Ηλεκτρικά: Σε μόλις 8 σημεία στην Ελλάδα φορτίζεις πολύ γρήγορα

 11/12/2023    02 : 09 : 56
ηλεκτρικα οχηματα
71 / 100

Φτωχό παραμένει το δίκτυο υπερταχυφορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα. Θα λειτουργήσουν περισσότεροι μέχρι τέλος του έτους όπως και το 2024…

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα αλλά και ο πιο μεγαλύτερος πονοκέφαλος όλων αυτών που ταξιδεύουν με ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η ταχύτητα φόρτισης. Και όταν λέμε φόρτιση δεν εννοούμε αυτή η οποία μπορεί να γίνει από μία απλή πρίζα ή με ταχύτητα έως 22kW.

Αναφερόμαστε στην ταχυφόρτιση που ξεπερνά σε ταχύτητες τα 200kW και με αυτές μπορεί ο χρήστης ενός ηλεκτρικού οχήματος να ταξιδέψει άνετα και χωρίς να καταναλώσει χρόνο στο… περίμενε.

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, έχουν τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου φορτιστές με ταχύτητες έως 50kW. Το νούμερο αυτό είναι υψηλό αλλά όχι αρκετό για οχήματα που καταναλώνουν πολύ ρεύμα και εφοδιάζονται με μεγάλες σε χωρητικότητα μπαταρίες. Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο με 80άρες (kWh) μπαταρίες θα χρειαστεί σχεδόν μία ώρα φόρτισης, χρόνος αρκετός όταν έχεις να καλύψεις μεγάλες αποστάσεις.

Σε ελάχιστα σημεία
Οι ανάγκες και ιδίως στα ταξίδια είναι μεγαλύτερες και πλέον η ταχυφόρτιση για να γίνει σωστά θα πρέπει οι ταχύτητες να ξεπερνούν τα 200kW.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή οι φορτιστές άνω των 200kW βρίσκονται σε μόλις 8 σημεία, όπου στα 4 μπορούν να φορτίσουν μόνο οχήματα της Tesla (στους λεγόμενους superchargers). Οι άλλοι 4 αφορούν σε υπερταχυφορτιστές 300kW που βρίσκονται σε Αθήνα, Κρήτη, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη.

Τα σημεία αυτά δεν είναι ικανά να εξυπηρετήσουν ακόμα το βασικό εθνικό οδικό δίκτυο με τέτοιο τρόπο που οι χρήστες να μην καταναλώνουν πολύ χρόνο μέχρι να φορτίσουν οι μπαταρίες του οχήματος τους.

Πού βρίσκονται οι φορτιστές άνω των 200kW

  • Αθήνα 300kW + 250kW (Tesla)
  • Θεσσαλονίκη 300kW
  • Λάρισα 250kW (Tesla)
  • Κρήτη (Χανιά) 300kW
  • Ψαθόπυργος (Πάτρα) 250kW (Tesla)
  • Σπάρτη (9χλμ Σπάρτης – Γυθείου) 300kW
  • Αταλάντη 250kW (Tesla)

*στους superchargers της Tesla φορτίζουν μόνο Tesla

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}