Εκπρόθεσμες δηλώσεις: Στη Βουλή το αίτημα 11 λογιστικών συλλόγων για τα πρόστιμα

 27/01/2023    06 : 04 : 51
ααδε
65 / 100

Στη Βουλή έφθασε πλέον το αίτημα 11 λογιστικών συλλόγων για τη μη επιβολή προστίμων σε χιλιάδες εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Το αίτημα αυτό είχε διατυπωθεί και υποβληθεί στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή με κοινή επιστολή του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών ν. Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Μαγνησίας, του Συλλόγου Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Αττικής, της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών ν. Κορινθίας, των Συλλόγων Λογιστών Νάξου-Μικρών Κυκλάδων και Θήρας, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Πειραιά, του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Λασιθίου και του Λογιστικού Συλλόγου Μυκόνου.

Στην επιστολή των παραπάνω 11 συλλόγων γίνεται αναφορά σε «άστοχες και καθυστερημένες αποφάσεις και ενέργειες της Πολιτείας, που επιφέρουν πρόστιμα και κυρώσεις σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις». Ζητείται δε να μην επιβάλλονται πρόστιμα σε όλες τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μέχρι και τις 31-12-2022.

Το περιεχόμενο της επιστολής κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Ηρακλείου του «ΜέΡΑ25» Γεώργιο Λογιάδη μαζί με ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ο βουλευτής απηύθυνε προς τον κ. Σταϊκούρα το ακόλουθο ερώτημα: «Θα προχωρήσετε στην άμεση λήψη απόφασης για τη μη επιβολή προστίμων στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και στις τροποποιητικές, μέχρι 31/12/2022, όπως έχει επισημανθεί ήδη, δεδομένης και της εφαρμογής των αποκλίσεων στην myDATA τον μήνα Οκτώβριο που θα οδηγήσει σε σωρεία τροποποιητικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου;»

Αναλυτικά, στην επιστολή των 11 λογιστικών συλλόγων τονίζονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μπορεί να «άνοιξε» τέλος Μαρτίου, αλλά καμία δήλωση δεν μπορούσε να υποβληθεί καθώς δεν ήταν εμπλουτισμένη με τα απαραίτητα δεδομένα – όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρονιά!

• Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 18/02/2022 η απόφαση για την υποχρέωση όλων των φυσικών προσώπων να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση στοιχείων, φορτώνοντας τους φορολογούμενους με μία τόσο χρονοβόρα και δυσλειτουργική διαδικασία, η οποία αποτελούσε ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την υποβολή φορολογικής δήλωσης!!!

• Η απόφαση για την κατάργηση των ΜΥΦ εκδόθηκε καθυστερημένα, τέλος Μαρτίου – και ενώ οι Λογιστές- Φοροτεχνικοί είχαν ήδη προβεί σε αποστολή αρχείων – αποφασίστηκε η αντικατάσταση της διαδικασίας της… «συμφωνίας» πελατών προμηθευτών με τη διαβίβαση των παραστατικών εσόδων των επιχειρήσεων για το έτος 2021 από τους συνεργάτες τους, λογιστές-φοροτεχνικούς (!!!) στην πλατφόρμα myDATA, η οποία αφενός υπολειτουργούσε και παρουσίαζε προβλήματα και καθυστερήσεις κατά τη διαβίβαση, αφετέρου εμφάνιζε άλλα νούμερα και δεδομένα από τα διαβιβασθέντα!!!

• Η ΑΑΔΕ, για να «υπερασπιστεί» την ανωτέρω απόφασή της, από τη μία προέτρεπε τους λογιστές στη μη «σύνδεση» της διαδικασίας διαβίβασης στην myDATA με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, από την άλλη ανέφερε ότι η οποιαδήποτε παράταση της διαδικασίας διαβίβασης θα επιφέρει καθυστέρηση στην υποβολή τους!

• Στις 14/04/2022 προστέθηκαν … «διευκρινήσεις» για την επιστρεπτέα προκαταβολή στις ερωτήσεις-απαντήσεις της ΑΑΔΕ, αλλά δεν ήταν σαφείς.

• Κατά την αποθήκευση των δηλώσεων εξαφανίζονταν δεδομένα όπως τόκοι, μερίσματα, κ.λπ.

• Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων των εταιρειών (των εντύπων Ν) «άνοιξε» στις 18/05/2022.

• Η Πολιτεία αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την έλλειψη συνεννόησης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών των παραγωγικών Υπουργείων και εντός της περιόδου υποβολής των δηλώσεων, κηρύχτηκε υποχρεωτική η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας 2021 – 2023» από 29-06-2022, η οποία προκάλεσε τεράστιο φόρτο εργασίας για την αλλαγή των σχετικών συμβάσεων των εργαζομένων, τον διπλό υπολογισμό της μισθοδοσίας για τον μήνα Ιούνιο 2022, και την υποβολή άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων, με το δεδομένο ότι η χώρα μας είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις στον επισιτιστικό κλάδο.

• Οι βεβαιώσεις ΕΦΚΑ καταβολής εισφορών μη μισθωτών για το 2021, αναρτήθηκαν στον ΕΦΚΑ περί τα μέσα Απριλίου 2022 και ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχει διεκπεραιωθεί και αναρτηθεί η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2021 για τους παράλληλα ασφαλισμένους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

• Η Πολιτεία συστηματικά αγνοεί στις προθεσμίες που θέτει, την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπου καθημερινά σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας -πόσο μάλλον στην επαρχία- υπάρχουν συνεχείς και πολύωρες έως πολυήμερες διακοπές του internet και των επικοινωνιών εν γένει.

• Το σύστημα κατέρρευσε στις 29-30/08/2022 και με Δελτίο Τύπου έγινε αναφορά για παράταση στις δηλώσεις Νομικών Προσώπων ισόχρονη με την τεχνική αδυναμία του συστήματος, προκαλώντας ασάφεια ως προς την τελική ημερομηνία υποβολής, αφήνοντας ανενημέρωτους φορολογούμενους και λογιστές για τον χρόνο αποκατάστασης. Για τα δε φυσικά πρόσωπα, δεν θα έπρεπε η πρώτη αντίδραση της Πολιτείας – αρνούμενη την παράταση – να είναι η επιβολή προστίμου, όταν υφίσταται αδυναμία λειτουργίας του όλου συστήματος

• Παρά τις παραπάνω ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ αστοχίες της Πολιτείας οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί κατάφεραν να υποβάλουν μεν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών δηλώσεων εμπρόθεσμα, αλλά όχι όλες.

• Είναι απαραίτητη η άμεση ανακοίνωσή για τη μη επιβολή προστίμων στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις Φ.Π. και Ν.Π. καθώς και στις τροποποιητικές, μέχρι 31/12/2022, όπως έχει επισημανθεί ήδη, όχι μόνο για την αποφυγή επιβάρυνσης των φορολογούμενων και της αγοράς, αλλά και για τη διόρθωση της στάσης της Πολιτείας απέναντι σε έναν από τους πιο αλληλέγγυους Κλάδους.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}