Ελλείψεις φαρμάκων: Συνεχίζονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των πολιτών

Δευτέρα 03/10/2023    12 : 49 : 44
peloponnisos2 1
65 / 100

Ελλείψεις φαρμάκων: Ο ένας «δείχνει» τον άλλον – «Μύλος» με ΙΦΕΤ και ΕΟΦ

Μία ανάσα πριν από τις εκλογές και τα άτομα με διαβήτη ζητούν από την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας μία λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη γνωστού αντιδιαβητικού φαρμάκου.

Συνάντηση με την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτα Λίτσα, το διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), Ιωάννη Σωτηρίου και τη διευθύντρια του γραφείου της υπουργού, Λίλιαν Βιλδιρίδη, είχαν εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με επικεφαλής τον πρόεδρός της Χρήστο Δαραμήλα. Βασικό θέμα συζήτησης η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Δαραμήλας ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην ΗΔΙΚΑ και στο ΚΜΕΣ του ΕΟΠΥΥ με στόχο την ακριβή εκτίμηση των πασχόντων που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα. Τα άτομα με διαβήτη ζητούν να αποκλειστούν από τη συνταγογράφηση όσοι απέκτησαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα σκευάσματα, στερώντας τα από τους πραγματικά ασθενείς.

Για το λόφο αυτό προτάθηκε η αυστηρή διάθεσή τους κατόπιν συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι, ενώ ενημέρωσε την υπουργό ότι ήδη από πλευράς ΕΟΠΥΥ έχουν αποσταλεί προτάσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν υιοθέτηση αυστηρών κριτηρίων συνταγογράφησης.

ΙΦΕΤ κατά ΕΟΦ
Ευθύνες για καθυστέρηση απέδωσε στον ΕΟΦ ο διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, αναφέροντας ότι δόθηκε άδεια στο Ινστιτούτο, στις 31 Μαρτίου, να εισάγει τα συγκεκριμένα σκευάσματα με αποτέλεσμα να εξασφαλιστούν 9.000 συσκευασίες.

Ήδη έχουν διατεθεί στην αγορά μερικές μόνο ποσότητες και στο ΙΦΕΤ, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρίου, δεν γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί και δεν διαθέτει κωδικούς και για τις υπόλοιπες περίπου 3.500 συσκευασίες του 1 mg, τριμηνιαίας θεραπείας, τη στιγμή που έχει εγκρίνει και έχει δώσει άδεια στο ΙΦΕΤ για την αγορά και εισαγωγή τους στη χώρα.

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας συμφώνησε για τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και εκείνη υποσχέθηκε πως θα εξετάσει το θέμα και τις προτάσεις όλων των φορέων. Στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να βρεθεί λύση για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}