Επανένταξη συγκεκριμένης μερίδας οφειλετών στην αναβίωση ρυθμίσεων

 23/06/2024    02 : 05 : 27
xrei1 650
66 / 100

Σύμφωνα με το άρθρο 87 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις», οφειλέτες του Δημοσίου, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις που έχασαν αδίκως και δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους, είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω λάθους του συστήματος, που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο, κατά την οποία ήταν ενεργή η ρύθμιση ή δημιούργησαν νέα χρέη.

Γράφει η Κωνσταντίνα Λεκκάκου, Δικηγορικά γραφεία «Λεκκάκου & Συνεργάτες»

Η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή, αφορά ρυθμίσεις των 72, 100, 120 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, οι οποίες δεν έχουν χαθεί με πράξη του προϊσταμένου της ΔΟΥ, αλλά βρίσκονται σε «γκρίζα ζώνη», καθώς ούτε ενεργές είναι αλλά ούτε και έχουν κλείσει οριστικά. Η προθεσμία τακτοποίησης των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων αναμένεται να λήξει στις 29 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις περιπτώσεις των οφειλετών που έχουν το δικαίωμα αναβίωσης των ρυθμίσεων, συγκαταλέγονται και οι φορολογούμενοι, οι οποίοι καθυστέρησαν να πληρώσουν μια δόση, αλλά συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πληρώνουν, χωρίς ωστόσο τα χρήματα να προστίθενται για την αποπληρωμή της οφειλής τους.

Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνεται περιθώριο 3 μηνών για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους και εξόφλησης ή ρύθμισης των νέων οφειλών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους, με τη ρύθμιση, ουσιαστικά να χάνεται, έπειτα από διάστημα τριών μήνες.

Όπως έγινε γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν αν είναι δικαιούχοι μέσα από την ειδική πλατφόρμα που άνοιξε η ΑΑΔΕ, η οποία δημοσίευσε βίντεο με τις αντίστοιχες οδηγίες, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναζητήσουν την πλατφόρμα που αφορά «Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις». Στο σημείο εκείνο θα μάθουν για:

  • Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων.
  • Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15.4.2024.
  • Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν έως την έναρξη ισχύος του νόμου «Κύρωση του κώδικα φορολογικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.

Η επανένταξη των οφειλετών μπορεί να γίνει εφόσον:

  • Οι ρυθμίσεις τους δεν έχουν διαγραφεί από τους λογαριασμούς τους στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, αλλά παραμένουν «παγωμένες» στο σύστημα και ισχύει ο κωδικός πληρωμής τους, δηλαδή η Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ) της κάθε ρύθμισης.
  • Σπεύσουν να πληρώσουν, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα οφειλής της κάθε χαμένης τους ρύθμισης, όλες τις μηνιαίες δόσεις που άφησαν απλήρωτες και έγιναν εκπρόθεσμες.

Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, υπολογίζεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει. Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κ.λπ).

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

  • Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
  • Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}