Ζαχάροβα: Δυτικά όπλα για την Ουκρανία πάνε στη μαύρη αγορά

Τρίτη 04/12/2023    10 : 49 : 08
ζαχαροβα
70 / 100

H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δημοσίευσε στοιχεία στο κανάλι της στο Telegram σχετικά με τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ρωσικής πλευράς προς τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τα όπλα που προμήθευσε η Δύση στο Κίεβο και εμφανίζονται στη μαύρη αγορά.

H διπλωμάτης δημοσίευσε αποσπάσματα από δηλώσεις που έγιναν σε ενημερώσεις από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα.

«Επί ενάμιση χρόνο, μίλησα σε επίσημες ενημερώσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για το πώς το ΝΑΤΟ, κυρίως τα αμερικανικά όπλα που προμηθεύονται [ο Ουκρανός Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Ζελένσκι, εξαπλώνονται στη μαύρη αγορά», επεσήμανε η Ζαχάροβα. «Ανέφερα επίσης τον λόγο – τη διαφθορά στην Ουκρανία και το σχέδιο διαφθοράς μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου. Μίλησα, προειδοποίησα, ζήτησα από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης να δώσουν προσοχή».

«Ρωτήστε το Bloomberg, τους New York Times, τη Wall Street Journal, το Politico, καθώς και το Associated Press, το BBC και άλλους πόσες φορές έχουν παραθέσει τα δεδομένα μας ή έχουν κάνει έρευνες βάσει αυτών. Σας λέω: καμία», η είπε η εκπρόσωπος.

«Δημοσιεύω στοιχεία που η Ρωσία έχει απευθύνει στη διεθνή κοινότητα επανειλημμένα και ανοιχτά».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι η Μαρία Ζαχάροβα έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου και ανέφερε στοιχεία σχετικά με την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των όπλων που προμήθευε η Δύση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των ενημερώσεών της.

Επίσης, επέστησε την προσοχή στη διάδοση αυτών των όπλων σε όλες τις ηπείρους και στο γεγονός ότι έπεφταν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος και των ριζοσπαστών.

Η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με μαχητές που φέρουν όπλα παρόμοια με αμερικανικά τυφέκια
Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) προέβη σε μια εξωφρενική δήλωση, υποστηρίζοντας ότι όπλα αμερικανικής κατασκευής και όπλα που κατασκευάσθηκαν σε δυτικές χώρες, τα οποία σύμφωνα με διάφορες αναφορές χρησιμοποιήθηκαν από ένοπλα τμήματα της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς σε μάχες κατά του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, μεταφέρθηκαν στη Χαμάς από τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωση του GUR υποστηρίζεται ότι τα όπλα κατασχέθηκαν από ρωσικά στρατεύματα σε μάχες στην Ουκρανία και ότι η παράδοσή τους στη Χαμάς ήταν μια «μεγάλης κλίμακας πρόκληση κατά της Ουκρανίας». «Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το σχέδιο των Ρώσων, θα πρέπει να είναι οι ψεύτικες κατηγορίες κατά ουκρανών στρατιωτικών ότι πουλάνε δυτικά όπλα σε τρομοκράτες σε τακτική βάση», ανέφερε η πονηρή ανακοίνωση της GUR.

Γι’ αυτό και η Ζαχάροβα επανήλθε στις καταγγελίες της, σε μια κίνηση διόλου τυχαία.

Ωστόσο στην ανακοίνωση της GUR δεν αναφέρεται τι είδους όπλα είναι αυτά. Πόροι προσκείμενοι στη Χαμάς έχουν δημοσιεύσει βίντεο με μαχητές της ομάδας να φέρουν όπλα παρόμοια με αμερικανικά τυφέκια εφόδου M4.

Ο αντιπρόεδρος Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγραψε με το χαρακτηριστικό του ύφος στο Telegram μετά την ανακοίνωση της GUR ότι τα όπλα που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία από τις δυτικές χώρες «χρησιμοποιήθηκαν ενεργά στο Ισραήλ». Δεν ανέφερε από ποιον χρησιμοποιούνται τα όπλα (σε ένα tweet στα αγγλικά, ωστόσο, έγραψε ότι χρησιμοποιούνται «εναντίον του Ισραήλ»).

Η Ευρωπόλ είχε αναφερθεί στο παρελθόν σχετικά με τη φερόμενη πώληση όπλων από την Ουκρανία στη μαύρη αγορά της ΕΕ και τον αυξημένο κίνδυνο να πέσουν στα χέρια οργανωμένων εγκληματικών ομάδων ή τρομοκρατών. Ωστόσο, ο οργανισμός τόνισε ότι δεν είχε καμία απόδειξη ότι αυτό είχε πράγματι συμβεί.

Αλίμονο, πώς θα συνεχίσουν μετά την ενίσχυση της Ουκρανίας αν “αποδειχτεί” κάτι τέτοιο;

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}