Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Ζητά κυβερνητική παρέμβαση για την στάση των τραπεζών για τα POS!!

 13/04/2024    09 : 53 : 43
63 / 100

Κυβερνητική παρέμβαση για τα POS, ζητά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, σχετικά με τη δυνατότητα προμήθειας και λειτουργίας του τερματικού αποδοχής καρτών.

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση -και ορθά- αποφάσισε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την υποχρεωτική χρήση των POS, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε διασφαλίσει τη δυνατότητα της προμήθειας τους για όλους τους υπόχρεους.

Όμως διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή των συναλλαγών μέσω POS, κυρίως εξαιτίας της στάσης των τραπεζών.

Για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα. Όμως, όπως ήδη αναφέρουν μέλη μας, για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές. Μα η οικονομία μας δεν λειτουργεί σε ένα καθεστώς κανονικότητας αλλά συνεχίζει την προσπάθεια της να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις με κυριότερη την ακρίβεια.

Eπίσης ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο για ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας.

Τέλος, πολλές τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, συγκεκριμένους τζίρους.

Με δεδομένο ότι εκπνέει η προθεσμία των επιχειρήσεων να εγκαταστήσουν POS -λήγει στις 31 Ιανουαρίου- και θα κινδυνεύσουν άμεσα με την επιβολή προστίμων, είναι αναγκαίο να παρέμβει η Πολιτεία προκειμένου να δώσει τη λύση. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να ζητάμε από επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν τα POS και από την άλλη να έρχεται ο τραπεζικός τομέας και επί της ουσίας να δυναμιτίζει αυτόν τον σχεδιασμό.

Δεν φτάνει που οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλουν στις τράπεζες τις υψηλότερες προμήθειες στην Ε.Ε., έχουμε και τα επιπλέον εμπόδια που βάζει ο τραπεζικός τομέας στο επιχειρείν. Ποιος άραγε τους δίνει αυτό το δικαίωμα; Και γιατί δεν έχει επιληφθεί η κυβέρνηση πριν καν ξεκινήσει η περίοδος εφαρμογής των νέων μέτρων;

Ελπίζουμε να μας δοθούν άμεσα πειστικές απαντήσεις και κυρίως να επιλυθούν τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}