Εφορία: Γλιτώστε φόρους με διορθώσεις λαθών στην δήλωση

 15/07/2024    08 : 07 : 11
ααδε
65 / 100

Εφορία: Δεύτερη ευκαιρία σε φορολογούμενους να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό του εκκαθαριστικού σημειώματος δίνει η ΑΑΔΕ με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος ακόμη και για το φορολογικό έτος 2022.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων θα ανοίξει τις επόμενες μέρες δίνοντας την δυνατότητα στους υπόχρεους να διορθώσουν λάθη και κενά που θα μειώσουν την τελική επιβάρυνση.

Το μέτρο έχει εφαρμογή και για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οπότε 591.860 φορολογούμενοι που έχουν προχωρήσει στην υποβολή του Ε1 αλλά δεν ήταν σίγουροι για την ορθότητα των στοιχείων παραλαμβάνοντας χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική ώς τις 31 Ιουλίου και μάλιστα χωρίς το πρόστιμο των 100, 250 ή των 500 ευρώ.

Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που έχουν οι υπόχρεοι είναι να επισκεφτούν την ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ στην κατηγορία για τις δηλώσεις. Μόλις ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Για τον υπόχρεο αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.

Για παράδειγμα εάν ξέχασε στην αρχική δήλωση να συμπληρώσει τους κωδικούς 049-050 των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα έχει τη δυνατότητα να τους συμπληρώσει στην τροποποιητική δήλωση αποφεύγοντας με την κίνηση αυτή την πληρωμή έξτρα φόρου. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπληρώσει στα έντυπα Ε2 ή και Ε3 θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές και μετά να κάνει τις διορθώσεις στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Η νέα δήλωση που θα προκύψει, μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση. Η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα. Στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.

Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

*Χωρίς πρόστιμο εφόσον ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

*100 ευρώ πρόστιμο, εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας.

*250 ευρώ πρόστιμο, εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία

*500 ευρώ πρόστιμο, εάν ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}