ΕΕ για κλάματα: Σιγά μην έβαζαν τους πετρελαιάδες να πληρώσουν

 22/07/2024    07 : 34 : 00
διυλιστηρια
70 / 100

ΕΕ: Αναβολή ενός χρόνου παίρνει η επιβολή έκτακτου ευρωπαϊκού φόρου 33% στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και των διυλιστηρίων!

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν κατά έναν χρόνο την επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, καθώς προσπαθούν να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. διαπραγματεύονται ένα πακέτο μέτρων που πρότεινε οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές στην ενέργεια.
Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει και την επιβολή ενός έκτακτου φόρου στα συγκυριακά υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν μόνα τους

Η τελευταία συμβιβαστική πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει υπόψη του Reuters επιτρέπει στα κράτη μέλη να αποφασίσει το καθένα μόνο του αν ο έκτακτος φόρος θα επιβληθεί στα κέρδη των εταιρειών για τη χρήση 2022, ή για τις χρήσεις 2022 και 2023 ή μόνο για τη χρήση 2023.

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε την επιβολή φόρου στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, των διυλιστηρίων και της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και λιγνίτη για τη χρήση 2022.

«Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για εμάς και δεν θα είναι όλοι ικανοποιημένοι» ανέφερε ένας διπλωμάτης μιας ευρωπαϊκής χώρας
Το Reuters δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ποιες χώρες άσκησαν πιέσεις για να καθυστερήσει η εφαρμογή του μέτρου.

Τα κράτη αναζητούν επίσης ευελιξία για να διατηρήσουν τους δικούς τους εθνικούς φόρους, αντί να τους αντικαταστήσουν με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο.
Η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν ήδη θεσπίσει έναν έκτακτο φόρο στα συγκυριακά κέρδη των ενεργειακών εταιρειών θα μπορούν να κρατήσουν το σχήμα της εθνικής της φορολογίας, αν αυτή κριθεί ισοδύναμη με την πανευρωπαϊκό φόρο.

Η πρόταση περί πανευρωπαϊκού φόρου στις ενεργειακές εταιρείες αφορά τα «πλεονάζοντα» κέρδη που ξεπερνούν κατά 20% τον μέσο όρο των κερδών μιας εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση που έχει δει το Reuters.

Οι χώρες μπορούν να επιλέξουν να επιβάλλουν φόρο πάνω από 33% στα υπερκέρδη μιας εταιρείας για μια συγκεκριμένη χρήση, σύμφωνα με το έγγραφο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}