεντρωθούμε και να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται από νωρίς τις νέες τεχνολογίες. Και έχουμε ήδη καθυστερήσει στην Ελλάδα σε αυτό το πεδίο».

Υπενθυμίζουμε πως μέσα στην εβδομάδα συνεδρίασε για πρώτη φορά και η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη όπου πραγματοποιήθηκε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τη συμβολή που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη διαβούλευση για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, στα κίνητρα που μπορούν να δοθούν για την καινοτόμο έρευνα και την προσέλκυση επενδύσεων, και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη γεννά προκλήσεις σε διάφορα πεδία, περιλαμβανομένης της λειτουργίας της δημοκρατίας, ενώ παράλληλα επιφέρει αλλαγές σε πολλά πεδία, όπως η αγορά εργασίας, η άμυνα και οι αλυσίδες παραγωγής αξίας.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}