Συνεχίζεται η κλοπή με τα τέλη χαρτοσήμου στα επιχειρηματικά δάνεια

Σαββάτο 08/12/2023    09 : 18 : 54
κοκκινα δανεια 1
65 / 100

Αναδρομικά από την 1-1-2021 θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη χαρτοσήμου οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει μεταξύ τους επιχειρηματικά δάνεια. Πλέον οι επιχειρήσεις πρέπει να ανατρέψουν τους προϋπολογισμούς τους, καθώς καλούνται μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους να πληρώσουν εφάπαξ το τέλος χαρτοσήμου που ανέρχεται στο 2,4% του επιχειρηματικού δανείου.

Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις θα αναζητήσουν το δίκιο τους στα δικαστήρια. Σε πρώτη φάση θα πρέπει αναγκαστικά να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και στην περίπτωση που αυτή απορριφθεί να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια ή το Συμβούλιο της Επικράτειας, το οποίο σημειώνεται ότι ήδη έχει εκδώσει σχετικές αποφάσεις περί μη επιβολής τέλους χαρτοσήμου για τα δάνεια μεταξύ επιχειρήσεων.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως των επιχειρήσεων είναι τι γίνεται με τα επιχειρηματικά δάνεια πριν από το 2021. Πώς δηλαδή θα αντιμετωπίσουν οι ελεγκτές ένα επιχειρηματικό δάνειο που έχει συναφθεί για παράδειγμα το 2018; Και αυτό καθώς η φορολογική διοίκηση δεν έχει εκδώσει ακόμα εγκύκλιο που να δίνει οδηγίες στον ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που αύριο διενεργηθεί έλεγχος σε επιχείρηση και διαπιστωθεί ότι έχει λάβει δάνειο από άλλη επιχείρηση το έτος 2018 θα επιβάλουν κανονικά το τέλος χαρτοσήμου το οποίο ανέρχεται στο 2,4%. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχαν “παγώσει” το τέλος χαρτοσήμου, επί της ουσίας δεν είχαν γίνει ποτέ δεκτές από τη φορολογική διοίκηση και το υπουργείο Οικονομικών δεδομένου ότι δεν είχε εκδοθεί σχετική εγκύκλιος. Δηλαδή, στην περίπτωση που αυτή τη στιγμή γίνει έλεγχος σε επιχείρηση οι ελεγκτές θα πρέπει να επιβάλουν το τέλος χαρτοσήμου και για παλαιότερα έτη.

Ουσιαστικά θα πρέπει ΑΑΔΕ και υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων έτσι ώστε τουλάχιστον στα προ του 2021 επιχειρηματικά δάνεια να μην καταλογισθεί τέλος χαρτοσήμου, όπως άλλωστε προκύπτει και από το πνεύμα της διάταξης που ψηφίσθηκε πρόσφατα.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του έχει κρίνει ότι τα ανωτέρω δάνεια απαλλάσσονται από το τέλος χαρτοσήμου διάταξη. Συγκεκριμένα, το 2020 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, απάλλαξε τα επιχειρηματικά δάνεια από το τέλος χαρτοσήμου. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι ελεγκτές να συνεχίσουν να επιβάλουν τέλος χαρτοσήμου στα δάνεια μεταξύ των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις όμως είχαν στα χέρια τους τις αποφάσεις του ΣτΕ και με βάση αυτές προσέφευγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία εφόσον πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις τις δικαίωνε.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}