Ελλάδα: Μιάμιση μονάδα χαμηλότερα στις προθεσμιακές καταθέσεις έτους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

 01/03/2024    08 : 19 : 48
τραπεζες
69 / 100

Επιτόκια μιάμιση μονάδα χαμηλότερα από τον Ευρωπαίο καταθέτη, παίρνει για τις καταθέσεις προθεσμίας διάρκειας έτους ο Έλληνας καταθέτης. Την ίδια στιγμή χρεώνεται υψηλότερα έως και περίπου 2 μονάδες για να λάβει επιχειρηματικό δάνειο και έως περίπου 5 μονάδες για καταναλωτικό δάνειο, ενώ παρεμφερή είναι τα επιτόκια για τη λήψη στεγαστικού δανείου.

Επιτόκια μιάμιση μονάδα χαμηλότερα από τον Ευρωπαίο καταθέτη, παίρνει για τις καταθέσεις προθεσμίας διάρκειας έτους ο Έλληνας καταθέτης. Την ίδια στιγμή χρεώνεται υψηλότερα έως και περίπου 2 μονάδες για να λάβει επιχειρηματικό δάνειο και έως περίπου 5 μονάδες για καταναλωτικό δάνειο, ενώ παρεμφερή είναι τα επιτόκια για τη λήψη στεγαστικού δανείου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ για τον μήνα Νοέμβριο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στο 0,50%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,22%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 1,79%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,14%.

Όσον αφορά τις νέες καταθέσεις από νοικοκυριά στην ΕΕ, τα αντίστοιχα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι το επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,34%, δηλαδή διαμορφώνεται υψηλότερα κατά 1,55 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την Ελλάδα. Το επιτόκιο των καταθέσεων με δυνατότητα εξαγοράς με προειδοποίηση τριών μηνών παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 1,62%. Το επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 0,36%. Το επιτόκιο των καταθέσεων από εταιρείες με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 3,70% τον Νοέμβριο του 2023, με την ψαλίδα με την Ελλάδα να κλείνει στις 1,56 μονάδες βάσης.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}