Επιτόκια: Αλλάζουν τακτική ΕΚΤ και FED;;

 20/07/2024    06 : 14 : 02
εκτ
62 / 100

Η αναταραχή στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, αρχικά λόγω της χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) και στη συνέχεια των προβλημάτων της ελβετικής Credit Suisse, οδήγησε πολλούς αναλυτές να επαναπροσδιορίσουν χαμηλότερα τις προσδοκίες τους για τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η ΕΚΤ δεν επιβεβαίωσε κατ’ αρχήν τις προσδοκίες αυτές την περασμένη Πέμπτη καθώς προχώρησε στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως είχε προαναγγελθεί από τον Φεβρουάριο, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Ωστόσο, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε νέες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, όπως έκανε σε προηγούμενες ανακοινώσεις της, τονίζοντας την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία που θα είναι τότε διαθέσιμα για την πορεία του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή και του δομικού πληθωρισμού. Μετά τις αυξήσεις της Πέμπτης, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3,5%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνουν εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, επικαλούμενη την πρόσθετη αβεβαιότητα για τις προοπτικές του πληθωρισμού λόγω των αναταράξεων στις αγορές.

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, οι οποίες έγιναν πριν από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, δείχνουν μία ταχύτερη αποκλιμάκωσή του σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Δεκεμβρίου, η οποία οφείλεται στη μεγάλη πτώση των τιμών ενέργειας. Συγκεκριμένα, σε μέσα επίπεδα έτους ο πληθωρισμός αναμένεται στο 5,3% για φέτος, στο 2,9% το 2024 και στο 2,1% το 2025 που είναι και ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας αναφοράς για τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας. Τον Δεκέμβριο, αναμενόταν πληθωρισμός 6,3% για φέτος, 3,4% για το 2024 και 2,3% για το 2025.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό προς τα κάτω σηματοδοτεί πιθανόν μία μικρότερη ανάγκη προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής. Η Λαγκάρντ είπε ότι με βάση τις προβλέψεις αυτές, αν πρόκειται να επαληθευτούν υπό το φως των τελευταίων αναταράξεων, θα έπρεπε να καλυφθεί «περισσότερο έδαφος», υπονοώντας ότι θα χρειαζόταν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, ενώ σε προηγούμενες συνεντεύξεις της έκανε λόγο για «πολύ έδαφος» που έπρεπε να καλυφθεί.

Το ερώτημα, συνεπώς, είναι αν πράγματι η αναταραχή θα οδηγήσει σε κάποια σημαντική αλλαγή των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, η οποία με τη σειρά της θα άλλαζε και την πολιτική για τα επιτόκια. Αν, για παράδειγμα, υπάρξει σημαντική πτώση των χρηματιστηρίων και ένα κλίμα πρόσθετης αβεβαιότητας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης που θα διευκόλυνε τη μείωση του πληθωρισμού. Αυτό, όμως, είναι πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί καθώς η κρίση είναι πολύ νωπή και δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν θα κλιμακωθεί και σε ποιο βαθμό ή αν θα «σβήσει» μετά τις παρεμβάσεις της Fed και της ελβετικής κεντρικής τράπεζας για την παροχή ρευστότητας.

fed

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ανακοινώσει και η Fed τις αποφάσεις της για τα επιτόκια, οι οποίες αναμένονται επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον. Πριν τη χρεοκοπία της SVB, οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Fed θα αύξανε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αλλά στη συνέχεια οι προσδοκίες είναι ότι η αύξηση θα περιορισθεί σε 25 μ.β. Το επιτόκιο της Fed ανέρχεται σήμερα στο 4,5% έως 4,75%.

ΠΗΓΗ

………………………………………………………….

