Ζημιές άνω των 40 δις είχε το ΤΧΣ από τις τράπεζες!

Τρίτη 04/12/2023    09 : 10 : 49
τχς
67 / 100

Αντικείμενο λεπτομερούς απολογισμού και αξιολόγησης θα πρέπει να γίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου στη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, λόγω της μεγάλης έκτασης των ζημιών από την αποεπένδυση του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες. Αυτό επισημαίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε ανάλυση για το 2023 με τίτλο «Η «αθέατη» πλευρά του φεγγαριού: Οι αρνητικές επιπτώσεις της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Από το efsyn.gr

Το ΤΧΣ έχει ενισχύσει σωρευτικά τις ελληνικές τράπεζες με 46 δισ. ευρώ από το 2011 ώστε να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το ποσό αυτό αφορά άμεσα ή έμμεσα τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εμμεσα, διότι έχουν διοχετευτεί κονδύλια μέσω άλλων μη συστημικών τραπεζών, οι οποίες μετέπειτα εξαγοράστηκαν από ή συγχωνεύτηκαν με τις τέσσερις συστημικές.

Τα 46 δισ. ισοδυναμούν με το 170,2% και 14,1%, αντίστοιχα, της λογιστικής αξίας ιδίων κεφαλαίων και της λογιστικής αξίας ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος, αναφέρουν οι αναλυτές του ΚΕΠΕ Γιώργος Μπερτσάτος και Κωνσταντίνος Λοΐζος.

Η κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις 6/10/2023 ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 16,09 δισ. ευρώ (Αlpha Bank 2,87 δισ., Εurobank 5,2 δισ., Εθνική 4,63 δισ., Πειραιώς 3,34 δισ.).

Με τα εκτιμώμενα έσοδα από την αποεπένδυση να είναι 3-4 δισ. ευρώ οι υπαινισσόμενες ζημιές ανέρχονται σε 42-43 δισ. ευρώ.

«Υπολογίζοντας τα μέσα δυνητικά έσοδα από την αποεπένδυση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σταθμισμένα με βάση τα παραπάνω ποσοστά συμμετοχής και τις αντίστοιχες κεφαλαιοποιήσεις, προκύπτει ότι με μηδενικό premium τα δυνητικά έσοδα αγγίζουν το ποσό των 3,10 δισ. Στη δε εξεζητημένη περίπτωση με υποθετικό 80% premium αυτά ανέρχονται σε 5,58 δισ. Παρατηρούμε ότι ακόμη και με 80% premium και χωρίς να ληφθεί υπόψη η διαχρονική αξία του χρήματος, οι ζημίες ανέρχονται σε πάνω από 40 δισ. ευρώ, δηλαδή προκύπτει μια απόδοση σχεδόν -88%. Εναλλακτικά, για να υπήρχε απόσβεση των 46 δισ., τότε θα έπρεπε η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ήταν τουλάχιστον 1.383% μεγαλύτερη από αυτήν στις 6/10/2023. Δηλαδή, περίπου 14,83 φορές μεγαλύτερη αυτής στις 6/10/2023» αναφέρει το ΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το PSI προκάλεσε ζημιές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ύψους 37 δισ. ευρώ ενώ η οικονομική κρίση εκτόξευσε τα «κόκκινα» δάνεια, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες των ίδιων των τραπεζών που μοίραζαν αφειδώς δάνεια και κάρτες τις εποχές των παχιών αγελάδων. Σημειώνεται εξάλλου ότι μόνο η 3η ανακεφαλαιοποίηση –που έγινε με το «πιστόλι στον κρόταφο» το 2015 καθώς από 1.1.2016 έμπαινε σε ισχύ η οδηγία για το bail in (διάσωση εκ των έσω)- συνδέθηκε με τη διαμόρφωση συνολικού πλαισίου αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων ενισχύοντας και την εποπτεία των τραπεζών.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}