Εφορία: Μπαράζ ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες

Τρίτη 04/10/2023    01 : 55 : 57
ααδε
67 / 100

Ποιοι μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο των στοχευμένων ελέγχων της Εφορίας

Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί μπαίνουν στην πρώτη γραμμή στοχευμένων ελέγχων από την ΑΑΔΕ, με φόντο τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής που δείχνουν ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής συνιστά κορυφαίο στόχο του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με το τρίδυμο Κ. Χατζηδάκης – Χ. Θεοχάρης – Γ. Πιτσιλής να συμμερίζονται τις ίδιες φιλοδοξίες για την πάταξή της. Στόχος, αφενός, η εμπέδωση φορολογικής δικαιοσύνης και αφετέρου, η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, διευρύνοντας τον δημοσιονομικό χώρο που καλείται να διαχειριστεί ο Θ. Πετραλιάς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να «αγριέψει» ακόμα περισσότερο, με νέα ηλεκτρονικά μέσα τα οποία αναμένεται να αποκαλυφθούν την επόμενη εβδομάδα και στοχευμένους ελέγχους, σταδιακά σε όλο το φάσμα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ειδικές ελεγκτικές ομάδες, έχοντας ως αφετηρία κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, θα επιλέξουν στοχευμένα τους ελεγκτικούς στόχους σε πρώτη φάση στους κόλπους υδραυλικών, ηλεκτρολόγων και εκμεταλλευτών ταξί.

Σταδιακά, όλες οι επαγγελματικές ομάδες θα περάσουν από κόσκινο, με εξονυχιστικό έλεγχο και διασταυρώσεις των φορολογικών τους δηλώσεων, δηλώσεων ΦΠΑ, εγγραφές εξόδων στο myDATA, περιουσιακά στοιχεία, τεκμαρτές δαπάνες…

Για τον έλεγχο θα αξιοποιηθούν τρεις έμμεσες τεχνικές:

1. ανάλυση της ρευστότητας του φορολογούμενου,

2. καθαρή θέση,

3. ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Στη βάση των πρώτων ευρημάτων θα ακολουθήσει «ξεψάχνισμα» στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αρκούν για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης ή τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αρκούν για να καλύψουν την προσαύξηση περιουσίας.

Με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει ανάγκη να πείσει τον φορολογούμενο να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα. Απλά, προσδιορίζεται το ποσό του φόρου που αναλογεί κατ’ εκτίμηση.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}