ΕΕ: Υποχρεωτικός κοινός φορτιστής για κινητά, τάμπλετ και άλλες ακόμη συσκευές

 19/07/2024    07 : 03 : 10
eu keyboard
68 / 100

Απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για υποχρεωτικό κοινό φορτιστή κινητών τηλεφώνων, tablet και πολλών άλλων τύπων ηλεκτρονικών συσκευών

Το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε στις 24.10.2022 την τελική του έγκριση στην οδηγία για τον φορτιστή κοινού τύπου.

Έτσι το 2024 η θύρα USB-C θα γίνει υποχρεωτική για πολλούς τύπους ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι ταμπλέτες και τα ακουστικά κεφαλής.

Δεν θα είναι πια απαραίτητη η αγορά διαφορετικού φορτιστή με κάθε αγορά νέου κινητού τηλεφώνου ή παρόμοιας συσκευής: θα μπορούν όλες να φορτιστούν με τον ίδιο φορτιστή.

Η ύπαρξη ενός φορτιστή κοινού τύπου θα ενισχύσει την ευκολία για τους καταναλωτές χάρη στην εναρμόνιση των διεπαφών φόρτισης και της τεχνολογίας ταχείας φόρτισης, και θα μειώσει σημαντικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Οι νέοι κανόνες

Με τους νέους κανόνες γίνεται υποχρεωτική η θύρα φόρτισης τύπου USB-C για πολλούς τύπους ηλεκτρονικών συσκευών. Έτσι οι περισσότερες συσκευές θα μπορούν να επαναφορτίζονται με τον ίδιο φορτιστή. Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι ακριβώς αγοράζουν, η οδηγία εισάγει ένα εικονόγραμμα το οποίο θα διευκρινίζει αν παρέχεται φορτιστής μαζί με τη νέα συσκευή, καθώς και μια ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται οι επιδόσεις φόρτισης.

Επιπλέον, με την οδηγία δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει αν θα αγοράσει μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή. Έτσι όχι μόνο οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά θα μειωθούν επίσης τα ηλεκτρονικά απόβλητα που συνδέονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διάθεση των φορτιστών. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει αν αυτός ο διαχωρισμός των πωλήσεων πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός.

Αν και η ασύρματη φόρτιση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί για όλες τις συσκευές. Για να μπορέσει η τεχνολογία αυτή να καταστεί διαθέσιμη για περισσότερες συσκευές, η Επιτροπή θα εργαστεί για την εναρμόνιση της ασύρματης φόρτισης για τις ηλεκτρονικές συσκευές και τη διαλειτουργικότητα βάσει των τεχνολογικών εξελίξεων.

Κατηγορίες συσκευών τις οποίες αφορά η οδηγία

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σε πολλούς τύπους φορητών συσκευών:

  • κινητά τηλέφωνα
  • ταμπλέτες και συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων
  • ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών
  • ακουστικά κεφαλής, ακουστικά και φορητά ηχεία
  • ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια
  • φορητά συστήματα πλοήγησης

Επιπλέον, 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, οι νέοι κανόνες θα καλύπτουν και όλους τους φορητούς υπολογιστές.

Ιστορικό

Το 2020 οι καταναλωτές στην ΕΕ αγόρασαν περίπου 420 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές και, κατά μέσο όρο, έχουν τρεις φορτιστές για τη φόρτιση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών — από τους οποίους χρησιμοποιούν τακτικά τους δύο. Παρόλ’ αυτά, το 38 % των καταναλωτών δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα με τη φόρτιση των συσκευών τους επειδή δεν υπήρχε συμβατός φορτιστής. Για να επιλύσει τα ζητήματα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 πρόταση για φορτιστή κοινού τύπου.

Στις 26 Ιανουαρίου 2022, λιγότερο από έξι μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, τα κράτη μέλη καθόρισαν ομόφωνα τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με την οδηγία για τον φορτιστή κοινού τύπου.

Στις 7 Ιουνίου 2022 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την οδηγία για τον φορτιστή κοινού τύπου, την οποία προσυπέγραψαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ στις 29 Ιουνίου 2022.

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή (σ.σ. 24.10.2022) έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη εκδίδεται.

Αφού υπογραφεί από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευση. Η εφαρμογή των νέων κανόνων θα αρχίσει 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος τους.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}