Ετοιμάζουν θεσμικό πραξικόπημα στη Βουλή για μπλοκάρουν όλες τις αντίθετες φωνές

Ετοιμάζουν θεσμικό πραξικόπημα στη Βουλή για μπλοκάρουν όλες τις αντίθετες φωνές
66 / 100

Βουλή: Ίσως το πιο «στρατηγικό» ζήτημα που έχει προκύψει εσχάτως αφορά τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει αύξηση του ορίου εισόδου όχι μόνο στις Ευρωεκλογές αλλά και στην εθνική Βουλή, από το 3% που είναι σήμερα, σε 5%.

Ως αιτιολογία προβάλλεται η είσοδος των Σπαρτιατών στη Βουλή και γενικώς ο πολλαπλασιασμός των μικρών ακραίων κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Των «πολιτικών παρατράγουδων» όπως έγραψε κάποιος.

Μεταδίδει το euro2day.gr

Στη πραγματικότητα βέβαια, θα προκύψει ένα άλλο, πολύ πιο σημαντικό αποτέλεσμα. Εάν όντως περάσει τέτοιος νόμος, τότε οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν προκηρυχθούν, είτε σε δύο, είτε σε τρία, είτε σε τέσσερα χρόνια, θα γίνουν με τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο, δηλαδή με αυτόν της ενισχυμένης αναλογικής που έγιναν οι εκλογές του Ιουνίου.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος μειώνει το όριο αυτοδυναμίας, όσο μεγαλώνει ο αριθμός ψήφων που δεν κατακτούν θέση στη Βουλή, αν υποθέσουμε ότι τα αποτελέσματα των μικρών κομμάτων θα είναι παραπλήσια με αυτά των τελευταίων εκλογών, τότε τα ποσοστό ψήφων που θα μείνει εκτός Βουλής ανέρχεται σε περισσότερο από 20% και κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας περίπου στο… 34-35%.

Μιλάμε για «colpo grosso» το οποίο αμφιβάλλουμε αν θα δεχτούν όχι μόνο τα μικρά κόμματα, αλλά και τα μεγαλύτερα της αντιπολίτευσης.

Βουλή ΙΙ: Βεβαίως, η κυβέρνηση είναι σε θέση να περάσει το σχετικό νομοθέτημα μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης, εκτιμούμε όμως ότι αντί της ευρύτερης συναίνεσης που απαιτεί το θέμα, θα υπάρξει σφοδρή αντίδραση, ενώ προκύπτει σοβαρό ενδεχόμενο να προσβληθεί κατευθείαν ο νέος νόμος. Με την αιτιολογία ότι δεν διασφαλίζει ικανή αντιπροσωπευτικότητα, παρότι δεν διακυβεύεται ο στόχος της «κυβερνησιμότητας», όπως έχει αποδειχθεί επί δεκαετίες, περιλαμβανομένης και της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης.

Δύο σημαντικές «λεπτομέρειες»: Πρώτον, οι Σπαρτιάτες έφτασαν το 4,63%, μέσα σε διάστημα-ρεκόρ τριών εβδομάδων και πλέον βρίσκονται στη Βουλή. Προφανώς, εκτός αν απογοητευτούν πολιτικά οι οπαδοί τους, το 5%, είτε στις ευρωεκλογές είτε σε εθνικές εκλογές, είναι απολύτως μέσα στις δυνατότητές τους.

Δεύτερον, οι συγκρίσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι εύκολες. Υπάρχουν χώρες που έχουν όριο 3% όπως η Ιταλία ή 4% όπως η Αυστρία, κατώφλι 5% έχει η (ομοσπονδιακή όμως και με επιμέρους ρυθμίσεις αντιπροσώπευσης) Γερμανία, το ίδιο και το Βέλγιο, αλλά υπάρχουν χώρες με όριο 2% όπως η Δανία, ακόμη και 0,6% στην περίπτωση της Ολλανδίας.

Υψηλότερα όρια εκπροσώπησης, στο 5%, έχουν κατά κανόνα χώρες του πάλαι ποτέ «ανατολικού μπλοκ» όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.