Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Στα 4.596€ ο «κόφτης» της παρακράτησης

 22/06/2024    06 : 59 : 54
λεφτα
64 / 100

Σε 10%-15% θα ανέρχεται η παρακράτηση επί του δηλωθέντος εισοδήματος από την εργασία των συνταξιούχων που απασχολούνται είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ ο «κόφτης» που θα θεσπιστεί θα αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της εθνικής σύνταξης μετά την αύξηση διαμορφώνεται πλέον σε 413 ευρώ από 384 ευρώ. Επομένως το ποσό που αντιστοιχεί στον «κόφτη» ανέρχεται σε 4.596 ευρώ ( 413Χ12)

Ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, αποσαφήνισε ότι θα θεσπιστούν «κόφτες» προκειμένου η παρακράτηση σε καμία περίπτωση να μην είναι μεγαλύτερη από την ισχύουσα. «Δεν πρέπει να τιμωρούμε τους συνταξιούχους που εργάζονται είτε για να ενισχύσουν το εισόδημά τους είτε για να νιώθουν ενεργοί πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι «δεν θα βγει χαμένος κανένας συνταξιούχος. Θα ορίζουμε “κόφτες” ώστε να μην υποστεί κανείς ζημία».

Ο έξτρα φόρος θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, το κράτος, δηλαδή ο φορολογούμενος, καταβάλλει την εθνική σύνταξη ώστε να ενισχυθεί το μηνιαίο εισόδημα του συνταξιούχου αφού η ανταποδοτική σύνταξη που απορρέει από τις εισφορές θεωρείται μικρή. Ήρθε λοιπόν η ώρα ο εργαζόμενος συνταξιούχος να επιστρέψει στο κράτος και στον ΕΦΚΑ μια συνεισφορά έως 12 εθνικές συντάξεις ετησίως.

Η διάταξη (ένα ή δύο άρθρα) για το νέο καθεστώς των εργαζόμενων συνταξιούχων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας «Περί διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας»

Η διάταξη θα προβλέπει: την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή αν η κύρια σύνταξη είναι 1000 ευρώ, σήμερα παρακρατούνται τα 300 ενώ πρακράτηση 30% υφίσταται και η επικουρική σύνταξη.

Με τη νέα διάταξη ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του το οποίο θα φορολογείται όπως τώρα με βάση την κλίμακα.

Αντί του «πέναλτι» θα επιβάλλεται ένας έξτρα μικρός φόρος 10%-15% επί του δηλωθέντος εισοδήματος από την εργασία του συνταξιούχου.

Στόχος είναι ο εξορθολογισμός στη φορολόγηση εισοδημάτων από εργασία και σύνταξη, η θέσπιση κινήτρων για τη νομιμοποίηση της εργασίας και η πάταξη της μαύρης εργασίας.

Η ωφέλεια του νέου τρόπου φορολόγησης – μηδενική, μικρή η μεγαλύτερη – εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης και το ύψος των εισοδημάτων που δηλώνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος.

Σαφώς κερδισμένοι βγαίνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με μικρό εισόδημα από την εργασία τους. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της διάταξης, να βοηθηθεί ο χαμηλοσυνταξιούχος που θέλει να ενισχύσει το εισόδημά τους δουλεύοντας μερικώς η εκ περιτροπής.

Παράδειγμα:

Συνταξιούχος με σύνταξη 800€ και μισθό 500€ και από τις δύο πηγές εισοδήματος συγκεντρώνει ετησίως 9600+7000=16.600€. Καθαρά: 12.780 με την περικοπή 30%: (2.880€ )καλείται να πληρώσει φόρο 940€. Με το νέο μέτρο , χωρίς την περικοπή τα καθαρά του αυξάνονται σε 14.325. Ο φόρος που του αναλογεί είναι 1.575€ ενώ η νέα εισφορά 10% ανέρχεται σε 700€. Ο εν λόγω συνταξιούχος βγαίνει κερδισμένος κατά 1.545€.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}