Εξάρθρωση κυκλώματος με διαδικτυακές απάτες

 25/02/2024    07 : 04 : 16
απατη
69 / 100

Κύκλωμα που εξαπατούσε τηλεφωνικά και διαδικτυακά ανυποψίαστους πολίτες αποσπώντας τους δεκάδες χιλιάδες ευρώ εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου ενώ χρειάστηκαν μήνες ερευνών για να ανακαλύψουν τους δράστες.

Μετά τη σύλληψη γόνου γνωστής οικογένειας του Ηρακλείου τον Οκτώβριο του 2022 για συμμετοχή στο κύκλωμα, την Πέμπτη 28/12 υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Ηρακλείου νέα δικογραφία που περιλαμβάνει άλλα 39 άτομα για συνέργεια στις απάτες.

Πρόκειται για 36 ημεδαπούς και 3 αλλοδαπούς – ένας εκ των οποίων φέρεται να «στρατολογούσε» άτομα στο κύκλωμα – που, σύμφωνα με τη δικογραφία, αποτελούσαν «πλοκάμια» του. Σε δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς κατέληγαν τα χρήματα που κατάφερναν να αποσπούν από επιχειρηματίες, πολίτες κ.α. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η δράση του κυκλώματος επεκτεινόταν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ στο «στόχαστρο» των μελών του βρέθηκε ακόμη και φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Λεία 176.000 ευρώ

Σύμφωνα με την δικογραφία, οι 39 φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, κατηγορούνται για 11 υποθέσεις απάτης που διαπράχθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2022 με λεία 176.000 ευρώ. Ανάμεσά τους και η υπόθεση απάτης επιχειρηματία του Ηρακλείου από τον οποίο κατάφεραν σε δύο φάσεις να του αποσπάσουν από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς 126.000 ευρώ. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου για την διερεύνηση της υπόθεσης αποτέλεσε την άκρη του νήματος για την εξάρθρωση του κυκλώματος.

Στην περίπτωση του Ηρακλειώτη επιχειρηματία, μέλος του κυκλώματος είχε υποδυθεί πελάτη της επιχείρησης και με το πρόσχημα της κατάθεσης οφειλόμενου ποσού απέσπασε τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών του. Ωστόσο, ο τρόπος δράσης από περίπτωση σε περίπτωση διέφερε και το πεδίο της δράσης του κυκλώματος αποδείχθηκε ευρύ.

Από επιδόματα, όπως το market pass, μέχρι «αγοραπωλησίες» από αγγελίες χρησιμοποιούσαν ως δολώματα οι δράστες που κατάφερναν να ξεγελούν τα θύματά τους, να τους υφαρπάζουν χρήματα ή να αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τους οποίους, στη συνέχεια, άδειαζαν.

Τα χρήματα κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων, τους οποίους φέρεται να “στρατολογούσε” ένας εκ των ατόμων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία μαζί τους. Στη συνέχεια έκαναν τις σχετικές αναλήψεις, ώστε τα κλεμμένα ποσά να καταλήγουν στους βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}