Ετοιμάζουν πλιάτσικο: 140.000 πλειστηριασμούς θέλουν τα funds

 13/06/2024    10 : 55 : 56
πλειστηριασμοι
73 / 100

Πλιάτσικο: Η αγωνία των πλειστηριασμών για χιλιάδες δανειολήπτες επιστρέφει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα funds στα οποία έχουν πλέον περάσει τα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών αναμένεται να βγάλουν στο σφυρί για το τρέχον έτος περί τα 140.000 ακίνητα!

Τα νοικοκυριά φαίνεται ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές και φορολογικές τους υποχρεώσεις και λόγω των λογαριασμών ρεύματος, αφού τα τιμολόγια που έφτασαν στα χέρια τους το προηγούμενο διάστημα ήταν διπλάσια και τριπλάσια των περσινών. Έχοντας λοιπόν ως προτεραιότητα την εξόφληση αυτών των λογαριασμών, υπό τον φόβο διακοπής του ηλεκτρικού, άφησαν απλήρωτες δόσεις για φόρους και δάνεια, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να χάνονται ακόμα και οι ρυθμίσεις που είχαν γίνει για αυτά.

Έτσι, σχεδόν ένα στα τρία δάνεια τα οποία είχαν ρυθμιστεί τους τελευταίους 12 μήνες έχει κοκκινίσει εκ νέου, ωστόσο οι τράπεζες και τα funds αρνούνται να προχωρήσουν σε νέες ρυθμίσεις.

Αυτό σημαίνει πως, από τα δάνεια των 100 δισ. ευρώ, τα 30 δισ. έχουν μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενα. Οι τράπεζες, σύμφωνα με υπολογισμούς τους, εκτιμούν ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των δανειοληπτών κατά 20% θα έχει ως αποτέλεσμα τα κόκκινα δάνεια να φτάσουν τα 400 – 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

● Το 32% των στεγαστικών δανείων που είχαν ρυθμιστεί έγινε ξανά κόκκινο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

● Το 37% των καταναλωτικών δανείων είναι πλέον μη εξυπηρετούμενα.

● Το 35% των επιχειρηματικών δανείων απώλεσαν τις ρυθμίσεις και παρουσιάζονται πάλι ως κόκκινα.

Τα «κόκκινα» δάνεια που εμφανίστηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είχαν ρυθμιστεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ εκείνα που έγιναν πάλι κόκκινα στα τέλη του 2021 είχαν ρυθμιστεί στα τέλη του 2020.

Πάλι στην «ουρά» για ρύθμιση

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, διαπιστώνεται αύξηση των ποσοστών κόκκινων δανείων τον Μάρτιο σε σχέση με τον Δεκέμβριο:

● στον πρωτογενή τομέα (αγροτική παραγωγή, δασοκομεία, αλιεία) στο 16,2% από 15%,

● στις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού τομέα στο 7,8% από 3,2%,

● στις υπηρεσίες (διοικητική και τεχνική υποστήριξη) στο 17,2% από 17%,

● στις επιχειρήσεις real estate στο 12,6% από 11,5%

● και στις κατασκευαστικές εταιρείες στο 19,6% από 19,2%.

Σήμερα βρίσκονται στην «ουρά» πάνω από 55.000 αιτήσεις για ρύθμιση συνολικών οφειλών 24,5 δισ. ευρώ, μέγεθος που πάλι είναι αρκετά χαμηλότερο από τα κόκκινα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και πουληθεί συνολικά (άνω των 100 δισ. ευρώ). Σε οριστικό στάδιο βρίσκονται 6.500 αιτήσεις (3,3 δισ. ευρώ), ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ρυθμιστούν οφειλές 1,5 δισ. ευρώ.

5.000 πλειστηριασμοί μηνιαίως

Σημειώνεται ότι για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο είχαν προγραμματιστεί περίπου 5.000 πλειστηριασμοί μηνιαίως, το ένα τρίτο των οποίων αφορούσε κατοικίες. Τα υπόλοιπα ενέχυρα που εκπλειστηριάζονται αφορούσαν είτε εμπορικά είτε βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες κ.ά.

Οι δανειολήπτες, από τη στιγμή που θα τους κοινοποιηθεί το πρόγραμμα πλειστηριασμού, έχουν στη διάθεσή τους 45 ημέρες προκειμένου να προχωρήσουν σε αίτηση ανακοπής από τον πλειστηριασμό και 15 πλήρεις ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό για να κάνουν ανακοπή και να δοθεί η τιμή του πλειστηριασμού.

Όπως προβλέπει ο νέος κώδικας, «αν δεν παρουσιαστούν πλειοδότες ή δεν υποβληθούν προσφορές, η κατακύρωση θα γίνεται σε αυτόν που επισπεύδει τον πλειστηριασμό, δηλαδή την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης, εφόσον το ζητήσει και έχει υποβάλει σχετική αίτηση. Αν δεν υποβληθεί αίτηση, ο πλειστηριασμός επαναλαμβάνεται με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς μέσα σε 40 ημέρες και, αν και ο δεύτερος πλειστηριασμός αποβεί άγονος, διεξάγεται νέος, εντός 30 ημερών, με τιμή πρώτης προσφοράς ίση με το 80% της αρχικής τιμής.

Σε περίπτωση που και ο τρίτος πλειστηριασμός αποβεί επίσης άγονος, η διαδικασία της ρευστοποίησης επαναλαμβάνεται εντός 30 ημερών, με τιμή πρώτης προσφοράς ίση προς το 65% της τιμής που είχε οριστεί αρχικά και, αν και αυτός αποβεί άκαρπος, το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να διατάξει να γίνει αργότερα νέος πλειστηριασμός με την ίδια ή ακόμη και κατώτερη του 65% της τιμής της πρώτης προσφοράς.

Ανά γεωγραφική περιοχή

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, με βάση την ανάρτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην ιστοσελίδα eauction του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετών Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου έχουν αναρτηθεί 9.391 πλειστηριασμοί προκειμένου να διεξαχθούν έως το τέλος του έτους, εκ των οποίων οι 4.163 αφορούν κατοικίες.

Τα στοιχεία δεν «αποκαλύπτουν» αν πρόκειται για πρώτες ή δευτερεύουσες κατοικίες, ωστόσο δικηγόροι που ασχολούνται με το θέμα των κόκκινων δανείων θεωρούν βέβαιο ότι η λίστα περιλαμβάνει και πρώτες κατοικίες. Συγκεκριμένα, οι πλειστηριασμοί που έχουν αναρτηθεί αφορούν τις εξής γεωγραφικές περιοχές της χώρας:

● 3.032 πλειστηριασμοί στην Αττική.

● 1.713 στην Κεντρική Μακεδονία.

● 940 στη Θεσσαλία.

● 832 στην Πελοπόννησο.

● 520 στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

● 469 στη Στερεά Ελλάδα.

● 433 στην Ήπειρο.

● 400 στη Δυτική Μακεδονία.

● 378 Δυτική Ελλάδα.

● 229 στην Κρήτη.

● 183 στο Ιόνιο.

● 124 στο Βόρειο Αιγαίο.

● 88 στο Νότιο Αιγαίο.

ΠΗΓΗ Το Ποντίκι

ΠΙΟ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}