Επικίνδυνα μπότοξ: SOS από τον ΕΟΦ

 15/09/2024    02 : 20 : 27
μποτοξ
70 / 100

Σε ένα από τα κεντρικότερα και πιο εμπορικά σημεία της Θεσσαλονίκης, στην οδό Παύλου Μελά, είχε την έδρα της η εταιρία που λειτουργούσε παρανόμως κέντρο αισθητικής που, όχι μόνο έκανε παρανόμως μπότοξ, αλλά οργάνωνε και σεμινάρια.

Οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν το πρωί της Παρασκευής έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και διαπίστωσαν ότι 33χρονη Ουκρανή μαζί με μία βοηθό της έκανε παράνομα μπότοξ σε πελάτες (στο πλαίσιο σεμιναρίου).

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούσαν είχαν προέλευση την Κορέα, τη Ρωσία και την Ουκρανία και δεν είχαν άδεια από τον ΕΟΦ, επομένως θεωρούνται επικίνδυνα. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στην 33χρονη «εκπαιδεύτρια» που έκανε σεμινάριο για το μπότοξ την ώρα της αστυνομικής εφόδου, ενώ συνελήφθησαν επίσης η Ουκρανή βοηθός της και ο ιδιοκτήτης της σχολής αισθητικής.

Τα μπότοξ και τα σεμινάρια διαφημίζονταν μέσω των social media. Η 33χρονη Ουκρανή είχε στο προφίλ της 17.000 ακολούθους. Μάλιστα, στο Instagram δεν δίσταζε να αναρτά βίντεο με τα μπότοξ και τις αυξητικές χειλιών που έκανε στις πελάτισσές της, παρότι όλες αυτές οι πράξεις λάμβαναν χώρα παρανόμως.

Η συγκεκριμένη πολύ σοβαρή υπόθεση με τα παράνομα μπότοξ είναι η δεύτερη κατά σειρά που αποκαλύπτεται από την Αστυνομία μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων. Η προηγούμενη υπόθεση αφορούσε μία 30χρονη που έκανε παράνομα μπότοξ στο Κερατσίνι και διαφήμιζε επίσης τις επεμβάσεις στο Instagram.

Για τη νέα έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη εκδόθηκε χθες επίσημη ανακοίνωση που αναφέρει:

«Επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκε χθες (8 Δεκεμβρίου 2023) το πρωί, σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν -3- άτομα για διενέργεια παράνομων θεραπευτικών αισθητικών επεμβάσεων και παράνομη διακίνηση, κατοχή και χρήση μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

3 SOS οδηγίες από τον ΕΟΦ για την αποφυγή επικίνδυνων παρενεργειών
Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά διακίνησης και χρήσης μη πιστοποιημένων ενέσιμων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος και βοτουλινικής (αλλαντικής) τοξίνης (μπότοξ) για αισθητικούς σκοπούς, o Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προέβη σε διευκρινίσεις και σημεία προσοχής σχετικά με τα εν λόγω φαρμακευτικά προϊόντα.

Η ανακοίνωση για τα προϊόντα υαλουρονικού οξέος:

Τα σκευάσματα ενέσιμου υαλουρονικού οξέος αισθητικής χρήσης, αξιολογούνται ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα κατηγορίας ΙΙΙ (υψηλού κινδύνου), και λαμβάνουν πιστοποιητικό σήμανσης CE κατόπιν αξιολόγησης από Κοινοποιημένο Οργανισμό της Ε.Ε.

Η κυκλοφορία τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη μόνο εφόσον η εξωτερική συσκευασία φέρει σήμανση CE συνοδευόμενη από τον τετραψήφιο αριθμό αναγνώρισης του Κοινοποιημένου Οργανισμού (π.χ. CE 0123) και έχει κοινοποιηθεί η κυκλοφορία τους στον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται ότι:

η χρήση των ενέσιμων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος πρέπει να ακολουθεί τα αναφερόμενα στο έντυπο οδηγιών χρήσης κάθε προϊόντος σχετικά με την προβλεπόμενη χρήση, τον ορθό τρόπο χρήσης και τις ενδεχόμενες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται,
η χορήγησή των εν λόγω σκευασμάτων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία.
Ο ΕΟΦ συνιστά στις/στους ενδιαφερόμενες/ους να ενημερώνονται επαρκώς πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος αισθητικής χρήσης, τόσο για το σκεύασμα που πρόκειται να τους χορηγηθεί, όσο και για την ιδιότητα του ατόμου που πρόκειται να το χορηγήσει, καθώς εάν δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ο ΕΟΦ καλεί το κοινό να αναφέρει περιστατικά ύποπτων σκευασμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών στα ακόλουθα email και ευχαριστεί για τη συμβολή στην ασφαλή χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Αναφορά ύποπτων σκευασμάτων: [email protected].
Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων www.eof.gr/web/guest/whitegeneral, τηλ: 213-2040528 ή 213-2040542.»
Η ανακοίνωση για το μπότοξ αναφέρει:

Τα σκευάσματα της κατηγορίας αυτής περιέχουν αλλαντική τοξίνη, η οποία προκαλεί προσωρινή παράλυση αναστέλλοντας τις νευρικές ώσεις προς τους μύες στους οποίους χορηγείται με ένεση, και κατατάσσονται στα ΦΑΡΜΑΚΑ. Η κυκλοφορία τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη μόνο εφόσον είναι εγκεκριμένα, δηλαδή διαθέτουν ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ από τον ΕΟΦ ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) και διακινούνται εντός της νόμιμης εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό σημαίνει ότι καθένα από αυτά τα φάρμακα πρέπει να χορηγείται αποκλειστικά:

  • κατόπιν εφοδιασμού από τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα (φαρμακαποθήκες – φαρμακεία), καθώς οποιαδήποτε άλλη πηγή θεωρείται μη αξιόπιστη (π.χ. διαδίκτυο)
  • για τις εγκεκριμένες ενδείξεις
  • από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία

Ο ΕΟΦ συνιστά στις/στους ενδιαφερόμενες/ους να ενημερώνονται επαρκώς πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή των εν λόγω φαρμάκων, τόσο για το φάρμακο που πρόκειται να τους χορηγηθεί, όσο και για την ιδιότητα του ατόμου που πρόκειται να το χορηγήσει,
καθώς εάν δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι συνταγογραφικές πληροφορίες των εγκεκριμένων φαρμάκων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ: https://services.eof.gr/human-search/home.xhtml

Ο ΕΟΦ καλεί το κοινό να αναφέρει περιστατικά ύποπτων σκευασμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών στα ακόλουθα email και ευχαριστεί για τη συμβολή στην ασφαλή χρήση των φαρμάκων:

Αναφορά ύποπτων σκευασμάτων: market-surveillance:eof.gr
Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών: https://www.kitrinikarta.gr/ – τηλ. 213 2040337

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}