Ελλείψεις φαρμάκων: Στην τελική ευθεία ο έλεγχος των 9 φαρμακευτικών για υποεφοδιασμό της αγοράς

 02/12/2023    07 : 54 : 56
φαρμακα
64 / 100

Ολοκληρώνεται από τον ΕΟΦ ο έλεγχος των εννέα φαρμακευτικών εταιρειών, που είχαν κατηγορηθεί για υποεφοδιασμό της αγοράς κατά την περίοδο της έξαρσης των ελλείψεων φαρμάκων, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής, την Παρασκευή (17/2).

Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων παραγγελιών των χονδρεμπόρων.

Ο έλεγχος είχε ξεκινήσει με εντολή του ίδιου του Υπουργού, μετά από καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ)

«Ολοκληρώνεται και ο έλεγχος στις 9 πολυεθνικές εταιρείες για το εάν τηρούσαν το νόμο και έχουν το 30% που πρέπει να έχουν της επάρκειας και του τριμήνου στα φάρμακα τα οποία εισάγουν και αν αυτό δεν το έχουν εάν δικαιολογείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.

Όπως ο ίδιος έχει τονίσει, εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, «θα επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές».

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι οι ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που στηρίζεται στην αυξημένη ζήτηση και μειωμένη παραγωγή, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό λόγω της εγχώριας παραγωγής και ύπαρξης επάρκειας σε γενόσημα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις έχουν μειωθεί και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Σύμφωνα με τους φαρμακευτικούς συλλόγους στις 24 Οκτωβρίου του 2022 οι ελλείψεις φαρμάκων ανέρχονταν σε 400 φάρμακα. Χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΦ αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός είναι 135 φάρμακα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}