Εφορία: Λογαριασμός 3,6 δις για 2.400.000 νοικοκυριά!

 18/06/2024    12 : 44 : 18
foroi tax taxes forologia
63 / 100

«Φουσκωμένος» κατά 400 εκατ. ευρώ είναι ο φετινός λογαριασμός των φορολογικών δηλώσεων, για περίπου 2,4 εκατ. νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να εξοφλήσουν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2024, οπότε και τελειώνουν οι οκτώ μηνιαίες δόσεις πληρωμής του φόρου.

Η αύξηση του φόρου εισοδήματος (σε σχέση με πέρυσι) που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) με χρεωστικό εκκαθαριστικό, προέρχεται πρωτίστως από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ελαφρώς υψηλότερα εισοδήματα δηλώθηκαν και από τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς «σφίγγουν» οι έλεγχοι της εφορίας. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει διασταυρώσεις για όσους εμφανίζουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι το 36% των φορολογουμένων πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2022 ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει καθόλου φόρου είτε έχει επιστροφή φόρου.

Φέτος υποβλήθηκαν 6.481.302 δηλώσεις, με τον συνολικό φόρο να ανέρχεται στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 36,17% του συνόλου και είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022, που είχαν ανέλθει σε 35,21% επί του συνόλου. Λιγότερες είναι οι μηδενικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος. Έφτασαν στο 47,77% των συνολικών δηλώσεων, όταν το 2022 αποτελούσαν το 51,54%.

Για το 16,05% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 410 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.030.822 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς, λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Οπως προαναφέρθηκε, το 36,17% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για περίπου 2.360.000 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,58 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.573 ευρώ.

Χωρίς πρόστιμα
Εν τω μεταξύ, περιθώριο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023 έχουν οι φορολογούμενοι, για να δηλώσουν, χωρίς πρόστιμο, αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά, ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Ακόμα:

  • Οι κληρονόμοι υποβάλλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.
  • Φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν έως την 31η Δεκεμβρίου και όσοι το 2022 μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}