Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις: «Το ύψος των οφειλών της Γερμανίας υπολογίσθηκε σε 278 έως 341 δις ευρώ»

 10/12/2023    08 : 34 : 50
κωνσταντοπουλου
72 / 100

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και το DEBATER, συνάντησε ανήμερα της εθνικής μας εορτής για την 28η Οκτωβρίου την επικεφαλής της “Πλεύσης Ελευθερίας” και ιδρύτρια Δικαιοσύνης για Όλους (Νομική, Κινηματική και Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία μας), Ζωή Κωνσταντοπούλου για να μιλήσει για ένα ζήτημα, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά.

Αν και έχει αποχωρήσει από τη Βουλή, παραμένει ενεργή στην πολιτική και ως εξαίρετη νομικός που προσπαθεί με πράξεις να πείσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ενεργήσουν για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Μάλιστα τα νούμερα από τις γερμανικές αποζημιώσεις προκαλούν σοκ καθώς σύμφωνα με την επικεφαλής της “Πλεύσης Ελευθερίας”, στις αρχές του 2015 υπολογίσθηκε σε 278.736.276.691 ευρώ έως 341.203.213.015 ευρώ.

Οι γερμανικές αποζημιώσεις που αφορούν τα 1.438.000 θύματα πολέμου, εκ των οποίων 558.000 θανόντες και 880.000 ανάπηροι πολέμου. Οι αποζημιώσεις αφορούν επίσης την καταστροφή της υποδομής της χώρας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να πείσει τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν “ίσως και την οικονομική μας Ελευθερία” και στηλιτεύει τη στάση που έχουν επιδείξει οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

“Από το 2015 μέχρι σήμερα “ζητάω, ως Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής, να γίνουν ειδικές εργασίες του Ιδρύματος για την διάδοση των πορισμάτων και εργασιών για τις Γερμανικές Οφειλές, χωρίς κανένας από τους επόμενους Προέδρους (Βούτσης, Τασούλας) να ανταποκρίνεται“, καταγγέλλει στο DEBATER.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η “Πλεύση Ελευθερίας” είναι το μοναδικό κόμμα που έχει μεταξύ των βασικών προταγμάτων της τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και τη θεωρούν εθνικό θέμα.

Αναλυτικά όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Λάζο Μαντικό

Τα ποσά που “τρομάζουν” τους Γερμανούς
“82 χρόνια μετά το Ιστορικό “ΟΧΙ” του λαού μας, την 28η Οκτωβρίου 1940, 77 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση της Ελλάδας με την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, τον Οκτώβριο 1945, η ιστορική εκκρεμότητα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Ναζί σε βάρος του λαού και της χώρας μας παραμένει ανοιχτή. Και αν μέχρι το 2012 κάποιοι ισχυρίζονταν ότι «δεν έχουν στοιχεία για τη διεκδίκηση» (ας θυμηθούμε τις σχετικές δηλώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών, Σαχινίδη). Πλέον, από τις αρχές του 2015, η δικαιολογία αυτή έχει διαψευσθεί πλήρως: με βάση την από 30/12/2014 Απόρρητη Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που, με απόφασή μου ως Προέδρου της Βουλής, δημοσιοποιήθηκε και έγινε επίσημο τμήμα των εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.“, είπε αρχικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

” Στις αρχές του έτους 2015, το ύψος των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα υπολογίσθηκε σε 278.736.276.691 ευρώ έως 341.203.213.015 ευρώ τουλάχιστον (278,7-341,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 332 δισεκατομμύρια αφορούν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), προσδιοριζόμενο, κατά τον χρόνο εκείνο με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, όπως κατέθεσαν στην Επιτροπή της Βουλής τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατόπιν κλήσης που τους είχα απευθύνει“, συμπλήρωσε.

