Γίναμε ξαφνικά χώρα Ναζί;; Γιατί η Ελλάδα καταψηφίζει στον ΟΗΕ κάθε πρωτοβουλία που καταδικάζει το Ναζισμό;;

Δευτέρα 03/12/2023    06 : 01 : 54
ναζι ακροπολη
71 / 100

 Γιατί η Ελλάδα καταψηφίζει στον ΟΗΕ κάθε πρωτοβουλία που καταδικάζει το Ναζισμό;; Η Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενέκρινε πριν από λίγο το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος για την καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού με ψήφους 105 υπέρ, 52 κατά και 15 αποχές. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η Ελλάδα καταψήφισε το συγκεκριμένο ψήφισμα, παρά το ότι η χώρα μας υπέστη από τις μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως, λόγω της ναζιστικής θηριωδίας.

Αυτό το ψήφισμα εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάθε χρόνο. Αφού εγκριθεί από την επιτροπή, πρέπει να ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση. Συνήθως, γίνεται τον Δεκέμβριο.

Το έγγραφο, με τίτλο «Καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που συμβάλλουν στην κλιμάκωση των σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας», συνιστά στις χώρες να λάβουν τα κατάλληλα συγκεκριμένα μέτρα, «συμπεριλαμβανομένου του πεδίου της νομοθεσίας και της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να αποτραπεί η αναθεώρηση της ιστορίας και των αποτελεσμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η άρνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου .”

οηε
Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του ρωσικού ψηφίσματος

Το ψήφισμα καλεί επίσης τα κράτη μέλη «να λάβουν ενεργά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα αναπτύσσουν το απαραίτητο περιεχόμενο για να παρέχουν ακριβείς αναφορές της ιστορίας, καθώς και να προάγουν την ανεκτικότητα και άλλες διεθνείς αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συντάκτες του εγγράφου καταδικάζουν έντονα περιστατικά που σχετίζονται με την εξύμνηση και την προπαγάνδα του ναζισμού, ιδίως την εφαρμογή φιλοναζιστικών γκράφιτι και σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των μνημείων των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ψήφισμα παροτρύνει τα κράτη να εξαλείψουν όλες τις μορφές φυλετικών διακρίσεων με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένων, εάν απαιτούν οι περιστάσεις, με τη νομοθεσία. Επιπλέον, το έγγραφο καταδικάζει σθεναρά τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και ρητορικής κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, που προάγει τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, το μίσος και τη βία με βάση την εθνική καταγωγή, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία ήταν οι μόνες χώρες που καταψήφισαν το ψήφισμα. Μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, περισσότερες χώρες, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσχώρησαν στην Ουάσιγκτον και το Κίεβο για να καταψηφίσουν το έγγραφο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}