Ελαιόλαδο: Με τιμή εκκίνησης τα 10€/λίτρο η φετινή χονδρεμπορική αγορά

 13/06/2024    11 : 17 : 21
λαδι scaled
67 / 100

Με τιμή εκκίνησης τα 10 ευρώ ανά λίτρο η φετινή χονδρεμπορική αγορά τυποποίησης ελαιολάδου με την προοπτική να ανέλθει ακόμη και στα 12 ευρώ το λίτρο λόγω της εγχώριας χαμηλής παραγωγής που υπολογίζεται σε 150.000 τόνους από 300.000 πέρυσι.

Πάντως οι «ειδικοί» που είναι πιο μακριά από την παραγωγική διαδικασία ανεβάζουν τις προοπτικές παραγωγής σε πάνω από 200.000 τόνους ελαιολάδου.

Οι περισσότερες από τις 700 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση συμπεριλαμβανόμενες και εμπορικές επιχειρήσεις με την τυποποίηση ελαιολάδου αναμένεται να γράψουν υπερκέρδη για δεύτερη φετινή χρονιά.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ελαιοτριβείων, οι ιδιωτικές μονάδες και εμπορικές επιχειρήσεις τυποποίησης αναμένεται να βελτιώσουν αισθητά τα οικονομικά τους μεγέθη μετά από πολλά χρόνια ζημιογόνων χρήσεων.

Ήδη η περσινή χρονιά τις εμφανίζει με καθαρά κέρδη από 300.000 ευρώ έως μερικά εκατομμύρια ευρώ ανάλογα με του μέγεθός τους με τα οικονομικά στοιχεία να έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ.

Φέτος αναμένεται να «γράψουν» νέα κέρδη ρεκόρ από τον παραγωγό μέχρι τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πωλούν από 6 έως 10 ευρώ πάνω από την χονδρεμπορική τιμή.

Πάντως παραγωγοί θεωρούν ότι δεν δικαιολογείται μια τελική τιμή πάνω από τα 15 ευρώ το λίτρο ρίχνοντας ευθύνες στα καταστήματα λιανικής για τις υψηλές τιμές.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή τα δύο τελευταία χρόνια

Το «κλειδί» για την κερδοφορία στην χονδρεμπορική αγορά είναι η μέση τιμή αγοράς η οποία από τα 3 ευρώ ανά κιλό πριν από δύο χρόνια ανήλθε στα 7 ευρώ.

Η τιμή αυξημένη κατά 100% συμβάλει αρχικά στην αύξηση των εσόδων της εταιρείας ακόμη και στην περίπτωση που το μεικτό περιθώριο κέρδους παραμένει σταθερό.

Παράδειγμα όταν το περιθώριο κέρδους είναι στο 10% με τιμή τα 3 ευρώ αποδίδει τρία λεπτά του ευρώ ενώ με τιμή στα 7 ευρώ διαμορφώνεται στα επτά λεπτά του ευρώ.

Από τον παραγωγό μαζί με χονδρεμπορική αγορά του ελαιολάδου γεμίζουν με κέρδη διότι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός ελαιολάδου, η Ανδαλουσία της Ισπανίας, είχε υποστεί τεράστιες ζημιές στην παραγωγική διαδικασία λόγω κλιματικής αλλαγής.

Η εκτόξευση της τιμής στους παραγωγούς

Οι εγχώριοι παραγωγοί καλλιέργειας ελαιοδέντρων δέχθηκαν προτάσεις από εμπόρους εγχώριους και αλλοδαπούς να αγοράσουν ποσότητες ελαιολάδου από 5 στα 6 και 7 ευρώ το κιλό όταν στην αρχή της περιόδου 2022 – 2023 η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 3 ευρώ.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Με προϊόντα PL ή ιδιωτικής ετικέτας θα «δουλέψει» η κατανάλωση καθώς είναι ο μόνος τρόπος συγκράτησης της τιμής του ελαιολάδου ανά λίτρο με τα επώνυμα προϊόντα να παρουσιάζουν πιο υψηλές τιμές κατά 5 και 7 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα αποθέματα σε ελαιόλαδο όπως και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που πιθανόν εφαρμοστούν σε βάρος των καταναλωτών.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναμένεται να κινηθούν προσεκτικά σε ότι αφορά τις νέες παραγγελίες διότι τα ράφια με τις τρέχουσες τιμές ανανεώνεται με σχετικά αργούς ρυθμούς σε προϊόντα.

Αναφορικά με τις τελικές τιμές στα ράφια τα επιτελεία των επιχειρήσεων δείχνουν τις χονδρεμπορικές τιμές προσθέτοντας και αυτές με τη σειρά τους κάποιο μικρό κέρδος.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}