Οι αναλυτές δεν περιμένουν πλέον επιτόκια της ΕΚΤ να φτάσουν 4%

Η τραπεζική αναταραχή των τελευταίων ημερών διαφοροποίησε σημαντικά τις προβλέψεις των οικονομολόγων όσον αφορά το επίπεδο κορύφωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις μεγάλες τράπεζες να εκτιμούν πλέον ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα σταματήσει πριν το βασικό της επιτόκιο αγγίξει το 4% – εκτίμηση που ήταν ευρέως αναμενόμενη μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αλλαγή αυτή όσον αφορά τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων έρχεται σε συνέχεια της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και τους τριγμούς στις αγορές που προκάλεσαν τα προβλήματα στην Credit Suisse Group AG, εξελίξεις που αύξησαν τις πιθανότητες να ανακύψει μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ΕΚΤ πάντως, την Πέμπτη, επέμεινε στην πολιτική της, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης, ενώ δεν έδωσε guidance για τα επόμενα βήματά της.

Ειδικότερα, οι τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Barclays, αναμένουν πλέον ότι η ΕΚΤ θα προβεί μόνο σε δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5%. Η Morgan Stanley και η ABN Amro είναι μεταξύ εκείνων που αναμένουν ελαφρώς υψηλότερο επιτόκιο, στο 3,75%.

Τι βλέπουν τώρα οι τράπεζες

Goldman Sachs

“Πιστεύουν είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων παρά την έντονη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές διότι 1) ο κίνδυνος σοβαρής μετάδοσης στον τραπεζικό τομέα είναι εξακολουθεί να φαίνεται περιορισμένος, 2) ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, και 3) η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει άλλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ως εκ τούτου, πλέον αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, έναντι 50 μονάδων βάσης προηγουμένως, και κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, όπως και πριν, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,5%, αντί στο 3,75%”, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Morgan Stanley

“Υπό την προϋπόθεση πλήρους επίλυσης των τρεχουσών προβλημάτων και εξομάλυνσης των αναταράξεων στην αγορά, αναμένουμε από την ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της. Ωστόσο, σύμφωνα με την πιο σταδιακή προσέγγιση από την ΕΚΤ σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή μας, πλέον αναμένουμε από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάριο, αντί των 50 μονάδων βάσης που προβλέπαμε προηγουμένως. Διατηρούμε την εκτίμησή μας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσεις σε κάθε μία από αυτές τις συνεδριάσεις. Αναμένουμε ότι ο κύκλος των αυξήσεων θα σταματήσει τον Σεπτέμβριο, όταν θεωρούμε ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ θα δείξουν πως ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο της, πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η ίδια”.

Barclays

“Η έλλειψη guidance και τα σχόλια της προέδρου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δίνουν μια αίσθηση επιφυλακτικότητας, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας για το μέλλον. Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι τόσο ρευστές, οποιαδήποτε δέσμευση θεωρήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο ως πρόωρη. Ως εκ τούτου, η μελλοντική εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής είναι εξαιρετικά αβέβαιη”.

Nordea

“Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αρκετές νέες αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της. Η εκτίμηση αυτή υπόκειται φυσικά στο να μην ενισχυθούν οι πρόσφατες τραπεζικές ανησυχίες σε μια ευρύτερη αναταραχή που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια αλλά και στην εξέλιξη των στοιχείων για τον πληθωρισμό”.

ING

“Με νέες αυξήσεις των επιτοκίων ο κίνδυνος κάτι να σπάσει αυξάνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, η τελευταία απόφαση [για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης] θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της τελικής φάσης στον κύκλο σύσφιξης της ΕΚΤ: μια επιβράδυνση στο ρυθμό, μέγεθος και αριθμό των πιθανών επόμενων αυξήσεων”.

ABN Amro

“Οι κίνδυνοι κλίνουν πλέον προς μια χαμηλότερη κορυφή [των επιτοκίων] για δύο λόγους. Περιμένουμε η οικονομική ανάπτυξη να αποδειχθεί πιο αδύναμη από αυτό που εκτιμά η ΕΚΤ καθώς ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης πλήττει την ζήτηση σε μεγαλύτερο βαθμό από τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα για το πόσο γρήγορα αυτό θα αποτυπωθεί πειστικά στα μακροοικονομικά στοιχεία. Στο μεταξύ, αν και συμφωνούμε με την ΕΚΤ ότι τα θεμελιώδη του τραπεζικού κλάδου της ζώνης του ευρώ είναι ισχυρά σε γενικές γραμμές, υπάρχει ο κίνδυνος οι εντάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές να συνεχίσουν να κλιμακώνονται, οδηγώντας σε ακόμα πιο απότομη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών”.

