Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αποφασίζει παύση των αυξήσεων στα επιτόκια από την Αθήνα

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αποφασίζει παύση των αυξήσεων στα επιτόκια από την Αθήνα
60 / 100

Στην Αθήνα «ξαναχτυπά» – μετά από σχεδόν μία 15ετία – η καρδιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με την πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που φιλοξενούνται από τον Γιάννη Στουρνάρα να συνεδριάζουν σήμερα υπό τη σκιά της Ακρόπολης, για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια: θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα του 4% ή θα αυξηθούν για 11η σερί φορά;

«Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που φιλοξενήσαμε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στην Αθήνα. Τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, το γνωρίζουμε όλοι. Είναι πλέον μέρος της κοινής μας ιστορίας. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα είμαστε σοφότεροι, πιο δυνατοί, πιο κοντά ο ένας στον άλλο, καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, πιο Ευρωπαίοι», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν των κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι σήμερα καλούνται να συμμετάσχουν σε μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις. Κι αυτό γιατί, τα στοιχεία που αφορούν στην οικονομία της ευρωζώνης και τα οποία δείχνουν ακόμη και απειλή ύφεσης για τη μεγαλύτερη οικονομία – αυτή της Γερμανίας – πιέζουν για «παύση» των αυξήσεων στα επιτόκια.

Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει από την αθηναϊκή πρωτεύουσα το κλείσιμο ενός κύκλου… αίματος για τους δανειολήπτες που άνοιξε πριν από σχεδόν 15 μήνες. Τότε, δηλαδή, που δανείζονταν με αρνητικά επιτόκια για να φτάσουν σήμερα να τιμολογούνται με ένα επιτόκιο 4% συν το spread που ζητάει η εκάστοτε τράπεζα. Κι όλα αυτά ενόσω έχει μεσολαβήσει η υγειονομική κρίση, ενώ στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα προστίθεται πλέον και ο πληθωρισμός που πλήττει το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Ακόμη, βέβαια κι αν η ΕΚΤ αποφανθεί κατά μίας νέας αύξησης των επιτοκίων, αυτό δεν σημαίνει ότι άμεσα θα έρθει η αποκλιμάκωσή τους. Όπως προκύπτει, άλλωστε, από πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters σε 85 οικονομολόγους, τα επιτόκια δανεισμού θα αρχίσουν να μειώνονται μετά τον Ιούλιο του 2024, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν για αρκετό καιρό να δέχονται πιέσεις. Οι καταθέτες από την άλλη πλευρά, δεν είδαν ποτέ το πλήρες όφελος των αυξήσεων των επιτοκίων να περνάει στις καταθέσεις τους, με την πρόεδρο της ΕΚΤ να τους προτρέπει κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα να διαπραγματεύονται με τις τράπεζες και να πιέζουν, ώστε να πετυχαίνουν καλύτερους όρους.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των μελών της ΕΚΤ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία θα δοθεί «σήμα» για τον χρόνο που θα επέλθει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και την τύχη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων PEPP. Υπενθυμίζεται πως αυτό λήγει το 2024, αλλά ασκούνται πιέσεις, προκειμένου να τερματιστεί νωρίτερα εις βάρος, ωστόσο, των ομολόγων της Ευρωζώνης. Το θέμα δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα, αφού μέσω του επίμαχου προγράμματος η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αξίας σχεδόν 40 δισ. ευρώ, όταν, για παράδειγμα, η έκθεσή της στην Ιταλία «αγγίζει» τριψήφιο ποσοστό.

ΠΗΓΗ