Επιμένει στην συνταγή φτωχοποίησης της κοινωνίας η ΕΚΤ

 20/07/2024    05 : 50 : 13
λαγκαρντ
60 / 100

Σταθερή στην άποψή της ότι πρέπει να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων παρουσιάστηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ζουτάρνιι λιστ,, της Κροατίας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η αύξηση είναι αναγκαία για να προστατευτούν οι καταναλωτές από μια ραγδαία αύξηση των τιμών.

«Αυτή τη στιγμή, τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ πρέπει να είναι υψηλότερα για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και να τον μειώσουμε στο στόχο μας του 2%,» δήλωσε η Λαγκάρντ και συνέχισε: «Αυτή η διαδικασία είναι ουσιαστική γιατί θα ήταν ακόμη χειρότερο αν επιτρέπαμε στον πληθωρισμό να εδραιωθεί στην οικονομία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μέχρι στιγμής αυξήσει κατά 250 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της. Η ηγεσία της ΕΚΤ θεωρεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά κατά 0,5 % στις επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Αισιοδοξία
Πάντως η επικεφαλής της ΕΚΤ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ύφεση είναι πιθανό να είναι βραχύβια και επιφανειακή, μένοντας έτσι πιστή στις πιο πρόσφατες προβλέψεις Τράπεζας.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποδεσμευτούν οι πληθωριστικές προσδοκίες ή οι μισθοί να έχουν πληθωριστικό αποτέλεσμα», είπε η Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι οι μισθοί αυξάνονται με βάση όχι μόνο τον πληθωρισμό, αλλά και με πιο γρήγορο ρυθμό.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}