Εκτόξευση τιμών στις φοιτητικές κατοικίες

 23/09/2023    12 : 58 : 00
ενοικια
67 / 100

Φοιτητικές κατοικίες: Ξεκίνησε η αναζήτηση ενώ η φετινή αποτελεί τη δυσκολότερη χρονιά από το σύνολο των προηγούμενων τεσσάρων ετών, ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφεται έντονη τουριστική δυναμική και αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με έρευνα της E-Real Estates, όσον αφορά τις τιμές, η αύξηση των ενοικίων στην Πάτρα αγγίζει το 49,2% για το χρονικό διάστημα 2017-2022. Ενώ τη φετινή χρονιά καταγράφεται μια επιπλέον αύξηση που αγγίζει το 12% σε σχέση με πέρυσι. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των φοιτητικών πόλεων της χώρας.

Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού.

Χαρτογράφηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης
Πάτρα

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, την Πάτρα, με το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το κόστος μίσθωσης στο σύνολο των φοιτητικών περιοχών καταγράφει αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 180 ευρώ/μήνα έως 250 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 30-45 τ.μ. αγγίζει ακόμα και τα 500 ευρώ/μήνα για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Οικονομικότερη λύση αποτελούν οι περιοχές Ταραμπούρα, Ζαρουχλέικα, Ψαροφάι και Πλατεία Παπανδρέου, όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50-60 τ.μ. κυμαίνεται από 260 ευρώ/μήνα έως 330 ευρώ/μήνα. Ενώ κατοικία έως 25 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί από 200 ευρώ/μήνα.

Στο κέντρο της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια, καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης. Συγκεκριμένα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. μπορεί να αγγίξει τα 400 ευρώ/μήνα, κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. τα 600 ευρώ/μήνα και τα 650 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για κατοικία 50-60 τ.μ. Οι άνωθεν τιμές αφορούν διαμερίσματα επιπλωμένα, πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στην Πάτρα 421 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κομοτηνή

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 230 ευρώ/μήνα έως και 270 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. αγγίζει τα 350 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο με το σύνολο των οικοσυσκευών. Το ζητούμενο μίσθωμα για διαμερίσματα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. κυμαίνεται από 250 ευρώ/μήνα έως 450 ευρώ/μήνα, με την ανώτερη τιμή να αφορά κατοικία πλήρως επιπλωμένη, με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Βόλος

Στον Βόλο 880 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης καταγράφει αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα στα πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών, διαμερίσματα. Συγκεκριμένα, κατοικία 30-40 τ.μ. μισθώνεται από 260 ευρώ έως 450 ευρώ/μήνα.

Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα 428 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τους χειμερινούς μήνες η δυναμική στον κλάδο αυξάνεται, αγγίζοντας ακόμα και τα 700-800 ακίνητα, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας από εγχώριους και αλλοδαπούς τουρίστες. Στη φοιτητούπολη της Ηπείρου το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 250 ευρώ έως 330 ευρώ, ενώ για κατοικία 30-45 τ.μ. από 250 ευρώ έως 500 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για ανακαινισμένο ή νεόδμητο διαμέρισμα, επιπλωμένο, με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Καλαμάτα

Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 786 ακίνητα. Ο αριθμός των εγγραφών αναμένεται να αυξηθεί εντός των καλοκαιρινών μηνών λόγω της υψηλής ζήτησης, γεγονός που θα δυσκολέψει τους νέους φοιτητές να αναζητήσουν κατοικία εντός των καλοκαιρινών μηνών.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30-45 τ.μ. αγγίζει ακόμα και τα 500 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 50-60 τ.μ ακόμα και τα 550 ευρώ. Η διαθεσιμότητα κατοικιών επιφάνειας έως 25 τ.μ. είναι μηδενική.

Χανιά, Ρόδος, Κέρκυρα

Στα Χανιά, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών μισθώνουν τις κατοικίες σε φοιτητές από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο-Ιούνιο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες εγγράφουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Χανιών περίπου 4.263 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30-45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 650 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 50-60 τ.μ. τα 750 ευρώ/μήνα.

Στη Ρόδο, και συγκεκριμένα στην πόλη, 798 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30-45 τ.μ., πλήρως επιπλωμένης, με το σύνολο των οικοσυσκευών, αγγίζει τα 450 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 50-60 τ.μ. τα 580 ευρώ/μήνα.

Στη Κέρκυρα, οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης καταγράφονται εντός της παλιάς πόλης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30-45 τ.μ., πλήρως επιπλωμένης, με το σύνολο των οικοσυσκευών, αγγίζει τα 450 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 50-60 τ.μ. τα 800 ευρώ/μήνα.

Ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των ενοικίων από τα τέλη Σεπτεμβρίου
Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων ευελπιστούμε ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιας μισθώσεις στις μακροχρόνιες-συμβατικές.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται τη φετινή χρονιά.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}