Η παντιέρα του Βαρδινογιάννη και του Λάτση!
Μεγάλο εγχώριο μπλέξιμο πάει να δημιουργηθεί με την επικείμενη (;) φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων της χώρας.
Και εξηγούμαι: όπως είναι γνωστό η Κομισιόν αποφάσισε έκτακτη φορολόγηση κατά 33% των υπερεσόδων των πετρελαϊκών ομίλων κι εκείνων του φυσικού αερίου.
Ο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το περασμένο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μέτρο του Κανονισμού για την έκτακτη φορολόγηση με 33% των πρόσθετων κερδών του 2022 στα ελληνικά διυλιστήρια.
Στο περιθώριο της συνέντευξης ο ΥΠΕΝ διευκρίνισε πως υπάρχει και εντολή του Πρωθυπουργού για εφαρμογή της κοινοτικής απόφασης.
Έλα όμως που οι δύο ελληνικοί πετρελαϊκοί Όμιλοι, έχουν σηκώσει παντιέρα κατά του μέτρου!
Και δεν είναι τυχαίοι: MOTOR OIL του Ομίλου Βαρδινογιάννη και HELLEN IQ ENERGY (πρώην ELPE) , που ανήκουν σε Όμιλο Λάτση και Δημόσιο αλλά τα «κουμάντα» τα κάνει πλέον ο Λάτσης αφού έχει διορίσει CEO τον κ.Σιάμιση που προέρχεται μάλιστα από την πάλαι ποτέ PETROLA.
Πακέτο εξαιρέσεων
Οι δύο Όμιλοι δεν λένε φυσικά «δεν πληρώνω» αλλά ζητούν πακέτο εξαιρέσεων από τη φορολόγηση των δραστηριοτήτων τους, που αν εφαρμοστεί όπως το ζητούν, θα καταλήξει σε φορολογήσιμα υπερέσοδα λίγων εκατομμυρίων και το 33% αυτών θα είναι ακόμη λιγότερο.
Για να στηρίξουν την άποψή τους, MOTOR OIL και HELLEN IQ ENERGY επικαλούνται τη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών-προμηθευτών ηλεκτρισμού.
«Αρχικά είχε αναγγελθεί πομπωδώς ότι τα υπερέσοδά τους είναι γύρω στο 1,5 δις άρα το 90% θα έφερνε πάνω από 1,3 δις στα Δημόσια Ταμεία.
Τελικά με διάφορα μαγειρέματα και με ευθύνη και της ΡΑΕ το Δημόσιο θα πάρει κάτι παραπάνω από 250 εκατομμύρια, δηλαδή μαγική εικόνα.
Και έρχονται τώρα να τα πάρουν από μας; Τότε θα υπολογίσουμε και εμείς τις εκπτώσεις πελατών και τις δαπάνες προμήθειας ενώ θα ξαναπροσδιορίσουμε το margin διύλισης για να δούμε τί θα …περισσέψει να φορολογήσουν!» έλεγε έμπλεος οργής χθες στον wiseman κορυφαίος και έμπειρος άνθρωπος ενός εκ των δύο Ομίλων.
Ακόμη και όμως εάν υπάρξει αυτή η επιείκεια στα Διυλιστήρια φαίνεται πως παραμονεύει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Έχοντας αντιληφθεί τί έγινε με τους παραγωγούς ηλεκτρισμού, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών διεμήνυσαν με σαφήνεια προς την Αθήνα: «αυτή τη φορά όχι εξαιρέσεις γιατί θα υπάρξουν πρόστιμα, παρακολουθούμε από κοντά τί γίνεται».
Εν ολίγοις μπρος βαθύ (ισχυροί Όμιλοι με σημαντική επιρροή και με Βαρδινογιάννη – Λάτση πίσω τους) και πίσω ρέμα (η Κομισιόν με το …κοφτήρι στο χέρι) για το Μαξίμου.
Ο τρώσας και ιάσεται που έλεγαν οι αρχαίοι, δηλαδή «αυτός που άνοιξε την πληγή, αυτός και θα τη θεραπεύσει» αλλά να δούμε πού θα βρεθεί γιατρός, αφού η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως τη βοήθεια των Βρυξελλών για άλλα δύο κρίσιμα θέματα….
Τι ζητάει ο Σκρέκας και γιατί αντιδρούν οι big 6
Όπως έγινε γνωστό στην Αθήνα, η κυβέρνηση στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου θα ζητήσει την αλλαγή διατάξεων του σχεδίου Κανονισμού της Κομισιόν που αφορούν στον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και στην ενεργοβόρο βιομηχανία.
Για την ακρίβεια, η Ελλάδα επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων χωρίς να αρθεί το πλαφόν στις μονάδες φυσικού αερίου.
Η πρόταση της Κομισιόν είναι να υπάρχει ανώτατη τιμή σε όλες τις άλλες τεχνολογίες (ΑΠΕ, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά χωρίς αποθήκευση, λιγνίτη, βιοκαύσιμα και γεωθερμία) πλην του αερίου.
Το ελληνικό μοντέλο, όμως, προβλέπει και λειτουργεί από τον Ιούλιο με πλαφόν και στις μονάδες αερίου. Για το λόγο αυτό η Αθήνα, θέλει αλλαγές και στις διατάξεις του Κανονισμού που αφορούν στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ελλάδα ζητάει αλλαγή των μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος (5%) στις ώρες αιχμής.
Η Κομισιόν αποφάσισε πως το μέτρο πρέπει να είναι υποχρεωτικό, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τη μετατροπή του σε προαιρετικό.
Για το μέτρο υπάρχει έντονη αντίδραση της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας που απέμεινε (Στασινόπουλοι, Κανελλόπουλοι, Παπαλεξόπουλοι, ΣΕΒ, αλουμινάδες και μάλλον και ο Μυτιληναίος) που μιλούν για «πλήρη εκμηδένιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας στις ξένες αγορές, αν το μέτρο εφαρμοστεί υποχρεωτικά».
Στο Συμβούλιο θα μας εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Όπως όμως λέει κορυφαίος συνάδελφος του ΥΠΕΝ «άσε ο Κώστας δεν είναι για τέτοια πολύ σκληρά πράγματα, δεν αντέχει ψυχολογικά να τσακώνεται στην ΕΕ, είναι …light το παιδί μας».
Με αυτά και με αυτά, πως θα ικανοποιήσει και τα διυλιστήρια η κυβέρνηση;