Deutsche Bank

“Ακόμα και αν οι συνθήκες στις αγορές ομαλοποιηθούν γρήγορα, αυτό το επεισόδιο εντάσεων στις χρηματοοικονομικές και τραπεζικές αγορές φέρνει στο προσκήνιο τους κινδύνους από την υπερβολική σύσφιξη. Έτσι, τα εμπόδια στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων είναι πιθανότατα χαμηλότερα απ’ ό,τι εκτιμούσαμε προηγουμένως”.

Commerzbank

“Η ΕΤΚ δεν άφησε τις αναταράξεις στις αγορές να την εκτρέψουν από το να παραδώσει την αύξηση των 50 μονάδων που είχε ανακοινώσει από το Φεβρουάριο. Αυτή η επένδυση στην αξιοπιστία της είναι αναγκαία, καθώς οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Αντίθετα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις στην αγορά, περιμένουμε η ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων περαιτέρω στο 3,5% τους επόμενους μήνες”

Rabobank

“Η πρόεδρος Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει. Ωστόσο, οι αγορές είναι είναι διστακτικές αυτή την περίοδο στις προβλέψεις τους για υψηλότερα επιτόκια. Αυτή η υποτονική αντίδραση είναι ίσως η καλύτερη που θα μπορούσε να ελπίζει η ΕΚΤ για κάποιο χρονικό διάστημα. Όταν επιστρέψει η ηρεμία στις αγορές, το Δ.Σ. θα μπορεί να προσαρμόσει τις εκτιμήσεις για την πορεία της πολιτικής. Διατηρούμε την πρόβλεψη μας για δύο ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης”.

Generali

“Αν και αναγνωρίζουμε την τεράστια αβεβαιότητα που συνδέεται με τις τραπεζικές αναταράξεις και τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, περιμένουμε πλέον η ΕΚΤ να επιβραδύνει το ρυθμό των αυξήσεων σε δύο νέες κινήσεις των 25 μονάδων την κάθε φορά, φτάνοντας στην κορυφή του 3,5% μέχρι τον Ιούνιο. Οι κίνδυνοι είναι εντονότεροι προς λιγότερη σύσφιξη της πολιτικής και κυρίως σχετίζονται με την ισχύ και επιμονή των προβλημάτων στις χρηματοοικονομικές αγορές”.

TD Securities

“Η ΕΤΚ προσπαθεί να τραβήξει ξεκάθαρες γραμμές μεταξύ της μάχης που δίνει κατά του πληθωρισμού και των καθηκόντων της στη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Αυτό το θέμα αναμένεται να επαναλάβουν και άλλες κεντρικές τράπεζες. Είναι σπάνιο να προκύπτουν χρηματοοικονομικοί κλυδωνισμοί σε ένα τέτοιο περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και – αν και οι πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες έρχονται σε μια βολική στιγμή για τις κεντρικές τράπεζες που πολεμούν τον πληθωρισμό – είναι μάλλον απίθανο [οι κεντρικές τράπεζες] να θεωρήσουν ότι οι πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες από μόνες τους αρκούν για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο, τα επιτόκια αναμένεται να κατευθυνθούν σε υψηλότερα επίπεδα”.

Bank J Safra Sarasin

“Η ΕΤΚ δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι συνεχίζει να εστιάζει στην καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων. Δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να υποθέσει ποια θα ήταν η απόφαση χωρίς την προηγούμενη δέσμευση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης αυτή την φορά. Θεωρητικά, μια μικρότερη αύξηση θα επαρκούσε, δεδομένης της σύσφιξης στις χρηματοοικονομικές συνθήκες που προήλθε από τις τρέχουσες αναταράξεις στις αγορές”.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}