Ενεργειακή κρίση: Γιατί όλα δείχνουν ένα χειρότερο 2023

 27/03/2023    08 : 05 : 18
ενεργειακη κριση
71 / 100

Ενεργειακή κρίση: Για τα περιβόητα πλέον μέτρα της Κομισιόν, υποθέτουμε ότι έχετε βαρεθεί να διαβάζετε. Η κοινή λογική λέει, ότι με βάση το ρυθμό χελώνας με τον οποίο κινούνται οι εξελίξεις, πρακτική επίδραση δύσκολα θα έχουν μέσα στο τρέχον έτος, αφού πρέπει πρώτα να συζητηθούν στη λεπτομέρεια τους, να εγκριθούν από τις χώρες κι έπειτα να αρχίσουν να λαμβάνουν σάρκα και οστά.

Η αλήθεια είναι άλλωστε, ότι σύμφωνα με πολλούς ειδήμονες του χώρου, το επόμενο έτος θα είναι χειρότερο κι όχι καλύτερο από το 2023, εφόσον συνεχιστεί η διακοπή του ρωσικού αερίου στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Γιατί; Διότι φέτος κουτσά στραβά, βοηθούσης και της… κουτσουρεμένης έστω, ροής ρωσικού αερίου, η Ευρώπη κατάφερε να γεμίσει τις αποθήκες της. Κι αν ο χειμώνας δεν προκύψει πολύ βαρύς, μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα.

Όμως όταν τελειώσει ο χειμώνας, τα αποθέματα θα έχουν αναλωθεί, ενώ οι εισαγωγές LNG δεν θα επαρκούν για να καλύψουν την έλλειψη ρωσικού αερίου, ενόψει και του επόμενου χειμώνα.

Χαρακτηριστικές είναι και οι πρόσφατες επίσημες δηλώσεις του υπουργού ενέργειας του Κατάρ (του κράτους δηλαδή που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, μετά την Αυστραλία). Ο Saad Al Kaabi δήλωσε προ ημερών ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει χειρότερες ενεργειακές συνθήκες όχι μόνον το ερχόμενο έτος, αλλά και μέχρι τουλάχιστον το… 2025!

Ο Καταριανος, που βάλθηκε να μας κάνει την καρδιά περιβόλι, έχει όμως ειδικό βάρος και ως επικεφαλής της κρατικής εταιρείας LNG της χώρας του, δήλωσε επίσης ότι η διακοπή της ροής ρωσικού πετρελαίου δημιουργεί στην Ευρώπη ένα έλλειμμα σε αέριο της τάξεως των 112 εκατ. τόνων LNG σε ετήσια βάση, για το οποίο εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει επαρκής ποσότητα προσφοράς.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα μπορούσε να οραματιστεί ένα μέλλον όπου η Ευρώπη θα χρησιμοποιούσε «μηδενικό ρωσικό αέριο»

«Αν ισχύσει αυτό, τότε νομίζω ότι το πρόβλημα θα είναι τεράστιο και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε. «Απλώς δεν έχετε αρκετό όγκο για να εισάγετε και να αντικαταστήσετε αυτό το αέριο μακροπρόθεσμα, εκτός και αν πείτε «Θα κατασκευάσω τεράστιες πυρηνικές μονάδες, θα επιτρέψω τον άνθρακα, θα κάψω μαζούτ».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}