“Όπως επίσης κατέθεσαν τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής, στα ποσά αυτά δεν έχουν ενσωματωθεί οφειλόμενοι τόκοι λόγω αδικοπραξίας (ποινικών αδικημάτων-διεθνών εγκλημάτων), ενώ επίσης για τον περαιτέρω προσδιορισμό του ύψους των οφειλών εκκρεμούσε ήδη το 2015 η εξέταση επιπλέον στοιχείων που τέθηκαν στη διάθεση του Ελληνικού Κράτους μετά τη σύνταξη της Έκθεσης της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου“, κατέληξε.

Τα θύματα σε αριθμούς προκαλούν αποτροπιασμό
“Μιλάμε για αποζημιώσεις που αφορούν τα 1.438.000 θύματα πολέμου, εκ των οποίων 558.000 θανόντες και 880.000 ανάπηροι πολέμου. Τα θύματα έφτασαν στο 19.7% του πληθυσμού της χώρας, που το 1940 ήταν 7.335.000! Αυτός ήταν ο φόρος αίματος που πλήρωσαν οι Έλληνες για την Αντίστασή τους…“, είπε ακόμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Καταστροφές στην υποδομή της Ελλάδος
“Μιλάμε επίσης για αποζημιώσεις που αφορούν την οργανωμένη καταστροφή των υποδομών της χώρας, της αγροτικής παραγωγής, την επιβολή του αναγκαστικού κατοχικού «δανείου», που στην πραγματικότητα ήταν υπεξαίρεση των αποθεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας και του δημόσιου ταμείου. Μιλάμε επίσης τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς- ένα κομμάτι των αποζημιώσεων που έχει ελάχιστα προσεγγισθεί”, σημείωσε ακόμα η επικεφαλής της “Πλεύσης Ελευθερίας”.

“Δυστυχώς, η ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων για τη μη διεκδίκηση των οφειλών αυτών έναντι της Γερμανίας είναι κολοσσιαία. Πέραν της ηθικής απαξίας του ότι οι κυβερνώντες επιμένουν να μην διεκδικούν την ιστορική δικαίωση για την αντίσταση του λαού μας στον Χίτλερ και το Γ’ Ράιχ. Αντίσταση που υπήρξε και ο βασικός λόγος του αβάσταχτου φόρου αίματος που πλήρωσαν ως αντίποινα οι Έλληνες, υπάρχει και η ποινική απαξία του να παρεμποδίζεις, με πράξεις και παραλείψεις, την οφειλόμενη αποζημίωση των θυμάτων, του λαού και της χώρας. Να εμποδίζεις δηλαδή το να αποζημιωθεί η πατρίδα μας, ο λαός μας και οι οικογένειες των θυμάτων για τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους Ναζί. Η μη διεκδίκηση και η μη εγγραφή των υπολογισμένων πλέον και προσδιορισμένων ποσοτικά αξιώσεων στον Προϋπολογισμό του Κράτους έχει χαρακτήρα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, αφού τελικά δεν διεκδικούνται υψηλότατα ποσά, που επισήμως έχει υπολογισθεί ότι οφείλονται στη χώρα“.

Οι αρνήσεις των κυβερνήσεων για τις γερμανικές αποζημιώσεις
“Η άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων να πράξουν το αυτονόητο για τη δικαίωση των θυμάτων και την αποζημίωση της χώρας μας δεν εξαντλείται στη μη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με πραγματική ενεργή διπλωματία ή με νομικές ενέργειες. Περνάει και μέσα από σταθερή πολιτική υποκρισία, προσχηματικές δηλώσεις ότι «θα διεκδικήσουμε» (πότε άραγε; Όταν πεθάνουν και οι τελευταίοι επιζώντες;) και από επίσης προσχηματικές αναφορές «υπενθύμισης», στα πλαίσια διμερών επαφών, που δεν έχουν καμμία νομική συνέπεια- στάχτη στα μάτια των πολιτών. Κάποιοι όπως ο Π. Παυλόπουλος έφθασαν μέχρι του να διαβεβαιώνουν τους Γερμανούς ότι «η Ελλάδα δεν θα διεκδικήσει μονομερώς»!”, υπογράμμισε ακόμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου και συμπλήρωσε.

