Ενέργεια: Οι Έλληνες θα πληρώνουν και χαράτσι υπέρ…Βουλγαρίας;;

Πέμπτη 06/12/2023    02 : 57 : 33
ενεργεια
70 / 100

Χαράτσι: Γράψαμε τις προάλλες για την αδιαφορία του αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε ότι αφορά τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας και κατόπιν, πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε, λέει, έντονη «ενόχληση» στο υπουργείο. Χωρίς βέβαια να πάρουμε κάποια τεκμηριωμένη απάντηση.

Γράφει ο Χαμαιλέων, euro2day.gr

Δυστυχώς, μάλλον θα υποχρεωθούμε να ενοχλήσουμε ξανά. Διότι οι πηγές μας στην αγορά αποκάλυψαν ένα ακόμη θέμα για το οποίο προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει ενδιαφερθεί το υπουργείο και η κυβέρνηση.

Ο λόγος για τη μονομερή κίνηση της Βουλγαρίας που πέρασε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιβάλει ειδικό τέλος στο αέριο που μέσω του αγωγού Turk Stream περνά από το έδαφος της, για να καταλήξει σε πελάτες από τρίτες χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Με δυο λόγια, οι Έλληνες καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με «τέλος» ύψους 10,20 ευρώ ανά Mwh υπέρ του προϋπολογισμού της Βουλγαρίας, προς όφελος -υποθέτουμε- των καταναλωτών στη γειτονική μας χώρα, παρότι και τα δύο κράτη είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Για το θέμα έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις, από άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία, με οργισμένες ανακοινώσεις, για πλήγμα στην ενεργειακή τους ασφάλεια κ.λπ. Η κίνηση της Βουλγαρίας φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε πρόβλημα για την Ευρώπη.

Από Ελληνικής πλευράς ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση, παρότι η επιβάρυνση των Ελλήνων καταναλωτών από αυτό το χαράτσι μέσα στο χειμώνα, μπορεί να φτάσει, όπως μαθαίνουμε, σε ποσό έως 360 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο κατά την οποία στην ουκρανική κρίση προστίθεται και η κρίση στη Μέση Ανατολή!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}