Εως 9% πάνω οι εισφορές για αυτοαπασχολούμενους

Δευτέρα 03/03/2024    03 : 41 : 05
εισφορες
67 / 100

Με αύξηση της κοινωνικο-ασφαλιστικής δαπάνης θα βρεθούν αντιμέτωποι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες από τον προσεχή Φεβρουάριο, όταν, λαμβάνοντας τα ειδοποιητήρια πληρωμής από τον ΕΦΚΑ, διαπιστώσουν ότι πρέπει να καταβάλουν αυξημένες εισφορές τουλάχιστον κατά 8,8%-9% και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.23.

Η αναπροσαρμογή των εισφορών (για κύρια και επικουρική σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη και εφάπαξ), με την ενσωμάτωση αύξησης, στο ύψος του πληθωρισμού για το 2022, προβλέπεται από τη νομοθεσία της κυβέρνησης, με την οποία υποτίθεται ότι επιχείρησε να επιλύσει προβλήματα υψηλού κόστους ασφάλισης που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Βρούτση προέβλεπε μεν «πάγωμα» για τρία συνεχή χρόνια στο επίπεδο του 2020, αλλά και αναπροσαρμογή τους από την 1/1/23 κατά το ποσοστό του πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς. Προσαύξηση κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους προβλέπεται και από 1.1.24, καθώς και κάθε έτος από 1.1.25 και μετά.

Αντίστοιχη αύξηση προβλέπεται, κατά τον ίδιο τρόπο, και για την εισφορά που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, επιλέγοντας μία από τις τρεις κατηγορίες για εφάπαξ. Από την προσαύξηση, τόσο για το 2023 όσο και για τα επόμενα έτη, εξαιρείται μόνο το εφάπαξ ποσό των 10 ευρώ που ο νόμος Βρούτση προβλέπει ότι θα καταβάλλεται ως εισφορά υπέρ ανεργίας, δηλαδή στη ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ).

Είναι προφανές, επομένως, ότι και η ασφαλιστική νομοθεσία Μητσοτάκη εξάντλησε ήδη τις όποιες «ευεργετικές» της διατάξεις για τους επαγγελματικούς κλάδους, ιατρών, δικηγόρων και μηχανικών, δηλαδή όλων όσοι είχαν αυτοαναγορευτεί στο «κίνημα της γραβάτας», που ζητούσε τη φορολογική και ασφαλιστική του δικαίωση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πλήττονται οι νέοι
Μόνο που η αλλαγή του εισφοροδοτικού συστήματος, μετά το 2019, ευνόησε και συνεχίζει να ευνοεί κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα, που κατόρθωσαν εν τέλει να εισφέρουν τα ίδια ποσά, στις ίδιες κατηγορίες με αυτά που κατέβαλαν ή καταβάλλουν οι συνεργάτες τους που αμείβονται με «μπλοκάκι». Σήμερα, οι νέοι είναι και πάλι αυτοί που θα πληγούν από την αύξηση της εισφοράς, η οποία αθροιστικά ενδέχεται να προσθέσει ένα 20% πάνω στη δαπάνη για συντάξεις και υγεία, όπως φαίνεται και από τα εξής:

● Η ασφαλιστική εισφορά κύριας σύνταξης για την 1η, την κατώτατη κατηγορία (με πάνω από 5 έτη ασφάλισης), από 155 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί στα 168 ευρώ, ενώ η ασφάλιση στην 6η, ανώτατη κατηγορία θα κοστίζει, από 1.1.23, στα 545 από 500 ευρώ.

● Οι κατώτατες εισφορές υγείας της ίδιας ασφαλιστικής κατηγορίας θα ανέλθουν στα 60 ευρώ, έναντι 55 ευρώ, ενώ οι ανώτερες θα ανέλθουν σε 72 ευρώ, αντί 66 ευρώ.

● Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης, από τα 39 ευρώ σήμερα, θα ανέλθουν σε 42 ευρώ για την 1η κατηγορία. Στη 2η κατηγορία θα ανέλθουν από 47 ευρώ στα 49 ευρώ και στην 3η κατηγορία από τα 56 στα 61 ευρώ.

● Επίσης, στην κύρια ασφάλιση των αγροτών, οι κατώτατες εισφορές θα ανέλθουν σε 99,2 ευρώ, έναντι 91 ευρώ σήμερα, ενώ οι ανώτατες θα φτάσουν στα 321,5 ευρώ, έναντι 295 ευρώ.

● Μικρή αλλά αισθητή θα είναι και η αύξηση στις κατώτατες εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αγροτών. Θα ανέλθουν σε 34,8 ευρώ, έναντι 32 ευρώ σήμερα, ενώ οι ανώτερες σε 41,4 ευρώ, έναντι 38 ευρώ.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση που θα υποστούν οι δικηγόροι και κυρίως το 50% εξ αυτών που δεν έχουν δικαστικές παραστάσεις, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, μετά την κινητοποίηση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 12 Δεκεμβρίου, και την αποτυχημένη έκβαση της όποιας συμβιβαστικής λύσης (για κατάργηση των 10 ευρώ της εισφοράς στον ΟΑΕΔ), ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας τηρεί σιγήν ιχθύος. Επί του παρόντος, το υπουργείο Εργασίας και δη ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου φαίνεται αποφασισμένος να τηρήσει κατά γράμμα τις διατάξεις του νόμου Βρούτση.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}