Δύση: Χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη κήρυξη πολέμου, χωρίς δηλαδή να έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση από τα Κοινοβούλια των χωρών τους, οι ηγεσίες των χωρών της Δύσης και ιδιαιτέρως αυτές της ΕΕ, μία “Λέσχη Ηλιθίων“, έχουν εμπλακεί σε ένα υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Έναν πόλεμο που περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αποτελείται από τις πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. Με την τελευταία, ενθαρρυνόμενη και εφοδιαζόμενη από την Δύση, να έχει εμπλακεί σε ένα πόλεμο φθοράς, που οδηγεί στην διάλυση και στην καταστροφή της. Το άλλο σκέλος αποτελείται από την περίφημη δέσμη οικονομικών κυρώσεων που οι χώρες της Δύσης –με προεξάρχουσες αυτές της ΕΕ– έχουν ανακοινώσει, επιδιώκοντας, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, την «αποδυνάμωση της οικονομικής βάσης της Ρωσίας», ώστε η τελευταία να υποχρεωθεί να αποσυρθεί από την Ουκρανία και ενδεχομένως στην βίαιη αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας της.
Γράφει ο Δημήτρης Μαυράκης
Πέραν της αμφίβολης νομικής βάσης των μέτρων για την αυθαίρετη δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων νομίμως εγκατεστημένων Ρώσων πολιτών σε χώρες της ΕΕ, το κέντρο βάρος των κυρώσεων εστιάζεται στην απαγόρευση τραπεζικών και εμπορικών συναλλαγών με την Ρωσική Ομοσπονδία και σε μέτρα απαγόρευσης εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μάλιστα και προκειμένου να υπογραμμισθεί η αποφασιστικότητα της ΕΕ, ανακοινώθηκε ότι o νέος αγωγός NordStream 2, που η κατασκευή του είχε ολοκληρωθεί, δεν επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία.
Χώρες-μέλη της ΕΕ αρνήθηκαν να πληρώσουν για ποσότητες φυσικού αερίου που είχαν παραλάβει, ενώ στο πλαίσιο των κυρώσεων ανακοινώθηκε η έναρξη της άμεσης αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου με εισαγόμενο υγροποιημένο (LNG). Κυρώσεις που στηρίχθηκαν στη “ευφυή” λογική ότι αν οι χώρες της Δύσης αποστερούσαν από την Ρωσική Ομοσπονδία τις δυνατότητες διεκπεραίωσης διεθνών οικονομικών συναλλαγών και μείωναν τις εξαγωγές της σε υδρογονάνθρακες, θα μπορούσαν, όπως με τη Βενεζουέλα και το Ιράν, να οδηγήσουν την οικονομία της σε αδιέξοδο.
Κρίσιμη παράλειψη της ΕΕ
Μόνο που οι “ευφυείς” εισηγητές δεν φάνηκε να έχουν γνώση του μεριδίου των φυσικών πόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο παγκόσμιο εμπόριο και κυρίως τι σημαίνει για τις οικονομίες της ΕΕ η εξασθένιση της ασφάλειας της τροφοδοσίας της σε ενέργεια. Αν είχαν κάνει τον κόπο να ερευνήσουν στο διαδίκτυο, θα γνώριζαν ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ορίζει την Ασφάλεια Τροφοδοσίας σε Ενέργεια ως την αδιάλειπτη διαθεσιμότητα πηγών ενέργειας σε προσιτή τιμή.
Ένας ορισμός επτά λέξεων, με δύο σκέλη, που περιγράφει τον “σιδηρούν κανόνα” εξάρτησης του συνόλου των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων από την ενέργεια. Με το πρώτο να ορίζει ότι η εξασφάλιση της αδιάλειπτης διαθεσιμότητας ενέργειας σε μία κοινωνία αποτελεί την βασική προϋπόθεση της ομαλής λειτουργίας του συνόλου των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της. Ένας προφανής κανόνας, που ισχύει για κάθε σύγχρονη οικονομία και ο οποίος δεν θα ήταν ανάγκη να αναφερθεί, αν τα μέλη του Διευθυντηρίου των Βρυξελών δεν επεδείκνυαν μία προκλητική περιφρόνηση της ισχύος του.
Η ανάσταση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία – Το θαύμα του Αναστάσιου
Όφειλαν να γνωρίζουν ότι όταν αποφασίζεις να διακόψεις, ή να μειώσεις την αδιάλειπτη τροφοδοσία σου από μία πηγή ενέργειας, πρέπει να έχεις εξασφαλίσει την άμεση και ισοδύναμη αντικατάσταση της, διαφορετικά αποσταθεροποιείς και βλάπτεις την οικονομία της χώρας σου. Τόσο απλά. Υπάρχει και ο κανόνας της “προσιτής τιμής”. Οι “ευφυείς” των Βρυξελών όφειλαν επίσης να γνωρίζουν ότι πέραν της επάρκειας πρέπει και η τιμή της διατιθέμενης ενέργειας να είναι προσιτή. Μία διατύπωση που αναφέρεται στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών επιβίωσης των καταναλωτών, στην ομαλή λειτουργία των αγορών και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.