ΕΟΔΥ: Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον στρεπτόκοκκο

Τρίτη 04/10/2023    05 : 09 : 54
νοσοκομειο
67 / 100

Συναγερμός έχει σημάνει στην χώρα μας μετά τον 6ο θάνατο παιδιού από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα το 2023.

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει το κοινό για το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου με 10 ερωτήσεις και απαντήσεις.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μπορεί να εκδηλωθεί μία λοίμωξη από στρεπτόκοκκο – Συμπτώματα και επιπλοκές
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) .

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι για να νοσήσουν

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη εναντί του βακτηρίου.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής

Πώς μπορεί να διαγνωστεί μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;
Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.

Ποια είναι η θεραπεία

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Πότε πρέπει να αναζητήσω βοήθεια

Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

H διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α επιτηρείται στην Ελλάδα;
H διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α δεν επιτηρείται στην Ελλάδα, όπως επιτηρείται σε κάποιες άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Αγγλία.

Τους τελευταίους μήνες αναφέρεται μία αύξηση στα συγκεκριμένα περιστατικά (iGAS) σε κάποιες χώρες σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ενώ αναφέρονται και θανατηφόρα κρούσματα. Το ECDC, ο WHO και το CDC παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και συστήνουν επαγρύπνηση τόσο των αρμοδίων φορέων όσο και του κοινού για αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με το ECDC πιθανολογείται ότι η αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικής νόσου από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α συσχετίζεται με την πρόσφατη αύξηση της κυκλοφορίας πολλών αναπνευστικών ιών, όπως ο ιός της γρίπης και ο RSV ιός, καθώς η συλλοίμωξη ιών με τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ευνοεί την εκδήλωση διεισδυτικής νόσου. Για το λόγο αυτό η εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων πρόληψης αποτελούν την καλύτερη ασπίδα στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων.

Στρεπτόκοκκος: Πώς επηρέασε η πανδημία

Θέμα συζήτησης στα ιατρεία των παιδιάτρων και στις συναντήσεις μεταξύ γονέων μικρών παιδιών είναι τα τελευταία 24ωρα η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, με αφορμή τον θάνατο του 8χρονου από τη Νάουσα Ημαθίας. Περιστατικά στρεπτόκοκκου καταγράφονται διαχρονικά, πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης που βρίσκεται στο Τέξας, ένα επιβλαβές στέλεχος πνευμονίας προκλήθηκε από στέλεχος στρεπτόκοκκου.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μια επιδημία στρεπτοκοκκικής λοίμωξης στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι αυτός ο τύπος ασθένειας ήταν σε θέση να εξαπλωθεί. Παρά το γεγονός ότι το μικρόβιο είναι πολύ γνωστό και οι γονείς είναι συνηθισμένοι από τους παιδιάτρους στον έλεγχο για στρεπτόκοκκο όταν υπάρχει έντονος πονόλαιμος, τα τελευταία τρία χρόνια, με αφετηρία την πανδημία κορωνοϊού αποκαλύπτεται το νέο του «πρόσωπο».

Πλέον, και ενώ όλες οι χώρες έχουν βγει σταδιακά από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, διαπιστώνεται ότι συνηθισμένα, γνωστά παθογόνα δίνουν τις ίδιες λοιμώξεις, ενίοτε με πιο βαριά κλινική εικόνα και με άλλη εποχική κατανομή σε σχέση με αυτή που ήταν συνηθισμένη πριν από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρες της βόρειας Ευρώπης που κατέγραψαν σοβαρά περιστατικά λοίμωξης με στρεπτόκοκκο, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο αύξηση τόσο των απλών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο όσο και των διεισδυτικών λοιμώξεων, κυρίως σε παιδιά κάτω από δέκα ετών, ενώ το σύνηθες ήταν η συρροή κρουσμάτων στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης.

Τρεις υποθέσεις υπάρχουν πίσω από αυτό το φαινόμενο. Η πρώτη, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Όλγα Τζέτζη, είναι το «ανοσολογικό χρέος». Όπως αναφέρει, «επί τρία χρόνια βιώσαμε μεγάλα διαστήματα καραντίνας, κλειστήκαμε μέσα, δε συγχρωτιστήκαμε. Μετά τις καραντίνες, ο ανθρώπινος οργανισμός εκτέθηκε σε συνήθεις λοιμώξεις μετά από αρκετό καιρό. Παιδιά τα οποία γεννήθηκαν στην περίοδο της covid και παρακολούθησαν για πρώτη χρονιά τους παιδικούς σταθμούς εφέτος, είχαν σχεδόν ‘παρθένο’ οργανισμό όσον αφορά στην επαφή τους με τα συνηθισμένα ιογενή ή μικροβιακά παθογόνα». Με αυτά τα δεδομένα, οι λοιμώξεις εκδηλώνουν μια πιο βίαιη έκφραση και αυτό είναι κάτι που παρατηρείται εφέτος γενικότερα.

Μια δεύτερη υπόθεση για τις βαρύτερες λοιμώξεις από συνηθισμένα παθογόνα είναι η επίδραση συλλοιμώξεων. «Οποιαδήποτε βακτηριακή λοίμωξη συνυπάρξει με ιό, προκαλεί όπως είναι λογικό, πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση», εξηγεί η κυρία Τζέτζη. Από το φθινόπωρο και έπειτα, μετά την πανδημία οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι απανωτές και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν συλλοιμώξεις.

Ένα τρίτο σενάριο που διατυπώνεται με τη μορφή ερωτήματος από την παιδίατρο, είναι το εξής: «Ο κορωνοϊός, στον οποίο εκτεθήκαμε όλοι, γνωρίζουμε τι επίδραση είχε στο ανοσοποιητικό μας;». Η απάντηση δεν είναι ακόμη διαθέσιμη με σαφή και ολοκληρωμένο τρόπο. Τα παραπάνω σενάρια απασχόλησαν τους ειδικούς στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη Λισαβόνα.

Γίνεται, επομένως, σαφές ότι η πιο σοβαρή έκφραση της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, δηλαδή η διεισδυτική λοίμωξη, έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών. 

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}