Εφορία: Από το κόσκινο όλες οι συναλλαγές από 1/1/2023

 12/12/2023    12 : 41 : 41
kartes thumb large 958x600 1
70 / 100

Live θα γίνονται μετά τη Πρωτοχρονιά όλες οι συναλλαγές με την Εφορία καθώς , θα διασυνδέονται από την 1η Ιανουαρίου του 2023, συνολικά 836.000 POS με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS από την 1η Ιανουαρίου του 2023, ενώ όπως σημειώνουν από την φορολογική διοίκηση η υποχρέωση διασύνδεσης με τα POS τους ισχύει καθολικά στην επικράτεια για όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακές και φορολογικούς μηχανισμούς για την έκδοση των παραστατικών λιανικής.

Παράλληλα, όλες οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” φορολογικούς μηχανισμούς θα πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην εφορία εντός της ημέρας. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο ( live) το πότε πραγματοποιήθηκε μια συναλλαγή. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή η εφορία έχει την πληροφορία για τις αποδείξεις που εκδίδονται μέσω των φορολογικών μηχανισμών όταν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά, αλλά δεν υπάρχει πληροφορία για τις συναλλαγές που γίνονται με κάρτες.

Oι κλάδοι που είναι πολύ υψηλά στη φοροδιαφυγή
Ήδη οι κλάδοι που είναι πολύ υψηλά στη φοροδιαφυγή έχουν ξεκινήσει και αποστέλλουν τα στοιχεία των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα.

Μάλιστα τα πρατήρια καυσίμων στα στοιχεία που αποστέλλουν αναγράφεται η ποσότητα και το είδος καυσίμων, στοιχεία που διευκολύνουν το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει τις καταναλώσεις καυσίμων και να σχεδιάζει την πολιτική του στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερησίας συγκεντρωτικής κίνησης (το γνωστό “ζ”). Στόχος της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι η διαβίβαση να γίνεται ανά 10 με 15 λεπτά.

Τι ισχύει για τις κυρώσεις
Σημειώνεται ότι σύντομα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΑΑΔΕ θα καταθέσουν στην Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία των αποδείξεων εντός του χρονικού πλαισίου που ισχύει για κάθε κλάδο.

Ταμειακές μηχανές και POS: Τι αναφέρει το πρωτόκολλο επικοινωνίας
Το υποχρεωτικό πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των ταμειακών και POS επιβάλλει την έκδοση ης απόδειξης, όταν η πληρωμή γίνεται με χρήση κάρτας. Το POS δεν μπορεί να κάνει “ελεύθερη” είσπραξη αλλά θα πρέπει να λάβει εντολή από την ταμειακή με βάση συγκεκριμένη απόδειξη. Έτσι αντιμετωπίζεται το φαινόμενο πληρωμών σε POS χωρίς την έκδοση απόδειξης ή με δελτίο παραγγελίας, τονίζουν από την ΑΑΔΕ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}