Έρχονται ακόμα 2 σοκ στους δανειολήπτες από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

 16/07/2024    03 : 35 : 30
εκτ
67 / 100

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές ακόμη στον αγώνα της με τον πρωτοφανή πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρότερης αύξησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την επόμενη εβδομάδα, προβλέπουν οικονομολόγοι.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ίδια αύξηση θα γίνει και στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα κορυφωθεί στο 2,5%, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Προβλέπουν επίσης την ΕΚΤ να αρχίζει να ξεφορτώνει τρισεκατομμύρια ευρώ από αγορές ομολόγων της εποχής της κρίσης κάποια στιγμή το επόμενο τρίμηνο.

Περισσότεροι από εννέα στους 10 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι το QT θα συμβεί επιτρέποντας στα ομόλογα να ωριμάσουν, αντί να πωληθούν.

«Η πίεση του πληθωρισμού θα παραμείνει, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ αναμένεται να περιορίσει την έκταση των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε η Ulrike Kastens, οικονομολόγος της DWS International GmbH. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι να πείσει την αγορά ότι θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό με αξιόπιστο τρόπο».

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι οι τιμές της ευρωζώνης θα ενισχυθούν κατά 6,1% το 2023 και 2,2% το 2024. Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα πριν συνεχίσει αργά σε ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}