Ελάχιστες οι εγγραφές δανειοληπτών στις πλατφόρμες των servicers

 21/06/2024    06 : 23 : 48
funds korakia
63 / 100

Την τρίτη εβδομάδα λειτουργίας τους διανύουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες προσωποποιημένης ενημέρωσης των servicers και ο αριθμός των οφειλετών που έχει εγγραφεί σε αυτές ώστε να λαμβάνει τις κατ’ ελάχιστον πληροφορίες που προβλέπει ο νόμος δεν ξεπερνά τις 6.000, όταν ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που τα δάνειά τους είναι υπό τη διαχείριση των servicers είναι 2,4 εκατομμύρια.

Μεταδίδει η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Στόχος των servicers που υλοποίησαν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βάσει του πολύ «σφιχτού» χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε ο νόμος, δηλαδή σε λιγότερο από 4 μήνες, είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες να αξιοποιήσουν το νέο εργαλείο. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου περί το 20% των οφειλετών θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα της e-ενημέρωσης αποκτώντας κωδικούς πρόσβασης κατά τα πρότυπα του web banking, οι οποίοι χορηγούνται στους χρήστες μετά από ταυτοποίησή τους (μέσω egov-KYC, email κ.λπ.). Από το 2025 οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου αναμένεται να προσθέσουν στις πλατφόρμες δυνατότητες πέραν αυτών που προβλέπει ο νόμος, όπως έκδοση εξοφλητικών αποδείξεων, ρύθμιση μικρών οφειλών κ.ά.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ servicers και οφειλετών, τα οποία ήταν πολλά, όπως άλλωστε και οι καταγγελίες. Και μάλλον δύσκολα θα μπορούν να θεωρηθούν βάσιμες καταγγελίες που θα αφορούν την κατ’ ελάχιστον πληροφόρηση, εφόσον οι οφειλέτες δεν θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα e-ενημέρωσης που τους δίνει πλέον ο νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου μέσω πλατφορμών οι εταιρείες διαχείρισης θα προσφέρουν ενημέρωση σχετικά με τα οφειλόμενα ποσά και την αναλυτική καταγραφή τους (κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες κ.ά.) και το ισχύον επιτόκιο καθώς επίσης την περιοδικότητα των δόσεων και το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής, το τρέχον υπόλοιπο και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Σύμφωνα με πηγές των servicers, τα όποια προβλήματα και δυσλειτουργίες παρουσιάστηκαν τις πρώτες μέρες αντιμετωπίζονται αμέσως και διορθώνονται, και μέχρι το τέλος Μαΐου, το αργότερο, όλες οι πιθανές «βρεφικές» ασθένειες θα έχουν αντιμετωπιστεί και θα έχουν «φορτωθεί» στις πλατφόρμες όλα τα δανειακά χαρτοφυλάκια –κάποιες κατηγορίες είχαν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες–, όμως σε κάθε περίπτωση το όποιο αίτημα ενημέρωσης των οφειλετών θα ικανοποιείται «χειροκίνητα» και ad hoc βάσει των όσων προβλέπει ο νόμος. Σημειώνεται ότι ο όγκος δεδομένων είναι τεράστιος καθώς αφορά δανειακές συμβάσεις 91 δισ. ευρώ.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}