Επί ποδός “πολέμου” οι δικαστές για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη!

 25/02/2024    08 : 06 : 45
δικαιοσυνη
68 / 100

Ο νέος δικαστικός χάρτης που σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει να φέρνει επί ποδός τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι διατυπώνουν είτε μεμονωμένα από διάφορες περιφερειακές ενώσεις τις ενστάσεις τους για την πρόταση της ΕνΔΕ περί κατάργησης 50 Ειρηνοδικείων, είτε να στρέφονται με πυρ ομαδόν στην πρόθεση της κυβέρνησης για ενοποίηση Ειρηνοδικείων με Πρωτοδικεία.

Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση για το νέο δικαστικό χάρτη θα δοθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου με τη συνεισφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης θα υποβάλλει πόρισμα κατόπιν της συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων.

Επ’ αυτού όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος (ΕνΔΕ) «θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και φυσικά η Ένωσή μας».

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως ήδη «έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελούμενη από Δικαστές, Δικηγόρους και Υπηρεσιακούς παράγοντες για την υποβολή σχετικών προτάσεων».

Νέος δικαστικός χάρτης: Πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας
Σύμφωνα με το Δ.Σ. της ΕνΔΕ «οι εργασίες της άνω ομάδας θα συνεχισθούν και το μήνα Νοέμβρη, οπότε περί τα τέλη του μηνός θα παραδοθεί το συμφωνηθέν έργο από τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα ακολουθήσει το πόρισμα της ομάδας αυτής, το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα».

Οι δικαστές πάντως έχουν απαντήσει με μια ξεκάθαρη άρνηση στην εξαγγελθείσα πρόθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, για ενεργοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου που αφορά στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία της χώρας, με την συνολική ένταξη των πρώτων στο οργανόγραμμα των Πρωτοδικείων μέσω ενός συστήματος αξιολόγησης.

Οι δικαστικοί λειτουργοί δηλώνουν αντίθετοι με την ενοποίηση “διότι θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης ενώ, ταυτόχρονα, θα προκληθούν προβλήματα στην υπηρεσιακή κατάσταση των ήδη υπηρετούντων Δικαστών Πρώτου βαθμού (π.χ. επετηρίδα, Δικαστές πρώτου βαθμού δύο κατηγοριών κλπ.)”.

Οι αντιδράσεις για κατάργηση Ειρηνοδικείων – Η πρόταση ΕνΔΕ
Σημειώνεται πως την κατάργηση 50 περιφερειακών Ειρηνοδικείων, με την μεταφορά των υπηρετούντων εκεί σε πολυδύναμα δικαστήρια που θα σχηματιστούν στις έδρες των Πρωτοδικείων και μεταφορά δικαστηριακής ύλης (υποθέσεων) από τα Πρωτοδικεία σε αυτά, είχε προτείνει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων.

Με βάση μελέτη σύμφωνα και με το dikastiko.gr, η οποία συντάχθηκε έχοντας ως υπόστρωμα τα στατιστικά στοιχεία που απέστειλαν τα ίδια τα Ειρηνοδικεία στην Ένωση, η μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση, υπό την εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη, ενόψει των επερχόμενων αλλαγών στο δικαστικό χάρτη που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει ουσιαστικά μείωση των ειρηνοδικείων με χαμηλή πλέον απασχόληση σε υποθέσεις και δημιουργία ενισχυμένων δικαστικών δομών με περισσότερους ειρηνοδίκες και υποθέσεις που θα αφαιρεθούν και από τα Πρωτοδικεία.

Μετά την έκθεση άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις με χαρακτηριστική την επιστολή «εντονότατης διαμαρτυρίας» της Ολομέλειας των ειρηνοδικών του Ειρηνοδικείου Βασιλικών ν. Θεσσαλονίκης. Σχολιάζοντας την έκθεση σημειώνεται πως «γίνεται αόριστη αναφορά για κατάργηση 50 ειρηνοδικείων, χωρίς αυτά ν’ αναφέρονται». Για άλλη μια φορά γίνονται διαδικασίες ερήμην μας, εν κρυπτώ, στα σκοτάδια, χωρίς την οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωσή μας. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια…»

Η ενημερωτική ανακοίνωση της ΕνΔΕ για το νέο δικαστικό χάρτη

«Λόγω της ανησυχίας, που έχει δημιουργηθεί σ’ όλους τους συναδέλφους, με αφορμή συνεντεύξεις, άρθρα και διαδικτυακούς διαλόγους, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας και στη λειτουργία των Ειρηνοδικείων σας ενημερώνουμε ότι:

α) έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελούμενη από Δικαστές, Δικηγόρους και Υπηρεσιακούς παράγοντες για την υποβολή σχετικών προτάσεων,

β) το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συμβληθεί με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι εκπρόσωποι των οποίων, μετά τη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων θα υποβάλλουν σχετικό πόρισμα,

γ) οι εργασίες της άνω ομάδας θα συνεχισθούν και το μήνα Νοέμβρη, οπότε περί τα τέλη του μηνός θα παραδοθεί το συμφωνηθέν έργο από τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα ακολουθήσει το πόρισμα της ομάδας αυτής, το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα,

δ) επί του πορίσματος θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και φυσικά η Ένωσή μας και

ε) το άνω ζήτημα θα τύχει ευρέος διαλόγου στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση, που έχει ήδη προσδιορισθεί για την 9η Δεκεμβρίου 2023, καθότι θα αποτελέσει το κύριο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη αυτής λόγω της σπουδαιότητάς του.

Πρότασή μας στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα αποτελέσει ο περιορισμός του εθιμοτυπικού μέρους της συνέλευσης, ώστε να διατεθεί χρόνος, να διατυπώσουν τις απόψεις τους, όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν και να αναπτυχθεί ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος.

Το Προεδρείο της Ένωσης παρακολουθεί το ζήτημα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση μεταρρύθμισης. Πρόθεσή μας είναι η συνδιαμόρφωση της μεταρρυθμιστικής πρότασης με σεβασμό στη γνώμη των συναδέλφων και με γνώμονα την υπηρεσιακή ασφάλεια και τον προγραμματισμό (επαγγελματικό, προσωπικό, οικογενειακό) όλων των συναδέλφων καθώς και το σεβασμό του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}