Εισβολή από… κοριούς και στην Ελλάδα!!

 15/07/2024    04 : 21 : 41
κοριοι
63 / 100

Κοριοί: Πού κρύβονται, πού εμφανίζονται και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε

Εισβολή από… κοριούς και στην Ελλάδα, με την ανησυχία να εντείνεται.

Τι είναι όμως οι κοριοί; Πού κρύβονται και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν παρακάτω.

Τι είναι οι κοριοί
Οι κοριοί είναι έντομα μικρά και παρασιτικά, τα οποία τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν. Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά 8-10 λεπτά συνεχόμενα (ίσως και περισσότερο) και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα, χωρίς μάλιστα το θύμα του να συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά. Οι κοριοί είναι αιμομυζητικά έντομα και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae, της τάξης Hemiptera. Το σώμα των κοριών έχει ωοειδές σχήμα, είναι ραχιοκοιλιακά πεπλατυσμένο, όπως οι ψείρες, μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο φτέρωμα η τρίχωμα των ξενιστών στους οποίους παρασιτούν.

Πού κρύβονται και πού εμφανίζονται οι κοριοί
Οι κοριοί δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι πολύ μικροσκοπικοί. Συνήθως, προτιμούν σκοτεινά, δροσερά και υγρά μέρη και θα τους βρείτε σε μοκέτες, μέσα στο στρώμα, στα κλινοσκεπάσματα ή στο προσκέφαλο του κρεβατιού. Πολλές φορές «τρυπώνουν» στα χαλιά ή τους καναπέδες, ενώ συχνά θα τους συναντήσετε ακόμα και στα ρούχα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε τα σημεία που κοιμούνται άνθρωποι και εάν εντοπίσουμε τα παρακάτω «σημάδια», τότε πρέπει να ανησυχήσουμε:

  • Οσμή μούχλας: Οι κοριοί παράγουν χημικές ουσίες για να επικοινωνήσουν, κάτι που προκαλεί την οσμή.
  • Κηλίδες αίματος: Εάν υπάρχουν κηλίδες αίματος στις ραφές των σεντονιών, των κουβερτών, των μαξιλαριών, του στρώματος κ.λπ., τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε προσβληθεί με κοριούς.
  • Εξωτερικοί σκελετοί: Οι κοριοί αφήνουν πίσω τους το εξωτερικό κέλυφός τους.
  • Μικροσκοπικά, μαύρα στίγματα που είναι πιθανώς περιττώματα κοριών. Μπορεί να τα βρείτε σε κλινοσκεπάσματα, το στρώμα, το κεφαλάρι και κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ.
  • Αυγά: Οι θηλυκοί κοριοί θα γεννήσουν λευκά, οβάλ αυγά σε ρωγμές και σχισμές μετά το ζευγάρωμα

Πού οφείλεται η έξαρση εμφάνισης των κοριών
Στις αιτίες της έξαρσης εμφάνισης των κοριών σε αρκετές περιοχές στον κόσμο, στον «κοριό του κρεβατιού» που συναντάται στη χώρα μας αλλά και στις μεθόδους εξολόθρευσής του, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγιεινολόγος, Λέκτορας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε εναλλαγές των μετακινήσεων που είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με παλαιότερα. Έχουμε έναν φυσικό ανταγωνιστή των κοριών τις κατσαρίδες που τις έχουμε εξολοθρεύσει και ταυτόχρονα έχουμε και την απαγόρευση χρήσης του εντομοκτόνου DDT, λόγω της μεγάλης τοξικότητάς του» εξήγησε.

Πώς εξολοθρεύονται οι κοριοί
Στην Ελλάδα έχουμε τον «κοριό του κρεβατιού» ανέφερε και σημείωσε «Κατά κύριο λόγο είναι από τα κρεβάτια και τα κλινοσκεπάσματα, τα σεντόνια, άρα και τα ρούχα τα οποία θα ακουμπήσουμε πριν τα βάλουμε στη βαλίτσα μας για να ταξιδέψουμε. Εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά ρουχισμό βάζουμε τα πάντα σε καυτό νερό για να μειώσουμε τον πληθυσμό και να μην χρησιμοποιήσουμε χημικά».

«Στα καθίσματα του σπιτιού μπορούμε να κάνουμε κάποιο ψεκασμό με χημικά» συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}