“Το πιο αποκαλυπτικό από όλα, βέβαια, είναι η στάση των Ελληνικών Κυβερνήσεων από το 2000 και μετά και, ειδικότερα, από τις 8 Απριλίου 2000, οπότε δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία κρίθηκε ότι η Γερμανία, το γερμανικό Δημόσιο, θα πρέπει να αποζημιώσει τα θύματα της σφαγής του Διστόμου και τις οικογένειές τους, για τα φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος γερόντων, εγκύων, παιδιών, ανδρών, γυναικών, κατοίκων του χωριού που σφαγιάστηκαν με τον πιο αποτροπιαστικό τρόπο“, προσέθεσε.

Η στάση της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις
“Η Γερμανία αρνείται μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί στην αμετάκλητη δικαστική αυτή απόφαση, του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας, και να αποζημιώσει τα θύματα. Για να γίνει αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης σε βάρος της περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου, θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να υπογράψει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης. Και όμως, από το 2000 μέχρι σήμερα, δεν έχει υπογράψει κανένας από τους 15 Υπουργούς Δικαιοσύνης της Ελλάδας, για να εκτελεσθεί η απόφαση αποζημίωσης των θυμάτων του Διστόμου. Αξίζει να θυμόμαστε τα ονόματα αυτών των υπουργών που δεν υπέγραψαν το αυτονόητο και ιστορικά επιβεβλημένο: Μιχάλης Σταθόπουλος, Φίλιππος Πετσάλνικος, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Σωτήρης Χατζηγάκης, Νίκος Δένδιας, Χάρης Καστανίδης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Χρίστος Γεραρής (υπηρεσιακός), Αντώνης Ρουπακιώτης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Νίκος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Σταύρος Κοντονής, Μιχάλης Καλογήρου, Κώστας Τσιάρας). Έτσι, η γερμανική Κυβέρνηση απαντούσε αυτάρεσκα στη γερμανική Βουλή εδώ και χρόνια ότι κανένας Έλληνας υπουργός δεν θα υπογράψει!”, είπε χαρακτηριστικά στηλιτεύοντας τη στάση των κυβερνήσεων της Ελλάδας εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Για την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Σολτς παραμονή της 28ης Οκτωβριου
“Δυστυχώς από την πράξη της μη διεκδίκησης τόσο υψηλών αξιώσεων για τόσο σοβαρό λόγο, έχουμε φτάσει σήμερα στους επικίνδυνους συμβολισμούς: για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκαλεί στην Ελλάδα Γερμανό Καγκελάριο (πέρσι τη Μέρκελ, φέτος τον Σόλτς), ανήμερα ή την παραμονή του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου. Και αντί η Γερμανία να αποζημιώνει την Ελλάδα, η Ελλάδα αγοράζει τώρα νέα όπλα από τη Γερμανία. Η οικονομική ζημία της χώρας είναι πασίδηλη. Αλλά και η ιστορική και ηθική ζημία είναι επίσης τεράστια: γιατί η ιστορική θυσία των Ελλήνων, που οδήγησε στο να ταυτιστούν οι Έλληνες με τους ήρωες στη συνείδηση της ανθρωπότητας, αντί να γίνεται σημαία και να τιμάται στην πράξη από τις Κυβερνήσεις, απαξιώνεται, περιφρονείται και ποδοπατιέται, συμβολικά και έμπρακτα“, είπε ακόμα.

“Κι όμως, αυτή τη θυσία, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την ξεχνά ούτε να την απαξιώνει. Όπως δεν έχει το δικαίωμα, καμμία Κυβέρνηση, να μην διεκδικεί την αποζημίωση της χώρας και του λαού για τις θηριωδίες των Ναζί“, κατέληξε στη συνέντευξή της η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}