Ευρωπαίος αξιωματούχος: Έλληνες έχουν σε offshore 140 δις!

 22/06/2024    07 : 59 : 15
offshore forolog paradeis
70 / 100

Το ότι υπάρχει πλούτος στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρο. Το ότι ο πλούτος αυτός δεν καθιστά την Ελλάδα μία πλούσια χώρα, αλλά, λόγω της ανισοκατανομής του καθιστά ένα, ίσως και μεγάλο, κομμάτι των ελλήνων πλούσιο, είναι επίσης καθαρό. Όπως δεδομένο είναι πως αυτός ο ιδιωτικός πλούτος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό σε μη… διάφανα μέρη. Από… σεντούκια και θυρίδες, μέχρι σε τράπεζες του εξωτερικού και offshore!

Ειδικά οι τελευταίες κάνουν θραύση, ως αγαπημένες πολλών ελλήνων.

Για την ακρίβεια, σε αυτές κατευθύνεται ένα τεράστιο κομμάτι του πλούτου, κάτι που επιβεβαιώνει ο επικεφαλής του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκαμπριέλ Ζούκμαν.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο ευρωπαίος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες έχουν τοποθετήσει (ή αποκρύψει) σε offshore εταιρίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, 140 δισεκατομμύρια ευρώ! Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος αυτού του ποσού, φτάνει να υπολογίσει ότι πρόκειται για το 64% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, ένα ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ο οποίος κινείται στο… 12%! Κανονικός και ακλόνητος πρωταθλητισμός δηλαδή.

Ο Ζούκμαν τα αναφέρει όλα αυτά με αφορμή τη δημοσίευση της «Έκθεσης Παγκόσμιας Φοροδιαφυγής» και συνδέει προφανέστατα τις offshore με την προσπάθεια και των Ελλήνων να γλιτώσουν παράνομα φόρους.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα χάνει 8% των εσόδων από εταιρικούς φόρους εξαιτίας μετατόπισης κερδών σε φορολογικούς παραδείσους». Αποτέλεσμα αυτού είναι να φορολογεί το κράτος την εργασία και την κατανάλωση λέει ο Ζούκμαν – εξ ου και ο υψηλός ΦΠΑ ή οι επώδυνοι φόροι εισοδήματος σε μισθωτούς και επαγγελματίες.

Οι Έλληνες έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία και σε άλλα παγκόσμια οικονομικά κέντρα, ενώ ακίνητα σε offshore έχουν κυρίως στο Λονδίνο, το Παρίσι και αλλού.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}