Επιχειρήσεις: Το «τέλος εποχής» χτυπά την αγορά της Θεσσαλονίκης!

Τρίτη 04/10/2023    02 : 02 : 45
λουκετα
72 / 100

Επιχειρήσεις δεκαετιών αλλάζουν χέρια, κατεβάζουν ρολά, μένουν χωρίς διάδοχη κατάσταση, συρρικνώνονται, στρέφονται στην καλύτερη περίπτωση στο ηλεκτρονικό εμπόριο επιδιώκοντας διαφυγή. Επιχειρηματίες ψάχνουν για μικρότερους χώρους προκειμένου να πετύχουν χαμηλότερα ενοίκια, ενώ άλλοι φεύγουν διά παντός από το λιανεμπόριο αναζητώντας την τύχη τους σε άλλα επαγγελματικά μονοπάτια.

Η αλήθεια είναι πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τα τέλη του 2000, όταν η οικονομική κρίση χτύπησε για τα καλά την πόρτα της χώρας μας, έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου. Ωστόσο και μετά την επαναφορά της οικονομίας σε σταθερότερα μονοπάτια το επιχειρείν της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει να καταγραφεί σκαμπανεβάσματα. Η περίοδος του κορωνοϊού δημιούργησε σημαντικές δυσλειτουργίες, ενώ το γαϊτανάκι των συνεχών ανατιμήσεων κάνει τους καταναλωτές περισσότερο επιφυλακτικούς.

Μέσα στο σκηνικό αυτό επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια μέσα σε μία νύχτα καθώς οι καινούργιοι ιδιοκτήτες διατηρούν πολλές φορές την παλιά επωνυμία με αποτέλεσμα να μην το αντιλαμβάνονται οι πελάτες τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιχειρηματίες δεκαετιών κατεβάζουν ρολά, με αποτέλεσμα οι χώροι στους οποίους στεγαζόταν μέχρι πρότινος να αναζητούν νέο χρήστη.

Η πλέον πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή της επιχείρησης Collezione, με 38 χρόνια ζωής, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Κούσκουρα, η οποία με μια λιτή ανακοίνωση της στις προθήκες του καταστήματος της κάνει λόγο για «τέλος εποχής» ευχαριστώντας την πολυπληθή πελατεία της. Δίπλα ακριβώς μια άλλη κολλημένη αφίσα αναφέρει πως το κατάστημα «πωλείται».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που υπογράφει «η διεύθυνση της επιχείρησης» αναφέρεται «ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς την πολυπληθή μας πελατεία για τα 38 χρόνια εμπιστοσύνης, υποστήριξης και συμπόρευσης στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Λόγω της συνταξιοδότησης, ο κύκλος κλείνει με άπειρες ευχές για ό,τι καλύτερο σε όλους».

Η περίπτωση της επιχείρησης γυναικείων ενδυμάτων Collezione, που έντυσε γυναίκες όλων των ηλικιών μέσα στις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας της δεν είναι η μοναδική στη Θεσσαλονίκη, για την οποία έπεσαν οι τίτλοι τέλους, καθώς από την αρχή του έτους τουλάχιστον άλλες τρεις επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης αλλά και ένα καφέ με σημαντική πορεία μέσα στις τελευταίες δεκαετίες κατέβασαν ρολά.

Η Collezione κατέβασε ρολά ως απόρροια της μη ύπαρξης διαδοχής όπως και στην περίπτωση της Α. Σαπίδης ΑΕ, με γυναικεία ενδύματα στη συμβολή των οδών Ίωνος Δραγούμη και Εγνατία που έκλεισε τον Απρίλιο μετά από 60 χρόνια ζωής. Σημειώνεται πως τα παιδιά του Αλεξάνδρου Σαπίδη, που δημιούργησε την επιχείρηση συναποφάσισαν πως δεν επιθυμούν να συνεχίσουν την επιχείρηση με αποτέλεσμα το τέλος εποχής για το κατάστημα να έρθει.

Σύμφωνα με μελέτες τόσο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας κατέχοντας αξιοσημείωτο ποσοστό στο σύνολο των ενεργών επιχειρήσεων. Ωστόσο η διαδικασία της διαδοχής αποδεικνύεται δύσκολη με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως στην Ελλάδα μόνο το 30% περνά στη δεύτερη γενιά και το 15% στην τρίτη.

Τίτλοι τέλους και για το caffe Stretto

Mε μια λιτή ανακοίνωση ο ιδιοκτήτης του caffe Stretto, επί της οδού Καρόλου Ντηλ 18, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε τον Ιούλιο πως ο αγαπημένος προορισμός των Θεσσαλονικέων μετά από 30 χρόνια, κλείνει.

Στην σχετική ανακοίνωση του στο Facebook, ο ιδιοκτήτης του Stretto, Κωστής Χατζηγεωργίου, έγραψε: «30 χρόνια Caffe Stretto. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας!».

Exereton γίνεται το πρώην Rococo

Στις αρχές Μαΐου κατέβασε ρολά το κατάστημα ενδυμάτων Rococo, που λειτουργούσε στην οδό Μητροπόλεως και αποτέλεσε για τρεις δεκαετίες ένα από τα καταστήματα της ομώνυμης αλυσίδας στη Θεσσαλονίκη. Σε σχετική ανάρτηση στο Facebook από το λογαριασμό “Rococo Thessaloniki”, ευχαριστούσε το καταναλωτικό κοινό. Η ανάρτηση ανέφερε «μετά από 30 χρόνια το κατάστημα μας επί της Μητροπόλεως 69 στη Θεσσαλονίκη, στις 15/4 ολοκληρώνει το ταξίδι του. Σας ευχαριστούμε που ταξιδέψατε μαζί μας στον υπέροχο κόσμο της μόδας». Το κατάστημα λειτούργησε για περίπου δυο επιπλέον εβδομάδες πραγματοποιώντας, 15νθήμερο Bazaar.

Πλέον ο χώρος έχει μισθωθεί και αναμένεται να φιλοξενήσει το τρίτο κατάστημα της αλυσίδας του επιχειρηματία Γιάννη Χατζηχριστοδούλου, Exereton που διαθέτει μια μεγάλη γκάμα ξηρών καρπών, βιολογικών προϊόντων αλλά και καφέ και brunch με γλυκιές και αλμυρές παρασκευές.

Νέο χρήστη αναζητά το κατάστημα που φιλοξενούσε την Υφαντίδης

Για πολλά χρόνια η οικογενειακή εταιρεία υπόδησης (με εξειδίκευση στις παντόφλες και τις σαγιονάρες) «Υφαντίδης» με πορεία σχεδόν 100 ετών διατηρούσε κατάστημα στο νούμερο 55 της οδού Τσιμισκή, ωστόσο πριν μερικούς μήνες το έκλεισε με τα ρολά να έχουν καλύψει τις προθήκες του και μια ταμπέλα να αναφέρει πως το κατάστημα «διατίθεται».

Πλέον η Υφαντίδης έχει παρουσία με το κεντρικό της κατάστημα στην οδό Βενιζέλου 38 και με ανανεωμένο e-shop για περισσότερο…shopping.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}