Εκρηξη χρεοκοπιών στη Σουηδία

 23/02/2024    10 : 04 : 14
σουηδια
70 / 100

Οι χρεοκοπίες στη Σουηδία εκτινάχθηκαν κατά 29% το 2023 στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, όταν το σκάσιμο μιας φούσκας ακινήτων κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας.

Αυτή, όμως, μπορεί να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου στον απόηχο του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων, σύμφωνα με την UC, μια υπηρεσία αναφοράς πιστώσεων που συγκέντρωσε τα δεδομένα, γράφει το Bloomberg.

«Η ελαφρώς αισιόδοξη τάση που είδαμε το φθινόπωρο, όπου οι πτωχεύσεις φαινόταν να σταθεροποιούνται, έχει πλέον αντιστραφεί και η άνοδος έχει επιταχυνθεί ξανά», δήλωσε η Gabriella Goransson, διευθύνουσα σύμβουλος στο UC.

Η Σουηδία αναμένεται ευρέως να βιώσει ύφεση φέτος, παρότι η κεντρική τράπεζα φαίνεται να έχει σταματήσει μια 18μηνη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Η Goransson λέει ότι η UC βλέπει ένα στάδιο όπου οι εταιρείες που μέχρι στιγμής «αντέχουν» δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν σταθερό κύκλο εργασιών και ρευστότητα. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα χρεοκοπιών, είπε.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, καθώς και των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Ο αριθμός των εταιρειών που καταρρέουν δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το επίπεδο της δεκαετίας του 1990, επειδή «η σημερινή αγορά είναι πιο παγκόσμια από ό,τι ήταν τότε και η κρίση έχει χτυπήσει ευρύτερα», είπε η Goransson.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}